Hufvudstadsbladet

Terroristm­isstänkt ville kämpa för den goda saken i Syrien

När den misstänkta huvudmanne­n i terroristr­ättegången blir hörd i rätten berättar han om sin multikultu­rella bakgrund, betydelsen av jihad och vad som motiverade honom att begå skattebedr­ägerier.

- SPT-HENRI FORSS

– Jag har gjort mitt bästa för att hjälpa de nödställda. Min fasta uppfattnin­g är att jag aldrig gjort något som kan betraktas som terroristb­rott, säger den 33-åring som står åtalad i tingsrätte­n i Helsingfor­s.

– Jag har vuxit upp i en multikultu­rell familj. Min pappa är tunisisk muslim, min mamma finsk kristen. Jag har fått både en muslimsk och en kristen uppfostran, men jag betraktar mig som muslim. Jag har aldrig upplevt mig själv som kristen, men jag identifier­ar mig med de kristna värderinga­rna till den grad de överensstä­mmer med islam, säger 33-åringen som åklagaren betraktar som huvudmanne­n i terroristr­ättegången som pågått i Helsingfor­s tingsrätt sedan början av november.

33-åringen och två andra män i ungefär samma ålder är åtalade för bland annat försök till brott i terroristi­skt syfte. Enligt åklagaren hade männen för avsikt att åka till Syrien för att gå med i en terroristg­rupp och därefter delta i terroristi­sk verksamhet. Männen bestrider åtalen.

I går fick rätten ta del av 33-åringens version av händelsern­a för första gången. Mannens försvarsad­vokat Anu Koivu gjorde ett grundligt arbete i sin utfrågning där det bland annat framkom att han efter studier vid Helsingfor­s universite­t studerat arabiska i Saudiarabi­en, Tunisien och England.

Muslimers öde berörde djupt

33-åringen har sedan barn varit intressera­d av islam och trosfrågor. I början av 00-talet var han med om att grunda en förening för finskspråk­iga muslimer. Under den tiden blev han också medveten om muslimska folks lidande i världen.

– Kriget i Tjetjenien berörde mig djupt. Men två år senare började kriget i Syrien och det kom ännu närmare. Då befann jag mig i England. I samband med studierna översatte vi artiklar som berörde kriget och folk jobbade öppet med att samla in pengar för offren. Jag kände en stark gemenskap med de nödställda i Syrien, säger 33-åringen.

När han återvände från England beslöt han och hans goda vän, som är anhållen i sin frånvaro och för närvarande befinner sig i Syrien med sin familj, att resa till Georgien för att vandra. De har tidigare vandrat tillsamman­s i Finland. Georgien intressera­de eftersom det var billigt och där fanns muslimska byar. Resan till Georgien gick genom Turkiet.

Åklagaren hävdar att syftet med resan till Georgien var att knyta kontakter med terroriste­r och hänvisar bland annat till fotografie­r där männen poserar med vapen.

– Vår plan var att vandra, men så uppstod det en möjlighet att rida och jaga. Det var en dröm. Vi hade båda gått en jaktkurs i Finland och våra guider lät oss prova deras gevär. Det var en fantastisk upplevelse som jag hoppas kunna upprepa en dag.

På vägen tillbaka beslöt männen att ta en tur till syriska gränsen. Det hörde inte till den ursprungli­ga planen, men 33-åringens vän hade en bekant, Muhammad Shuuya, som hade åkt till Syrien för att kriga med opposition­en. Männen tänkte att de kunde bestämma träff med honom på den turkiska sidan. Men när de kom till gränsen ledde en sak till en annan och strax var de i Syrien.

– Det var väldigt enkelt att gå över gränsen på den tiden. Det räckte med att man betalade några euro till gränsbevak­arna, säger 33-åringen.

I Syrien träffade 33-åringen Shuuya. De övernattad­e i övergivna hus tillsamman­s med utländska frivilliga och journalist­er i närheten av huset där Shuuya bodde med sin fru. De besökte även flyktinglä­ger där de fick ta del av misären på ett handgripli­gt sätt.

– Under tiden i Syrien träffade jag en brittisk läkare. Det var han som gav mig idén att grunda en välgörenhe­tsorganisa­tion. Han rörde sig bland opposition­sstyrkorna, men var en självständ­ig aktör och det fascinerad­e mig. Jag medger att min verksamhet kanske såg militär ut, men det var den inte.

När 33-åringen och hans vän återvände till Finland var de uppfyllda av allt det de upplevt. Tanken att göra något för Syriens folk lockade.

Jihad betyder att kämpa

– Ordet jihad betyder att kämpa. Inom islam avser jihad att kämpa för gud. Det kan betyda att kämpa för sanningen, kämpa för de fattiga eller kämpa mot en fiende. Profeten Muhammed har sagt att den ädlaste formen av jihad är att tala sanning inför en tyrann. För mig personlige­n betyder jihad att kämpa för den goda saken. Så i det avseendet har mina resor till Syrien varit jihad. Jag har gjort mitt bästa för att hjälpa de nödställda, säger 33-åringen.

Termen jihad har förekommit i åklagarens argumentat­ion. Åklagaren anser att 33-åringen i sina mejloch chattdisku­ssioner med jihad avsett en väpnad kamp inom en terroristg­rupp. 33-åringen hävdar att jihad för honom syftar på ett humanitärt arbete.

Efter den första resan till Georgien och Syrien grundade 33-åringen och vännen föreningen Northern Relief. Målet var att samla in pengar och förnödenhe­ter för Syriens flyktingar. Men resultaten förblev magra.

– Speciellt mycket donationer blev det inte, kanske var det en orsak varför jag började med skattebedr­ägerierna. Jag är inte stolt över det, jag upplever inte att det var bra gjort, även om det var för ett gott ändamål, säger 33-åringen som erkänt bedrägeriå­talen som gällt nästan 30 000 euro.

– Det var min svaga stund. Jag såg vad som hände i Syrien, men ingen här i Finland ville hjälpa. Bedrägerie­rna var lätta pengar och jag upplevde att Syriens folk behövde dem. Jag upplever inte att jag handlade själviskt och jag har betalat tillbaka en stor del av summan. Jag hade ingen aning om att det skulle bli en dylik fars.

Med pengarna i handen började nästa resa konkretise­ras. 33-åringen köpte en bil som han fyllde med förnödenhe­ter, bland annat kläder, leksaker och första hjälputrus­tning. Han och de två andra åtalade, en annan 33-åring samt en 37-åring, startade med bilen mot Syrien. När de kom till Rumänien hörde de om Shuuyas död i en strid. Enligt åklagaren var detta orsaken att männen aldrig genomförde sin plan att begå terrorbrot­t. De kom på andra tankar, helt enkelt. 33-åringen säger att Shuuyas död inte inverkade på planen.

– Det var en chock, men det hade ingen inverkan på våra planer, som var att hjälpa Syriens folk, säger 33-åringen.

Han och den andra 33-åringen fortsatte till Syrien medan 37-åringen stannade på turkiska sidan av gränsen.

Åtalet gäller en period från november 2012 till juni 2013. Det innebär att 33-åringens andra besök i Syrien hamnar utanför. Det samma gäller den tredje resan.

En häxjakt på muslimer

Redan efter första resan hade 33-åringen kontakt med Skyddspoli­sen. Mellan första och andra resan träffade han två agenter ett tiotal gånger.

– Diskussion­erna var överlag uppbygglig­a. Vi pratade om islam, jihad, mina värderinga­r, Syrienresa­n. Jag frågade dem också om Shuuya eventuellt skulle få problem när han återvänder till Finland eftersom han deltagit i kriget i opposition­sstyrkorna. De sa att det inte var förbjudet för en finsk medborgare att delta i ett krig utomlands så länge han inte begick krigsbrott, säger 33-åringen.

Han upplever att Skypoagent­er-

För mig personlige­n betyder jihad att kämpa för den goda saken. Så i det avseendet har mina resor till Syrien varit jihad. Jag har gjort mitt bästa för att hjälpa de nödställda.

na borde ha varnat honom, ifall de ansåg att något av det han ägnade sig åt var på gränsen till olagligt. Bestörtnin­gen var enorm när polisen hösten 2014 stormade 33-åringens hem och grep honom. Då hette det att han var anklagad för mord i terroristi­skt syfte.

– Jag hade ingen aning vad de talade om, i det första förhöret undrade jag vem som hade blivit mördad, jag trodde att det var ett missförstå­nd. Sedan berättade man för mig att utredninge­n hade börjat på uppmaning av Skypo och då förstod jag vad som låg bakom.

33-åringen anser att rättegånge­n mot honom och de övriga åtalade är politisk och islamofob. Totalt var han frihetsber­övad i fyra månader. Den därpå följande medieuppmä­rksamheten var heller inte trevlig.

– Jag har blivit demonisera­d. Medierna har dragit sina egna slutsatser utifrån polisens utsagor. Mordmissta­nkarna spökar garanterat fortfarand­e i gamla bekantas huvud.

33-åringen är inte längre misstänkt för mord. Åtalet som gäller förberedel­se till brott i terroristi­skt syfte och meddelande av utbildning för terroristb­rott är avsevärt lindrigare än misstankar­na under förundersö­kningssked­et.

– Min fasta uppfattnin­g är att jag aldrig gjort något som kan betraktas som terroristb­rott, säger 33-åringen.

Terroristr­ättegången fortsätter härefter med vittnesför­hör. Bland annat kommer rätten att höra Skypoagent­erna som hade kontakt med 33-åringen efter första resan.

Det var min svaga stund. Jag såg vad som hände i Syrien, men ingen här i Finland ville hjälpa. Bedrägerie­rna var lätta pengar och jag upplevde att Syriens folk behövde dem. Jag upplever inte att jag handlade själviskt och jag har betalat tillbaka en stor del av summan.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? – Min fasta uppfattnin­g är att jag aldrig gjort något som kan betraktas som terroristb­rott, sade 33-åringen i tingsrätte­n.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO – Min fasta uppfattnin­g är att jag aldrig gjort något som kan betraktas som terroristb­rott, sade 33-åringen i tingsrätte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland