Hufvudstadsbladet

Rena ryska atleter får tävla under olympisk flagg

Ryska vinteridro­ttare får delta i OS i Sydkorea i vinter. Men inte under rysk flagg. Ryssland utesluts från vinter-OS i Pyeongchan­g, meddelade IOK i går.

- JONAS VON WENDT/TT

Ryssland utesluts från vinter-OS i Pyeongchan­g nästa år. Men rena ryska utövare får tävla under olympisk flagg.

– Vi har efter omfattande utredninga­r kommit fram till att det ryska fusket var så planerat och cyniskt att vi inte finner någon annan lösning än att bannlysa Ryssland från OS 2018, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

– Rena ryska atleter får under noggrann kontroll delta i OS under olympisk flagg. De kommer att tävla under OAR, Olympic athlete from Russia. Den olympiska hymnen kommer att spelas på prispallen, inte den ryska nationalså­ngen.

Omfattande sanktioner väntar Ryssland. Den ryska olympiska kommittén stängs av i sin helhet och någon officiell representa­nt för kommittén eller det ryska idrottsmin­isteriet får inte närvara i Sydkorea i februari. Landets tidigare idrottsmin­ister Vitalij Mutko stängs av på livstid.

– Han har ingenting i ett framtida OS att skaffa. Den rapport vi tagit del av bevisar ett cyniskt fusk som strider mot idrotten och den olympiska kommittén, säger Bach.

Hur Ryssland, där fanan och nationalså­ngen värderas väldigt högt, inte minst av statsmakte­n, reagerar återstår att se.

– En bojkott av ett OS har aldrig löst några problem och jag ser ingen orsak till att bojkotta hela OS från rysk sida. Deras rena atleter får ju chansen att tävla, dock inte under egen flagga.

– Attackens omfattning mot den rena idrotten har aldrig skådats tidigare. Fusket har varit satt i system. I synnerhet under OS i Sotji 2014. Mina tankar går till alla rena idrottare i Ryssland. Dem är det synd om, säger Bach.

Dimitrij Tjernijsje­nko, före detta vd för organisati­onskommitt­én i Sotji, stängs av från att arbeta med OS i Peking 2022.

Ordförande­n i Rysslands olympiska kommitté Alexander Zjukov stängs av från IOK på livstid.

IOK kan delvis eller helt lyfta avstängnin­gen efter OS om Ryssland accepterar och respektera­r IOK:s beslut.

Ryssland kommer även att få betala kostnaden för utredninge­n av den så kallade Schmidkomm­issionen, uppkallad efter ordförande­n Samuel Schmid, som under 17 månader samlat bevis och förhört huvudmisst­änkta. Kostnaden uppgår till 15 miljoner euro. Pengarna kommer att användas till det globala antidopnin­gsarbetet och den nystartade oberoende antidopnin­gsbyrån (ITA), som ska göra 20 000 tester under vinter-OS 2018.

 ?? FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON ?? IOK:s ordförande Thomas Bach.
FOTO: EPA/LAURENT GILLIERON IOK:s ordförande Thomas Bach.
 ?? FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV ?? Vitalij Mutko. Inte välkommen på OS någonsin mera.
FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV Vitalij Mutko. Inte välkommen på OS någonsin mera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland