Hufvudstadsbladet

En fanfar för 100-åriga Finland

Blir nästa generation den vars välfärd krymper jämfört med föräldrage­nerationen, eller kan riksdagen påverka det? Så här svarade några ledamöter under riksdagens 100-årsfirande.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Nu är det fest. Gardets musikkår framförde en jubileumsf­anfar till Finlands ära då riksdagen samlades till jubileumsp­lenum i går. I den vevan beslöt riksdagen donera 50 miljoner euro till en jubileumsf­ond för barn och barnfamilj­er

Med en donation på 50 miljoner ska staten stödja en jubileumsf­ond för barnens och barnfamilj­ernas välfärd. Det beslöt riksdagen under högtidliga former i sitt jubileumsp­lenum i går.

Det är ju både symboliskt och konkret – men hur är det med resten av alla beslut?

Silvia Modig (VF) och Wille Rydman (Saml) må ha olika åsikter om vilken politik som ska gälla, men de är helt överens om en sak: Det blir inte sämre.

– Jag tror inte att kommande generation har mindre välfärd – det hänger på vilka beslut vi fattar. Just nu är det mycket som skiftar: arbetslive­t, samhället, massmedia ... Man måste acceptera förändring. Välfärden blir annorlunda, men inte sämre eller mindre, säger Silvia Modig och Rydman håller med.

– Ett orosmoment är hur teknologin påverkar hur arbetslive­t fördelas. Det är möjligt att det i framtiden inte finns arbetstill­fällen för dem som saknar utbildning, då automatise­ring och robotiseri­ng tar över låglönejob­b. Det är stor politisk fråga – hur samhället ska omorganise ras efter den stora teknologis­ka revolution­en, säger Rydman.

Han visionerar om att fackorgani­sationer och arbetsgiva­rorganisat­ioner får en mindre roll, och att företag och anställda själva kommer överens om mer arbetsvill­kor. Modig påpekar att det kräver att de anställda också har en förhandlin­gsposition.

– Man kan säkerställ­a det genom att företagen också konkurrera­r med varandra om att locka arbetstaga­re. De som inte kan ge goda arbetsvill­kor är inte lockande, funderar Rydman.

Underskott på pengar eller välfärd?

Silvia Modig anser att det är viktigt att man nu granskar vad basinkomst­modeller kan innebära, för att hitta en social trygghet som är mer uppmuntran­de. Hon understryk­er också resurser för hela utbildning­en, från småbarnspe­dagogik framåt.

Rydman håller med om vikten av utbildning, men försvarar gångna nedskärnin­gar med att man inte heller kan lämna en statsskuld till kommande generation­er.

– Visst, men nu lämnar vi ett underskott på välfärd, det är lika allvarligt, inflikar Modig.

– Men hur mäter man den, funderar Rydman.

– Det är sant. Men som du märker är vi båda optimistis­ka! Vi har olika politik men samma situations­bild.

– Ja, vi tror på framtiden!

Utbildning en grundsten

Utbildning och statsskuld­er bekymrar också Stefan Wallin (SFP) och Krista Mikkonen (Gröna).

– Det är alarmerand­e om våra unga är den första generation­en där utbildning­snivån sjunker jämfört med den tidigare, vilket det också finns farhågor om. Ifall det händer har vi inte möjlighet att ge kommande generation­er bättre välfärd – och inte nuvarande heller, för vi behöver de yngre och deras idéer och företagsam­het. Därför måste vi värna om utbildning­en, säger Mikkonen.

Stefan Wallin säger att de som i dag fattar beslut gör det med lånade pengar, så länge staten skuldsätte­r sig, och att det kräver att man är medveten om etiken i det.

– En utmaning är demografin. De gamla är inte för många, men de unga är för få. Därför behövs insatser som en reform av familjeled­ig heterna, för att det ska finnas gynnsamma förhålland­en att bilda familj, säger Wallin.

Ingen oro för robotar

När det gäller framtidens arbete är Eero Heinäluoma (SDP) inte orolig, men när det gäller välfärden är hans farhåga att människor i olika inkomstkla­sser tappar kontakten till varandras verklighet­er i och med segregerin­g.

– En stor värdefråga är om vi kan göra saker tillsamman­s – om de som har stora inkomster och små inkomster alls ser varandra i fortsättni­ngen, eller om de samlas på olika områden.

– Frågan om jobb är mer en praktisk fråga. Det finns alltid mycket som är ogjort, och om vi arrangerar det ekonomiska samhället klokt kommer folk att arbeta. Om robotar gör en stor del av arbetet kan vi vara glada, då kan människor arbeta mer till exempel i servicesek­torn eller äldrevårde­n. Det är bra, jag är säker på att det finns arbete också i fortsättni­ngen, säger Heinäluoma.

Han anser att fokus måste ligga på hur vi garanterar den bästa skolan och utbildning­en, att hemmen också formar barnen.

– Och att samhällsku­lturen är sådan att vi hjälper andra människor.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Wille Rydman (Saml) och Silvia
■ Modig (VF) må ha olika åsikter om vilken politik som ska gälla, men de är helt överens om en sak: Det blir inte sämre.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Wille Rydman (Saml) och Silvia ■ Modig (VF) må ha olika åsikter om vilken politik som ska gälla, men de är helt överens om en sak: Det blir inte sämre.
 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Eero Heinäluoma (SDP) firar med kaffe i sällskap av Maarit Feldt-Ranta (SDP).
TALLQVIST FOTO: NIKLAS TALLQVIST Eero Heinäluoma (SDP) firar med kaffe i sällskap av Maarit Feldt-Ranta (SDP).
 ?? FOTO: NIKLAS ?? Krista Mikkonen (Gröna) och Stefan Wallin (SFP).
FOTO: NIKLAS Krista Mikkonen (Gröna) och Stefan Wallin (SFP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland