Hufvudstadsbladet

Tvåspråkig­het är bra

-

FINLAND 100 åR Finland är ett bra land. Vi har ett bra och varierande klimat. Finland är ett fint land tack vare sin fina natur och alla djuren som finns i de finska skogarna. Finland är känt för Mumin, Angry Birds och bastubadan­de.

Man borde få gratis sjukvård tills man har fått ett jobb och det borde vara lätt att få jobb för det är väldigt svårt nu att få jobb och sjukvården är väldigt dyr. Alla borde ha ett jobb som de trivs med och alla borde få så mycket pengar för sitt jobb att de klarar sig i livet. Skatterna borde sänkas och alla ska ha samma skatteproc­ent.

Finska språket är bra att kunna i Finland för det är en del av vår språkkultu­r. Fiona tycker att det finska språket är bäst medan Jessica tycker att det finlandssv­enska språket är bäst. Alla har olika synvinklar vilket språk som är bättre än det andra men det är en bra fördel i livet att kunna många språk, både finska och svenska, det ger en fördel när man söker jobb i framtiden. Tvåspråkig­het är bra för att man lättare kan kommunicer­a med flera människor.

Det som är dåligt med Finland är att alla människor inte har samma rättighete­r. Det kan vara svårare för vissa personer att få jobb till exempel på grund av hudfärg, bakgrund och religion. Finland är nog ett ganska jämlikt land jämfört med andra länder men det skulle kunna vara jämlikare.

Finland fungerar bra som ett land just nu, men vi måste fixa hus med mögel och andra problem med inomhusluf­ten. JESSICA WESTERHOLM FIONA TUOMINIEMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland