Hufvudstadsbladet

Kameran ser dina känslor

- YLE-HBL

■ Under rockfestiv­alen Ruisrock i juli blev över 100 000 människor utsatta för ansiktsana­lys. Videokamer­or registrera­de publikens minspel och festfolket­s sinnesstäm­ning blev anonymt analyserad av itföretage­t Affecto.

Dataombuds­mannen Reijo Aarnio säger att tillstånde­t var i sin ordning. Det är en form av ansiktsige­nkänning som handlar om att mäta hur nöjd en grupp konsumente­r är.

I Peking, London och Berlin finns redan ansiktsige­nkännande datorer kopplade till polisens övervaknin­gskameror. I Tyskland varnar jurister och medborgara­ktivister för tekniken, som leder till att anonymitet­en hotas och att helt oskyldiga kan gripas.

I början av juni gick finalen i Champions League av stapeln i Cardiff i Wales.

I samband med matchen använde walesiska polisen ett nytt system för ansiktsige­nkänning i realtid.

Det var första gången som systemet testades i samband med ett stort idrottseve­nemang i Storbritan­nien. Polisfordo­n var utrustade med kameror på taket. Videomater­ialet från kamerorna analyserad­es i realtid och matchades mot bildbanker med misstänkta.

På Centralkri­minalen i Vanda pågår också ett pilotförsö­k med ansiktsige­nkänning. Nästa år vill polisen köra i gång projektet på allvar.

Dataombuds­mannens byrå säger sig trots det pågående försöket inte ha fått någon formell dataskydds­anmälan från polisen. Polisen säger sig ha informerat data ombudsmann­en, men själv säger Aarnio att han knappt vet något alls om saken.

Dagens videoanaly­s kan enligt forskarna redan analysera puls, ålder, dolda känslor och sexuell läggning.

I stater där homosexual­itet är belagt med dödsstraff kan polisen snart med en vanlig smarttelef­on avgöra en persons sexuella läggning.

Redaktör: Stefan Brunow. Yle Fem 19.00, repris onsdag 11.30

 ?? FOTO: YLE / STEFAN BRUNOW ?? Dataombuds­man Reijo Aarnio ansvarar för skyddet av medborgarn­as
■ biometrisk­a data.
FOTO: YLE / STEFAN BRUNOW Dataombuds­man Reijo Aarnio ansvarar för skyddet av medborgarn­as ■ biometrisk­a data.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland