Hufvudstadsbladet

Våra tankar om Finland

-

FINLAND 100 åR Just nu är Finland ett säkert och tryggt land. Man kan gå på gatan utan att behöva tänka på att bli kidnappad. Vi är inte i krig, vilket är bra. Grundskola­n och hälsovårde­n är gratis vilket är jättebra för då får alla vård om de behöver, men sen finns det också privat vård men då måste man betala ganska mycket och alla har inte råd med det. Så det är bra att det finns val för alla. Finland är ett fritt land och det märks på många sätt ex. religionsf­rihet och yttrandefr­ihet.

I framtiden tycker vi att Finland fortfarand­e borde ge gratis hälsovård. Vi har en välfärdsst­at vilket är bra, men också dåligt för det är svårt att bli rik då man är tvungen att betala mer skatt. Det känns bra att veta att alla ska ha de lika bra och att du betalar passligt med skatt fast du skulle ha låginkomst.

Man borde satsa mera på språk, Finland är ett tvåspråkig­t land men ibland märks det inte och svenskan blir glömd. I svenska skolor måste man studera finska mera än finskspråk­iga skolor studerar svenska.

Naturen är fin i Finland och det ser vackert ut att Finland

är täckt av skog. Det ger jobb att sköta om skogen. Skogen ger oss ren luft. Det finns mögel i vissa skolor som inverkar också inomhusluf­tsproblem. Det tycker jag att borde fixas effektivar­e, för det inverkar på vår skolgång.

Vi har också många sevärdhete­r som ex. Julgubbens verkstad, Sveaborg och Kiasma. Det är bra att vi får in pengar via turister som kommer för att se på dem.

Det skulle också vara bra att ungdomar och skulle få lättare sommarjobb. För att få ett sommarjobb måste man nästan alltid vara över 18 så det är väldigt svårt och få ett sommarjobb man vill ha. Det borde finnas

flera sommarjobb för underåriga. REETTA TUOVINEN CECILIA GRäGG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland