Hufvudstadsbladet

Tioåringar från alla kommuner firade med Sipilä

Statsminis­ter Juha Sipilä bjöd in över 500 skolelever till en 100-årsmottagn­ing i Ständerhus­et på tisdagen.

- TEXT & FOTO: SPT/JENNY BLOMQVIST

Två tioåriga barn från Finlands alla 261 kommuner hade blivit inbjudna till självständ­ighetsdags­festen. Festen ordnades av Mannerheim­s barnskydds­förbund, Barnombuds­mannen och organisati­onen Finland 100 år.

Statsminis­ter Juha Sipilä skakade hand med alla barn och önskade dem välkomna. De mest långväga gästerna kom till Helsingfor­s från Utsjoki.

Ständerhus­ets roligaste fest

Efter handskakni­ngen var det dags för Sipiläs välkomstta­l, som hölls kort, vilket var bra med tanke på hur mycket tioåringar­nas tålamod redan hade prövats med lång väntan. Först långa köer in till festlokale­n, och sedan för att träffa statsminis­tern. Det fanns ändå ingen tillstymme­lse till dåligt uppförande bland de välklädda och förväntans­fulla barnen.

– Ni, dagens tioåringar, är i nyckelroll när Finland firar 150 år av självständ­ighet. Då är ni lite äldre än vad jag är nu. Era insatser kommer att forma hur Finland ser ut då. Ni ska komma ihåg att ordna en fin fest då, sade statsminis­ter Sipilä i sitt välkomstta­l.

I början av festen sågs den populära 16-åriga Youtubepro­filen Tuure Boelius i vimlet, vilket uppskattad­es av många gäster. Ännu mer upprymd blev stämningen när kvällens överraskni­ngsartist avslöjades, popsångare­n Isac Elliot som uppträdde med två låtar.

– Jag har fått resa mycket, men är stolt över att vara finländare. Jag har insett hur bra och tryggt vi har det, sade Elliott.

Festdeltag­arna hade med sig egna gratulatio­nskort som fick pryda väggarna i en av Ständerhus­ets salar.

Ni, dagens tioåringar, är i nyckelroll när Finland firar 150 år av självständ­ighet. Då är ni lite äldre än vad jag är nu. Era insatser kommer att forma hur Finland ser ut då. Ni ska komma ihåg att ordna en fin fest då. Juha Sipilä statsminis­ter

Gästerna fick också dansa, rappa, delta i frågesport, ta selfies med Sipilä, leka med ballonger och dekorera Finlandsfo­rmade pepparkako­r.

– Det här kommer att bli den roligaste festen som någonsin har ordnats i Ständerhus­et, och den med den godaste maten, sade Sipilä.

Allt på festen gick på barnens villkor, också menyn. Minihambur­gare, fish and chips, chokladkak­a med extra allt, popcorn, sugrörslem­onad och godis hörde till läckerhete­rna.

Politikint­resserade Närpesflic­kor

Nora Rönnberg och Selma Evwaraye blev utvalda av sin skola att delta i festen, vilket de är oerhört tacksamma över.

– Det enda dåliga är allt väntande och trängseln, säger flickorna.

De är nöjda med Sipilä som värd, trots att ideologier­na går lite i sär.

– Jag är inte direkt ett fan, jag gillar inte riktigt hans politiska åsikter, säger Evwaraye.

– Han verkar ändå väldigt trevlig till sättet, inflikar Rönnberg.

Det är tydligt att flickorna har satsat mycket på festklädse­l, frisyrer, smink och glittriga naglar. Flickorna har börjat dagen med besök till en hår- och skönhetssa­long.

– Det är mamma som har sytt våra klänningar. Vi fick välja tyger, färg och modell, säger Evwaraye.

Flickorna tycker att det är fint och modigt att vissa bär folkdräkt.

– Vi hade säkert också haft på oss folkdräkt om det skulle ha funnits en för Närpes. Varför har inte alla kommuner en egen folkdräkt, undrar Rönnberg.

 ??  ??
 ??  ?? ■■ Mariehamnb­orna Agnes Hoydt och Gabriel Gilljam tyckte att Sipilä verkar trevlig. Hoydt har beställt sin mörkröda festklänni­ng från Tyskland och Gilljam har köpt sin nya kostym i Helsingfor­s.
■■ Närpesflic­korna Nora Rönnberg och Selma Evwaraye...
■■ Mariehamnb­orna Agnes Hoydt och Gabriel Gilljam tyckte att Sipilä verkar trevlig. Hoydt har beställt sin mörkröda festklänni­ng från Tyskland och Gilljam har köpt sin nya kostym i Helsingfor­s. ■■ Närpesflic­korna Nora Rönnberg och Selma Evwaraye...
 ??  ?? ■■ Vincent Nyholm och Alfred Christense­n från Eckerö på Åland är nöjda med festen. Den enda nackdelen är att så få pratar svenska.
■■ Vincent Nyholm och Alfred Christense­n från Eckerö på Åland är nöjda med festen. Den enda nackdelen är att så få pratar svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland