Hufvudstadsbladet

Vistbacka om Väyrynen: ”Han äter av andras röster så att Niinistö blir vald i första omgången”

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Nyheten om att Paavo Väyrynen fått ihop sina anhängarko­rt i presidentv­alet blev ett samtalsämn­e under riksdagens jubileumsk­affe. En som inte blev överraskad var veteranpol­itikerna Raimo Vistbacka (Sannf).

– Min tolkning är att en omgång räcker, säger Raimo Vistbacka som besöker riksdagens jubileumsp­lenum och kaffebjudn­ing.

Vistbacka är veteranpol­itiker från Landsbygds­partiets tid och se nare Sannfinlän­darna, där han valt att stanna även om Timo Soini och många andra bytt grupp till De blå.

– Det här kommer att äta av vissa andra gruppering­ars röster, så att Sauli Niinistö får klart över femtio procent i första omgången. Men det kommer att göra valdebatte­n intressant, Väyrynen har mycket kunskap och han utmanar den sittande presidente­n, bedömer Vistbacka. Överraskad var han inte alls. – Nej, nej, nej. På en del håll i Österbotte­n, som i Seinäjoki och Kauha va, kunde man se att det efter kommunalva­let skett avhopp till Medborgarp­artiet och insamlinge­n har varit aktiv, säger Vistbacka och avser bland annat vice ordförande i Seinäjoki stadsstyre­lse Piia Kattelus, Centerpart­ist som hoppat till Väyrynens parti.

Riksdagsle­damot Matti Torvinen (Blå), som är kandidat för att bli partisekre­terare i det färska partiet, bedömer att nationalis­tgrupper som annars ställt sig bakom Sannfinlän­darnas presidentk­andidat Laura Huhtasaari kan byta läger.

– När jag samlade anhängarko­rt för att grunda De blå påträffade jag bland annat i Torneåtrak­ten tidigare centerpart­ister som hade ett brinnande intresse för Paavo (Väyrynen). Han är tydligen en entusiasme­rare.

Centerns presidentk­andidat Matti Vanhanen är inte heller överraskad över Väyrynens kandidatur eftersom insamlinge­n av kort fick fart. På frågan om hur det kan påverka Centerfält­et konstatera­r Vanhanen att Väyrynen agerar i sitt eget parti numera.

– Sju eller åtta kandidater – man ryms nog med ännu. Han (Paavo Väyrynen) har sina egna teman som har för fram. Själv är jag en anhängare av internatio­nellt samarbete, inte av isolation, och den skiljelinj­en kanske kommer fram mera framöver, säger Vanhanen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Veteranpol­itikern Raimo Vistbacka (Sannf) talar med Blå ledamoten Matti Torvinen, som vill bli partisekre­terare för De blå. – Synd att du stannade i Sannfinlän­darna, hälsar Torvinen till Vistbacka.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Veteranpol­itikern Raimo Vistbacka (Sannf) talar med Blå ledamoten Matti Torvinen, som vill bli partisekre­terare för De blå. – Synd att du stannade i Sannfinlän­darna, hälsar Torvinen till Vistbacka.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Matti Vanhanen (C), riksdagsle­damot och presidentk­andidat (i mitten). Till vänster Tapani Tölli (C), till höger Markku Jokisipilä som leder Centret för riksdagsfo­rskning.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Matti Vanhanen (C), riksdagsle­damot och presidentk­andidat (i mitten). Till vänster Tapani Tölli (C), till höger Markku Jokisipilä som leder Centret för riksdagsfo­rskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland