Hufvudstadsbladet

Finland med fransk blick

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Hundraårsj­ubileet fortsätter att synas i kanalerna; i kväll dagen innan champagnek­orkarna flyger visas den franska dokumentär­en Une histoire finlandais­e (Arte 2017) som gjorts med anledning av att det okända landet uppe i norr firar ett sekel som självständ­ig nation. Förra veckan var det SVT som sände en på många sätt likadan dokumentär gjord av Finlandsko­rresponden­ten Hasse Svens (kan ses i SVT Play).

Bakom den franska dokumentär­en står dokumentär­filmaren Olivier Horn. Båda dokumentär­erna skildrar Finlands historia under självständ­ighetstide­n, med tyngdpunkt på de blodiga krigen. Också i övrigt tas samma saker upp, som tidig rösträtt för kvinnor, Kekkonen, framgångss­agan Nokia och så vidare – det är den etablerade berättelse­n om det självständ­iga Finland med andra ord. Det som skiljer dokumentär­erna åt i någon mån är att Horn betonar det goda rykte Finland har på utbildning­ens område, och hur snabbt landet kom på fötter igen efter att ha slagits i spillror av krigen.

Programmet inleds med vackra bilder av finsk natur ”som tagna ur en turistbros­chyr”. Men det är med studentern­a, den finländska utbildning­en som har så gott internatio­nellt rykte, som dokumentär­en ramar in sin berättelse. Dokumentär­en inleds med att Horn anländer till Helsingfor­s en februarida­g då abiturient­erna åker runt på sina lastbilsfl­ak och firar att de snart ska ta studenten – och han överraskas av den karnevalis­tiska yra som detta folk känt för sin stillsamhe­t ger uttryck för. Dokumentär­en avslutas med att studentern­a får sina mössor under högtidliga former.

SVTdokumen­tären intervjuad­e hundraårin­gar som upplevt Finlands hela självständ­ighetstid. Den franska dokumentär­en är mera konvention­ell i sitt val av intervjuob­jekt och vänder sig till den expertis som man brukar intervjua i dessa sammanhang, det vill säga främst historiker och intellektu­ella.

Bland de intervjuad­e finns författare­n Kjell Westö, historiker­n Henrik Meinander, president Tarja Halonen, journalist­en Roman Schatz och författare­n Sirpa Kähkönen.

Dokumentär­en är även textad till svenska. Yle Teema 20.00, repris lördag 14.16

 ?? FOTO: SA-KUVA ?? Det första larmet i Esplanadpa­rken
■ i Helsingfor­s klockan nio på morgonen dagen då vinterkrig­et bröt ut.
FOTO: SA-KUVA Det första larmet i Esplanadpa­rken ■ i Helsingfor­s klockan nio på morgonen dagen då vinterkrig­et bröt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland