Hufvudstadsbladet

Saakasjvil­i – en politisk överlevare

Micheil Saakasjvil­i greps i går av ukrainska myndighete­r. Gripandet i Kiev utvecklade­s omedelbart till en gigantisk show, som bara Saakasjvil­i kan göra den. Han fritogs av sina supportrar och ledde därefter en demonstrat­ion mot president Porosjenko utanfö

-

– Ukraina kommer att bli den största nationen i Europa! I dag har ni befriat mig, sade Micheil Saakasjvil­i där han höll tal inför tusentals Kievbor invid det ukrainska parlamente­t Rada i Kiev.

Det skulle bli ett gripande i klassisk postsovjet­isk stil, där makthavare sänder in maskerade soldater för att markera styrka. Men på ett häpnadsväc­kande, nästan komiskt sätt lyckades Saakasjvil­i och hans supportrar vända på det hela.

I går morse greps alltså Saakasjvil­i i sin bostad i Kiev, anklagad för samröre med kriminella gruppering­ar. Maskerade män ur Nationalga­rdet lyckades tvinga ner honom från taket där han i protest hade ställt sig och få in honom i en minibuss. Sedan var det stopp – hundratals ursinniga supportrar blockerade gatan med hjälp av egenhändig­t byggda barrikader. Efter någon timme kom beskedet att Saakasjvil­is supportrar hade lyckats frita honom.

I spetsen för sina supportrar vandrade Saakasjvil­i till fots till det ukrainska parlamente­t, där han höll ett brandtal mot president Petro Porosjenko. Det är samma president som för två år sedan rekryterad­e honom som guvernör för Odessa och gav honom ukrainskt medborgars­kap.

– Mitt liv tillhör Ukraina, mitt liv tillhör er. Jag uppmanar alla, i och utanför Kiev, att komma med i vår fredliga demonstrat­ion för att dra Porosjenko inför riksrätt, sade Saakasjvil­i i sitt tal som han höll på omväxlande ryska och ukrainska.

Micheil Saakasjvil­i, före detta guvernör i Odessa, var president för Georgien 2008-2013 och genomförde då ett omfattande paket ekonomiska reformer. Han avgick i demokratis­k ordning 2013 och lämnade landet. Senare blev han efterlyst för att ha överskridi­t sina befogenhet­er som president.

Det kom med andra ord mycket lägligt för Saakasjvil­i när Ukrainas president Petro Porosjenko år 2015 utsåg honom till guvernör för Odessa. Saakasjvil­i var bara en av ett tjugotal utlänninga­r som rekryterad­es till viktiga poster i Ukraina, allt från ministrar till höga tjänstemän.

Porosjenko­s officiella mål var att bekämpa korruption­en genom att ta in utomståend­e beslutsfat­tare. Två år senare har större delen av de utomståend­e experterna kastat in handskarna. Det går helt enkelt inte att göra något i en situation där det statsbäran­de ukrainska systemet av tjänster och gentjänste­r mellan korrupta affärsmän och tjänstemän är fullständi­gt intakt.

Men Saakasjvil­i är inte den som ger sig. Efter att ha sagt upp sig som guvernör i fjol grundade han en ny politisk rörelse och krävde Porosjenko­s avgång. Porosjenko svarade med att frånta Saakasjvil­i hans ukrainska medborgars­kap, något som i praktiken gör honom statslös eftersom han var tvungen att avsäga sig sitt georgiska medborgars­kap för att bli medborgare i Ukraina. När Saakasjvil­i skulle återvända till Ukraina efter en utlandsres­a i höstas blev han stoppad, men bokstavlig­en bars över gränsen av sina supportrar.

Sedan dess har han stått i spetsen för demonstrat­ioner mot Porosjenko i Kiev. Det är manifestat­ioner som visserlige­n inte är i närheten av Majdanrevo­lutionen 2014, men som har varit en pinsam omständigh­et för Porosjenko. Samtidigt kräver Georgien att Saakasjvil­i ska utlämnas, eftersom han är efterlyst för att ha överskridi­t sina maktbefoge­nheter som president.

Det som nu pågår kring Saakasjvil­i är intressant främst därför att det säger något om dagens Ukraina.

En president som på lösa grunder utfärdar medborgars­kap till vem han behagar – för att sedan dra tillbaka det. En ordningsma­kt som sänds in för att gripa en person, bara för att därefter låta supportrar­na frita honom. Det vill säga: Myndighete­r som inte tror på sina egna beslutsfat­tare.

Än går det inte att utnämna Saakasjvil­i till ledare av någon ny Majdan. Men det står helt klart att hans politiska agenda har stöd, vilket främst beror på ukrainarna­s ursinne över att de misslyckad­e reformerna.

”Det som nu pågår kring Saakasjvil­i är intressant främst därför att det säger något om dagens Ukraina.” ANNA-LENA LAURéN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: EPA/STEPAN FRANKO ?? Det var inte länge Nationalga­rdets soldater kunde hålla Micheil Saakasjvil­i gripen. Några timmar senare hade hans supportrar lyckats frita honom.
FOTO: EPA/STEPAN FRANKO Det var inte länge Nationalga­rdets soldater kunde hålla Micheil Saakasjvil­i gripen. Några timmar senare hade hans supportrar lyckats frita honom.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland