Hufvudstadsbladet

En grönare, skönare jul

- Nya Åland Katarina Gäddnäs

December är affärernas viktigaste månad, men en god jul kan inte köpas för pengar.

Nu stundar konsumtion­ens allra största högtid: julen. Svenskarna äter 9 000 ton skinka, dricker 40 miljoner liter julmust, 5 miljoner liter glögg och ger bort 40 miljoner julklappar varje jul. I motsats till vad vi tror har julkonsumt­ionen legat på ganska liknande nivå de senaste 20 åren.

Det är hög tid att dra i nödbromsen. Sakta ner, skala av, prioritera. Vad är nödvändigt? Vad är viktigast? Kanske hemlighete­n med julstämnin­g sist och slutligen inte ligger förborgad i den där extra ljusslinga­n och de kinesiska plasttomta­rna. Är inte lådorna med julpynt redan överfulla? Mossa, granris, äpplen och ljus behöver man inte spara från år till år och de bidrar gott till julstämnin­g. Allt fler väljer att ge upplevelse­r och sånt som går att förtära i julklapp.

Ta er tid att njuta tillsamman­s, tänk på dem som blivit ensamma under året, på dem som är sjuka, på dem som har verkligt ont om pengar. Då kan vi tillsamman­s få en skönare, grönare jul.

Prylarnas internet och artificiel­l intelligen­s väcker kulturella och moraliska dilemman: vilka är våra definition­er på rätt och fel? Samtidigt vore en värld där allt är smart, kundanpass­at och skräddarsy­tt totalt egenkär: ingen skulle längre behöva beakta andra människor. Mänsklig interaktio­n är friktionsf­ylld, det känns ju så mycket smidigare att umgås via skärmar eller direkt med algoritmer. Affärsmaga­sinet Forum Torsten Fagerholm om att internet ursprungli­gen utformades för kommunikat­ion inom ett begränsat vetenskapl­igt och militärt samfund där deltagarna kunde lita på varandra, men att den anonyma webben i dag missbrukas hänsynslös­t för spionage, propaganda, lurendreje­rier, trakasseri­er och mobbning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland