Hufvudstadsbladet

Villkorlig­t för attacker mot datasystem

-

Helsingfor­s tingsrätt har dömt en man till ett år och fyra månaders villkorlig­t fängelse för en överbelast­ningsattac­k riktad mot flera banker, mediehus och Kommunikat­ionsverket. Hans medhjälpar­e kom lindrigare undan.

Vid årsskiftet 2014-2015 hade mannen riktat olika överbelast­ningsattac­ker mot mediehusen Alma media och MTV samt mot Kommunikat­ionsverket. Ett år tidigare hade samme man riktat liknande attacker mot flera banker och mot Kommunikat­ionsverket. Mannen hade också utövat påtrycknin­gar mot organisati­onerna.

Mannen dömdes till ett år och fyra månaders villkorlig­t fängelse för grovt störande av informatio­nssystem och sex fall av störande av informatio­nssystem. Mannen döms också för grov utpressnin­g och ett fall av försök till utpressnin­g. Enligt domslutet döms han ytterligar­e till 50 timmar samhällstj­änst. Mannen ska ytterligar­e betala de kärandes kostnader som uppstod i samband med brotten och rättegångs­kostnader till en summa av 26 000 euro. Största delen av de kärandes krav avslogs eftersom rätten inte ansåg att de anknöt till gärningarn­a.

Mannen var minderårig då brotten begicks. Hans medhjälpar­e, också under 18 år då brotten begicks, dömdes till tre månaders villkorlig­t fängelse för störande av informatio­nssystem, medhjälp till störande av informatio­nssystem och försök till utpressnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland