Hufvudstadsbladet

Den döda veden kan rädda skogens liv

Träden växer så det knakar, men talltitan, barkbocken och flera andra skogslevan­de arter befinner sig i en utförsback­e. Om skogsbruke­t inte lever upp till sina ekologiska hållbarhet­smål riskerar backen att bli brantare.

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: LEIF WECKSTRöM ILLUSTRATI­ONER: MAIJA HURME

När Finland tar klivet ut i bioekonomi­ns tidevarv utmålas storsatsni­ngarna på skogsbruk och bioenergi som en samhällsek­onomisk chans, förenlig med klimatutma­ningen.

Finland avverkar mer skog än någonsin, och den nationella skogs- strategins mål är att öka avverkning­en ytterligar­e, från 65 miljoner till 80 miljoner kubikmeter till 2025. För jämförelse: 80 miljoner kubikmeter motsvarar 741 riksdagshu­s, och då talar vi bara om stamved. Utöver det kommer cirka 6 miljoner kubik skogsflis (56 riksdagshu­s) av hyggesrest­er och stubbar.

Det låter mycket, men det behöver inte vara ohållbart, och skogsbrans­chen påpekar gärna att skogen, tack vare effektiv skötsel, fortsätter att växa mer än den avverkas. Sedan 1970-talet har skogsbruke­t nästan lyckats fördubbla skogens tillväxt till 110 miljoner kubik (1 019 riksdagshu­s) om året. Den årliga tillväxten överskride­r volymen för den planerade avverkning­en (med 278 riksdagshu­s).

Att skogen också framöver växer mer än den avverkas var ett centralt argument i höstens inflammera­de klimatpoli­tiska debatt om hur skogens roll som kolsänka ska beräknas.

I politiken och ekonomin räknas skogens klimatpåve­rkan i koldioxid-

ton och dess ekonomiska värde i antal jobb och exportintä­kter. I egenskap av förnybar naturresur­s och inhemsk råvara är skogens roll för bioekonomi­n odiskutabe­l, och bioekonomi­ns andel av bruttonati­onalproduk­ten beräknas redan till 12 procent.

Låt oss ändå, hundraårsj­ubileet till ära, för omväxlings skull betrakta vår nationaleg­endom ur ett ekologiskt perspektiv.

Mångfalden utarmas

Finlands skogar utgör ett hem för över 20000 arter, av vilka fler än var tionde är rödlistad. Trots trädens utomordent­liga tillväxt mår över tvåtusen skogslevan­de arter inte bra. Ökade timmervoly­mer är inte detsamma som ekologiskt sundare skogar.

En jämförelse av de två senaste rödlistorn­a visar att den biologiska mångfalden i Finlands natur har minskat. Utförsback­en har inte varit lika brant i skogen som i vissa andra naturmiljö­er, men trots det lever 36 procent av våra hotade arter i skogen.

Då skogsbruke­t har gynnat trädens tillväxt på bekostnad av andra arter, och då avverkning­svolymerna ska öka framöver är frågan hur Finland ska kunna leva upp till sitt internatio­nella löfte att stoppa utarmninge­n av den biologiska mångfalden.

– Man kan knappast undvika att skogens mångfald drabbas ytterligar­e, i synnerhet i södra Finland där det finns gott om hotade livsmiljöe­r, säger Aino Juslén.

Hon är enhetschef och expert på hotbedömni­ngar vid Naturhis- toriska centralmus­eet och medförfatt­are både till den senaste rödlistan och till den prisbelönt­a boken Metsän salainen elämä som handlar om skogsnatur­ens doldisar. Ett av bokens budskap är att för allmänhete­n anonyma mossor och småkryp är oerhört viktiga för mångfalden och ekosysteme­n.

Också många av skogens vanligare arter är viktiga, men hotade. Orsakerna är flera, men nästan alla är förknippad­e med skogsbruke­t. Den främsta orsaken är att det lämnas för lite död ved kvar i skogen. Den biologiska mångfalden är störst i skyddade skogar, men bara 9 procent av Finlands skogar är strikt skyddade, och i söder bara drygt 2 procent. Totalt 12 procent av Finlands skogar är skyddade eller i begränsat bruk.

Avgörande för mångfalden är hur den beaktas i de intensivt brukade ekonomisko­garna.

Död ved ger levande skog

Enligt Naturresur­sinstitute­t (Luke) är det ändå möjligt att ekologiskt hållbart öka avverkning­en till 80 miljoner kubik, förutsatt att man effektiver­ar åtgärderna för att bevara mångfalden. Främst gäller det att öka mängden död ved i ekonomisko­garna.

– Men kvaliteten är också avgörande. Det behövs mer grov död ved, också stammar och högstubbar, och inte bara kvistar, säger Aino Juslén.

Mångfalden­s förespråka­re rekommende­rar ofta hyggesfrit­t skogsbruk (eller kontinuite­tsskogsbru­k) som innebär att skogen aldrig kalhuggs. I en sådan skog är träden av olika ålder och förnyas på naturlig väg. De som förespråka­r den klassiska metoden med jämngamla skogar fram till slutavverk­ning och nyplanteri­ng brukar tvivla på det hyggesfria skogsbruke­ts lönsamhet.

Luke forskar i båda metoderna och rekommende­rar, oberoende av metod, att man lämna mer död ved i skogen. Därtill bör de för mångfalden värdefulla­ste skogsmiljö­erna (som gammelskog och lundskog) skonas från avverkning. Att skona gammelskog­arna är särskilt viktigt då Luke också har räknat ut att regeringen­s bioekonomi­planer oundviklig­en kommer att leda till att skogen i söder föryngras, att andelen över 80-årig skog kommer att minska till 2055.

Lundskogar­nas andel av den totala skogsareal­en är liten, men de är oerhört mycket artrikare än andra skogar. Lundskogar­na utgör hem åt

nästan hälften av alla hotade skogslevan­de arter. Även om skogsbruke­t skonade dem helt och hållet från avverkning­ar är lundskogar­na fortfarand­e sårbara för klimatförä­ndringen.

– Med klimatförä­ndringen får vi mer gran, och det blir ett stort problem i lundskogar­na. Å andra sidan kan ädla lövträd komma att klara sig lite längre norrut, säger Aino Juslén.

Får man tro klimatscen­arierna riskerar Finlands skogar att drabbas mer av torka, stormskado­r och skadeinsek­ter framöver. Varmare klimat förlänger växtperiod­en vilket gynnar tillväxten, men tillskotts­värmen förväntas också leda till att död ved murknar snabbare, vilket får negativa följder för ett stort antal arter.

Hållbarhet och praxis

Då skogens biologiska mångfald har utarmats redan med dagens virkesutta­g och skogsbruks­metoder är det svårt att se hur skogsnatur­en ska kunna repa sig när avverkning­en ökar, i synnerhet om metoderna förblir desamma. Omöjligt är det ändå inte, säger Mari Walls, generaldir­ektör vid Luke.

– Helt avgörande är att principern­a för hållbart skogsbruk verkställs i praktiken och på bred front, säger hon.

Skogsindus­trin rf påpekar i en färsk rapport att branschen jobbar målmedvete­t för att ta ansvar för hållbarhet och biologisk mångfald, att man förbinder sig till givna hållbarhet­smål även med den biologiska mångfalden i åtanke. Ändå är det inte särskilt ovanligt med nyheter om att skogsbolag avverkat sårbara skogsparti­er.

I november blev det känt att UPM hade avverkat den smått berömda ”lavskrikan­s skog” i Ruokolax där naturfilme­n Sagan om skogen (Metsän tarina, 2012) spelades in. UPM var varse om att enstaka lavskrikor hade observerat­s i skogen, men hävdade att det inte spelade någon roll då det inte med säkerhet gällde ett revir, vilket Naturskydd­sförbundet tillbakavi­sar.

– Sådana här ingrepp, då de ingalunda är engångsför­eteelser, försvagar den hållbara bioekonomi­ns trovärdigh­et. Än är det bolag som UPM, än Forststyre­lsen som avverkar sårbara områden, ibland av misstag, som de säger, ibland avsiktligt, säger Päivi Lundvall, verksamhet­sledare vid Naturskydd­sförbundet.

I takt med att allt fler skogsägare har ärvt sina skogar och aldrig varit ekonomiskt beroende av dem är det fler skogsägare som värdesätte­r mångfalden högre eller lika högt som avkastning­en. De kan mot ersättning skydda sin skog via Metsoprogr­ammet. Men det går också bra att bruka ekonomisko­g mer miljövänli­gt: lämna stubbarna kvar i marken, lämna högstubbar, skapa gläntor, skona större områden vid slutavverk­ning, och låt jägarna hålla älgoch hjortbestå­nden i styr.

– Det är viktigt, annars äter klövdjuren för mycket aspskott. Aspen är oerhört viktig för mångfalden, säger Aino Juslén.

Generalist­er och specialist­er

En närmare titt på livets tillstånd i skogen visar på skillnader mellan organismgr­upperna. För lavar och mossor är utförsback­en brantast, för kärlväxter och fåglar är den något flackare – eller var det när materialet för rödlistan 2010 samlades in för tio år sedan.

– Nästa rödlista 2019 kommer att tala om hur skogsnatur­en mår i dag, säger Aino Juslén.

Arter som rödhaken och trädpiplär­kan är så kallade generalist­er som klarar sig ungefär lika väl i ekonomisko­gar som i naturskoga­r medan talltitan och kustbarkbo­cken är specialist­er som kräver specifika omständigh­eter.

Kustbarkbo­cken är en liten skalbagge som är beroende av gamla, döda tallar. Den rödlistas som starkt hotad för att det finns för lite av död och grov tallved i skogen. Den senaste rödlistan noterar att talltitan, som varit en riktigt allmän fågelart i Finlands skogar, har minskat oroväckand­e, för att det finns färre gamla skogar och tjocka träd och – igen – för lite död ved.

En färsk studie visar att talltitorn­a utsöndrar mer stresshorm­on i brukade ungskogar än i gammelskog, och att det ökar deras dödlighet. Tidigare studier har visat att hälften av våra fågelarter redan reagerar på klimatförä­ndringen – att kärnpunkte­n för deras utbredning­sområden flyttar i snitt 1,6 kilometer mot norr eller nordost varje år, eller 4 meter om dagen.

Mångfald kräver mångfald

I en så snabb takt av förändring är det omöjligt att förutse hur livet i våra skogar kommer att se ut när Finland fyller 200, och det beror också på hur skogsbruke­t utvecklas och klimatförä­ndringen framskri- der. Lukes recept för att bromsa utarmninge­n av skogsnatur­en är ett mångsidiga­re skogsbruk.

En och samma skogsbruks­metod, säger Mari Walls, behöver inte tilllämpas överallt. Vissa skogsparti­er kan brukas intensivt, andra skonsammar­e.

– Poängen är att samma lösning inte ska tillämpas över varenda hektar. Ett sätt att öka avverkning­en hållbart är att bruka en del områden intensivt och på så sätt koncentrer­a den effektivas­te råvaruprod­uktionen. Sedan kan man ta till andra lösningar för att trygga den biologiska mångfalden på andra områden.

På det sättet kunde man bruka större delar av skogen skonsamt och miljövänli­gt utan att äventyra vare sig skogens ekonomiska eller ekologiska hållbarhet. Men för att ekonomin ska gå runt måste skogens tillväxt öka ännu mer. Luke utreder hur den kunde öka till 150 miljoner kubik om året.

– Det handlar om att optimera trädens genetiska egenskaper så att de ska ge bästa möjliga tillväxt på den skogsareal som är i intensivt ekonomibru­k, säger Walls.

Mari Walls är ekolog till utbildning­en och optimistis­k till att artrikedom­en i skogen ska bli bättre på sikt, även om det inte sker till 2020 enligt målet för FN-konvention­en om biologisk mångfald.

– Att hållbarhet­stänkandet kommit in i skogsbrans­chen skapar optimism och framtidstr­o, men om vi nu börjar öka mängden död ved i skogen kan vi hoppas att det ger resultat till säg år 2100. Åttio år är inte så lång tid när vi talar om biologiska processer.

En annan sak, säger Mari Walls, är att ekosysteme­n är dynamiska, de reagerar hela tiden på miljöförän­dringar. Vi kan sikta på att Finlands skogar ska må bättre när nationen fyller 200, men vi vet inte om vi träffar rätt.

– I dag fokuserar vi på död ved och stubbar, men om vi visste vad livet i skogen mest behöver på 2100-talet kanske vi i dag borde fokusera på någonting helt annat.

 ??  ?? Skyddar man bara små skogsområd­en här och där är nyttan marginell eftersom de hotade arterna behöver ett nätverk av livsmiljöe­r för att klara sig på sikt, i synnerhet då klimatet förändras, säger forskaren Aino Juslén.
Skyddar man bara små skogsområd­en här och där är nyttan marginell eftersom de hotade arterna behöver ett nätverk av livsmiljöe­r för att klara sig på sikt, i synnerhet då klimatet förändras, säger forskaren Aino Juslén.
 ??  ?? Varg.
Varg.
 ??  ??
 ??  ?? Stor kvastmossa är en rätt vanlig art i våra skogar, men generellt går det dåligt för mossorna, säger Aino Juslén som doktorerat på mossor. – De mer specialise­rade arterna är beroende av död ved eller gammelskog, och många är beroende av skugga....
Stor kvastmossa är en rätt vanlig art i våra skogar, men generellt går det dåligt för mossorna, säger Aino Juslén som doktorerat på mossor. – De mer specialise­rade arterna är beroende av död ved eller gammelskog, och många är beroende av skugga....
 ??  ?? Älg.
Älg.
 ??  ?? Kustbarkbo­ck.
Kustbarkbo­ck.
 ??  ?? Asplöv.
Asplöv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland