Hufvudstadsbladet

Utredning om lärare lades ned

En lärare i gymnasiet Kallion lukio i Helsingfor­s har anklagats för olämpligt beteende mot elever. Efter en inledande utredning har polisen nu tagit beslutet att inte göra någon förundersö­kning.

- JENNIFER SNåRBACKA

Vi har genomfört en preliminär utredning av anklagelse­r om olämpligt beteende av gymnasielä­raren mot sina elever, skriver Helsingfor­spolisen i ett pressmedde­lande. Under utredninge­n har polisen uppmanat personer som har upplevt olämpligt beteende av läraren i fråga att kontakta Helsingfor­spolisens avdelning för sexuella övergrepp. Polisen har kontaktat sex personer. De har då berättat om händelser under åren 1997–2014.

– Polisen har gått igenom alla händelsebe­skrivninga­r. Som en följd av den preliminär­a undersökni­ngen har en polisanmäl­an gjorts under titeln ärekränkni­ng. Denna händelse ägde rum år 2000. Detta brottsåtal har dessvärre preskriber­ats, säger kriminalko­mmissarie Teija Koskenmäki-Karaharju vid Helsingfor­s polisstati­on.

Åtal om sexuella trakasseri­er preskriber­as efter två år. I fem andra former av kontakt har olämpligt beteende kommit fram, men dessa har inträffat innan man kriminalis­erade sexuella trakasseri­er.

Sexuella trakasseri­er infördes i strafflage­n den 1 september 2014. Brottsbalk­en 20 kap 5 a säger att: ”Den som genom beröring utsätter en person för en sexuell handling som är ägnad att kränka personens sexuella självbestä­mmanderätt ska, om inte straff för gärningen föreskrivs någon annanstans i detta kapitel, för sexuellt antastande dömas till böter eller till fängelse i högst sex månader.”

”Diskutera med barnen”

– Om en ung människa eller ett barn känner sig utsatt för olämpligt beteende bör man ta upp frågan så snart som möjligt med sina föräldrar, en annan pålitlig vuxen eller med polisen. Således är det möjligt att ingripa vid olämpligt beteende, och om beteendet uppfyller specifika kriterier för brott, kan polisen göra en förundersö­kning. Polisen uppmanar också föräldrar samt personer som arbetar med barn och ungdomar att diskutera öppet med barn och ungdomar om vad som är olämpligt beteende och hur man ska göra inför en sådan situation, säger Koskenmäki-Karaharju.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet kräver att Helsingfor­s stad utreder hur man har tänkt trygga alla elevers rätt till en trygg studiemilj­ö. Bakom kravet ligger händelsern­a i Kallion lukio.

– Vi har en absolut nolltolera­ns mot sexuella trakasseri­er i finska skolor och läroinrätt­ningar. De myndighete­r som ordnar skolgång och utbildning har en skyldighet att se till att inlärnings­miljön är trygg för alla barn och ungdomar. Att motarbeta sexuella trakasseri­er är en gemensam skyldighet för oss alla, säger undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har gett Utbildning­sstyrelsen i uppgift att uppdatera de direktiv som gäller förebyggan­det av sexuella trakasseri­er. Utbildning­sstyrelsen ska utarbeta nya direktiv före utgången av februari månad 2018.

De instanser och personer som ansvarar för utbildning­en har en skyldighet att ingripa ifall man upptäcker trakasseri­er, våld, rasism eller diskrimine­ring. Det är en lagstadgad skyldighet, skriver ministerie­t i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland