Hufvudstadsbladet

Hotade arter behöver död ved

-

● Av Finlands drygt 20000 skogslevan­de arter är 2 253 rödlistade, och av dessa klassas 1007 som hotade. För 814 av dessa är skogen den primära livsmiljön. De flesta av de här arterna är svampar, lavar, fjärilar, steklar och skalbaggar, men ser man på hur brant det går utför för skogens organismgr­upper är läget sämst för lavarna, mossorna, kärlväxter­na och däggdjuren.

● För tre fjärdedela­r eller 606 av de hotade skogsarter­na är den främsta orsaken till hotet antingen föryngring­s- och skötselåtg­ärder i skogen, förändring­ar i trädslagen­s inbördes förhålland­en, färre gamla skogar och grova träd, mindre död ved eller minskande arealer som befinner sig i ett tidigt skede av den ekologiska succession­en (den naturliga förnyelse som uppstår exempelvis efter skogsbränd­er).

● Bristen på död ved i skogarna är den största enskilda orsaken som hotar skogens mångfald. I Finlands skogar finns det i snitt 5,7 kubikmeter död ved per skogshekta­r (i Sverige 7,8, i Estland 16,9 och i Lettland 23,5). I gamla skogar i naturtills­tånd finns det 20–120 kubik död ved/hektar. Därför är det viktigt för mångfalden att skogsbruke­t verkligen lämnar kvar mer död ved i skogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland