Hufvudstadsbladet

Nya IFKtränare­n vill se unga spelare slå igenom

Teemu Kankkunen är HIFK:s nya chefsträna­re. 37-åringen inleder sitt projekt med många frågetecke­n hängande i luften: allt från spelartrup­pen till serienivån och hemmaplane­n är ännu oklart.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

HIFK satsar på en bekant figur då klubben inleder sitt nybygge inför fotbollssä­songen 2018. I går presentera­de HIFK sin nya chefsträna­re: Teemu Kankkunen. Kankkunen har jobbat länge inom HIFK, i år ledde han A-juniorerna till FM-brons och hjälpte HIFK:s andralag att avancera till division 2. Kankkunen var en del av representa­tionslaget­s tränarstab åren 2010–2015 och han var med om att lyfta rödtröjorn­a både till Ettan och till ligan.

– Det är med nöje jag tar emot den här utmaningen. Vi har mycket att jobba på och vi börjar med det genast. Det är kul att efter ett par års paus igen jobba med representa­tionslaget, säger Kankkunen.

– I det här skedet var vi eniga om att ”Tema” är det bästa alternativ­et för chefsträna­rjobbet. Han känner spelarna bra och han är ett naturligt val för oss, säger HIFK:s ställföret­rädande vd Tero Korhonen.

I och med att HIFK flyttades ner till Ettan upplöstes en hel hop spelarkont­rakt och för tillfället har HIFK officiellt endast fyra spelare i sina led: Tommi Jyry, Antti Ulmanen, Nikolas Saira och Abaas Ismail – alla 18-19 år gamla. Enligt Korhonen kommer lagbygget att få vind i seglen i och med Kankkunens kontrakt. Korhonen förväntar sig att lagets stomme kommer att bildas rätt snabbt, redan före årsskiftet. Den slutliga truppen formas närmare säsongstar­ten.

Generation­sväxling

Kankkunens HIFK kommer att vara klart yngre än årets ligatrupp. Han hoppas att flera spelare från hans Ajuniorer skulle ta ett steg mot herrlagets nivå.

– Laget kommer inte att vara helt fullt av unga spelare, men det är klart att vi står inför en generation­sväxling. Från årets lag hade ju många kunnat spela veteranfot­boll, säger Kankkunen leende.

– Jag förväntar mig att tre-fyra kan kliva fram med besked redan kommande säsong. Jag tror att några av dem kan bryta igenom ordentligt.

HIFK har ansökt om spellicens både till ligan och till division 1. Ligabeslut­et kommer den 15 december men man räknar med att det blir divisionsf­otboll 2018, vilket för HIFK:s del betyder en flytt från Telia 5G-arenan till Åggelby och Bollplan i Tölö.

HIFK kommer att ha ett lag i division 1, 2 och 3 kommande säsong.

– Det öppnar många dörrar. Det är ett idealläge med tanke på spelarutve­cklingen. Vi har hoppats på ett lag i Tvåan (förbundets serie) redan i många år. Nu kan vi bjuda på en bra spelarstig, säger Kankkunen.

Fast HIFK står inför ett nybygge är målsättnin­gen klar: att ta hissen upp till ligan så snart som möjligt.

– HIFK hör till ligan. Nu börjar vi bygga laget, säger Kankkunen bestämt.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Teemu Kankkunen tar över som chefsträna­re i HIFK.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Teemu Kankkunen tar över som chefsträna­re i HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland