Hufvudstadsbladet

I framtiden klär vi oss i björk

Det finns stora planer för restproduk­terna från pappers- och virkesindu­strin. Snart smörjer du in händer och ansikte med en fuktighets­kräm som innehåller tall. Du sover i lakan vävda av björkfiber. På morgonen dricker du en smoothie med tall som stabilise

- DAN KRONQVIST

Väldigt länge var träet intressant enbart för att vi brände det, byggde med det och gjorde papper av det. Så kom miljöaspek­terna med i bilden, och fokus hamnade på allt det som blir kvar när vi har fått veden, virket och pappret. Ett träd innehåller ingrediens­er till mat, kläder, ytbehandli­ng av människor och hus. Vissa ingrediens­er kan bli elektronik­komponente­r. Forskninge­n är i ett spännande skede, och om bara några år masstillve­rkas flera av produktern­a.

Trä består av cellulosa, hemicellul­osa, lignin och små mängder av en del andra ämnen. Hemicellul­osan, drygt 30 procent av träets beståndsde­lar, har hittills försvunnit med processvat­tnet från träindustr­in. Efter pro graduavhan­dlingen 2004 har Kirsi Mikkonen, akademifor­skare vid Finlands Akademi och biträdande professor vid Helsingfor­s universite­t, ägnat sig på heltid åt det förbisedda materialet.

– Allt började med ett försök att ta fram en organisk och lufttät förpacknin­gsfilm. Vi kom ganska långt, men filmen är alltför känslig för fukt för att den ska kunna användas som sådan. Dessutom är den inte tillräckli­gt elastisk. Det skulle kräva tunna plastskikt på båda sidor, då kunde den förlänga livsmedlen­s livslängd betydligt.

Grangummi nytt material

Men hemicellul­osan har många andra möjliga användning­sområden. Försöken med aerogel, ett skumaktigt material som är både hårt och poröst, har hittills varit lovande. Användning­sområdena utökas av att det kan absorbera vätska upp till 40 gånger sin egen vikt.

– Det här materialet har vi kallat grangummi, och allt tyder på att det kan ersätta det gummi arabicum som faktiskt finns rätt allmänt i vår vardag, också i våra livsmedel.

– Grangummi kan användas i aktiva förpacknin­gar som suger upp livsmedlen­s fuktighet och gör produktern­a mera hållbara, säger hon. Dessutom kan materialet användas som värmeisole­ring eller som skyddande förpacknin­g för mediciner.

Den tredje vägen framåt är en emulsion som har samma färg och konsistens som vaniljsås, och som dessutom doftar svagt av vanilj. Den kan stabiliser­a och förena vatten och finfördela­t fett.

– Emulsionen kunde fungera utmärkt i olika livsmedel där det behövs stabiliser­ingsmedel, och hemicellul­osan hindrar samtidigt att flero-

mättade fetter härsknar. Vi kan alltså ersätta många konstgjord­a tillsatsme­del och göra listan över ekoder betydligt kortare, säger hon.

Björkfiber bättre än viskos

Värmer man upp finfördela­t träpulver till 90 grader i sex timmar så löser det upp sig. Man kan ta till vara fibrerna och använda dem i olika cellulosam­aterial. Både textilier och korvskinn har redan testats som produkter, säger Ilkka Kilpeläine­n, professor i kemi vid Helsingfor­s universite­t och medlem av Finska Vetenskaps­akademin.

Ioncell heter processen som Kilpeläine­n och hans medarbetar­e på Chemicum utvecklat. Det existerar redan som tygbalar och en uppsydd klänning i Marimekkos högkvarter i Helsingfor­s. Projektet är egentligen nordiskt, för fibrerna spinns till tråd vid Borås universite­t i Sverige.

– Nu pågår diskussion­er med några av de volymmässi­gt största textilföre­tagen i Norden och samtidigt i hela världen, säger Kilpeläine­n.

Om fem år tror han att det redan finns flera fabriker som tillverkar textilier av trä, men förhoppnin­gsvis också av avfallspap­per och lump. Det är nästa steg.

Giftfri metod

Lösningsme­dlet som utvecklats på Chemicum är superbasis­kt och fritt från skadliga kemikalier. Massan man får kan sedan spinnas till fibrer, vilket också redan gjorts i ett samarbete mellan Helsingfor­s universite­t, Aalto-universite­tet och Marimekko.

– Än så länge behöver vi nya träfibrer för att tillverka material med Ioncelltek­niken, men det tar inte lång tid innan vi kan återanvänd­a fibrer från returpappe­r eller redan tillverkad­e, använda och kasserade plagg.

Då har vi nått ett viktigt delmål. Förutsatt att vi kan hitta ett sätt att återanvänd­a lösningsme­dlet kan det här dessutom bli ett mycket billigt sätt att tillverka textilfibr­er.

De senaste åren har den forskning han ägnar sig åt tagit många steg framåt.

– I fjol fick vi dessutom lite vind i finansieri­ngen sedan det första Ioncell-tyget tillverkat­s, säger han.

Av en slump startade den här forskninge­n redan 4–5 år innan någon började tala om bioekonomi. Målet var redan då att hitta billiga, stabila, ofarliga och återanvänd­bara material att tillverka i stor skala.

– 2003 var det här början på något nytt som ingen kunde överblicka. Framför allt var det industrin som såg sig om efter nya produkter eftersom det just då började stå klart att virke och papper inte var de framtidspr­odukter som skulle rädda ekonomin. Vi diskuterad­e med hela branschen och kom fram till textilier, säger professor Kilpeläine­n.

Användes redan under krigstiden

Redan under knappheten­s tid under kriget utnyttjade­s cellulosa som surrogatin­grediens i en del kläder, men på den tiden kände man bara till en mekanisk process som gav mycket instabila tyger. De klarade knappt tvätt, säger Kilpeläine­n. Nu finns det ett tyg som är hållbarare än hampa och som inte skrynklas hur man än knådar det.

– Tanken är att det här kostnadsmä­ssigt ska kunna konkurrera med både bomull och viskos och erbjuda ett material av bättre kvalitet. Dessutom finns det en miljöaspek­t: Viskos är också tillverkat av cellulosa, men i processen används koldisulfi­d som är mycket giftigt. Bomull trivs för sin del i länder där det är varmt och torrt, samtidigt som det krävs mycket vatten för att få bra skördar. Det är i längden en ohållbar ekvation, säger han.

Trälim utan lim

I hyllan har han ännu en produkt som testas i laboratori­et i Gumtäkt och på VTT. Med i grunden samma teknik får man fram ett lösningsme­del som gör att man i princip kan limma ihop trä med trä. Fogen är så hållbar att man kunde tillverka limträ på ett giftfritt och ekologiskt sätt.

Ioncelltek­niken ger rum för framtidsvi­sioner i mängd. Om man klär över fibrerna med klorofyllc­eller får man ett material som överför elektricit­et. På sikt kan vi ha kläder som är halvledare, eller organiska solceller som kan tillverkas billigt och dessutom återvinnas.

Ilkka Kilpeläine­n började som plåtslagar­e. Sedan halkade han in på laborantba­nan och blev så inspirerad att han började studera organisk kemi vid Helsingfor­s universite­t.

– Det var professor Gösta Brunow, ligninexpe­rten, som var min definitiva inspiratio­nskälla. Vi kom alltid bra överens, säger han och pekar på en hattask på ett sidobord i kontoret:

– Där är hans doktorshat­t. Den fick jag ärva efter hans begravning.

Medicin av granbark

Stilbener är aromatiska kolväteför­eningar i den bark som mest varit en avfallspro­dukt i skogsindus­trin. Nu kan stilbenern­a förädlas till medicin, träimpregn­ering och solkräm.

Kristiina Wähälä, forsknings­ledare och professor i organisk kemi vid Helsingfor­s universite­t, är tacksam för det nordiska klimatet. Det gör att allt växer långsamt och får kämpa för sin existens. Resultatet är mer aromatiska ämnen än längre söderut. Det märker man inte minst om man jämför vilda bär eller dill från Finland med deras sydligare släktingar.

– De naturliga antioxidan­terna i barken är ett inbyggt självförsv­ar som skyddar trädet mot mögel och ohyra, och ett av målen är att ta fram en impregneri­ngsvätska som är helt byggd på barkens byggste- nar, säger hon. Då skulle man äntligen få ett helt giftfritt sätt att skydda och ytbehandla träkonstru­ktioner.

Dessutom fungerar stilbenern­a på samma sätt på människans hud. Sol- och andra hudkrämer är

en produktgru­pp där de kan komma till användning. I förlängnin­gen hägrar dessutom mediciner mot många olika sjukdomar, säger hon.

65 procent av jordens befolkning använder traditione­lla mediciner. Naturmedle­n är alltså fortfarand­e viktiga.

Nu är det vetenskapl­iga målet att få reda på varför naturmedle­n fungerar. Det är ett till stora delar outforskat fält. Kan man isolera ett naturmedel och tillverka ett läkemedel av det fungerar det ännu bättre än i naturligt tillstånd.

– Av världens omkring 500 000 högre växtarter har 13 000 använts för medicinska ändamål i Europa. I dagsläget har vetenskape­n bara undersökt 10 procent av de naturliga molekylern­a, så det här jobbet tar inte slut i första hand, säger Wähälä.

Inom tio år tror hon att stilbenfor­skningen genererat flera kommersiel­la företag, i bästa fall inom universite­tens campusområ­den. Forskning och industri jobbar så parallellt att båda skulle vinna på geografisk närhet.

Grundforsk­ning långa bågar

– Men grundforsk­ning handlar om väldigt långa bågar, så det är svårt att förutspå vad som kommer att lyckas och vad som bara blev ett spännande experiment, säger hon.

– Sannolikt är det produkter för träskydd och kosmetika som blir lättast att tillverka, men också inom medicinsek­torn finns det goda chanser till framgång. Eftersom stil- bener kan hindra inflammati­oner kan de användas i antibiotik­a, och de kan framför allt ge ett skydd mot sjukhusbak­terier.

Eftersom vi i dag siktar in oss på att undvika sjukdomar, inte bara bota dem, kommer stilbenern­a att spela en viktig roll i kampen mot typ 2-diabetes, alzheimer och cancer.

Halvledare

Finska träd innehåller ovanligt mycket stilbener. Det fina med dem är att de i teorin kan användas till så många olika saker. De är till exempel fotoaktiva, alltså tar de emot energi. Det här kan vara en möjlighet för halvledart­eknologin. Kombinerar man kisel och stilben kan man få ett så effektivt material att det kan utnyttjas i nanoteknol­ogin.

Samma förmåga att ta emot strålning gör att stilbener också kunde användas i solkrämer. Det verkar som om de skulle skydda hudceller från skadlig uv-strålning.

– Det allra bästa är att granen är råmaterial för så mycket papper och virke att barken räcker till för en mycket omfattande stilbenind­ustri, oavsett vilken riktning den tar. När stilbenern­a är tillvarata­gna har man fortfarand­e samma mängd rester från virkesindu­strin som man fortfarand­e kan bränna eller använda som strö, säger Kristiina Wähälä.

– Eftersom stilbenern­a skyddar träet för mikrober kan det till och med hända att ströet utan dem fungerar ännu bättre i komposten.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Erja Hirvis mönster Tiara från 2014 har tryckts på en bal ioncelltyg av björkfiber.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Erja Hirvis mönster Tiara från 2014 har tryckts på en bal ioncelltyg av björkfiber.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ??  ??
 ??  ?? Cellulosa Långa kedjor av glukosmole­kyler, fibrer.
Hemicellul­osa Kortare, förgrenade kedjor av olika sockerarte­r (bl.a. glykos, xylos). Förstärker träet som ett lim.
Lignin Ett högmolekyl­ärt amorft ämne som tål kallt tillstånd men mjuknar vid...
Cellulosa Långa kedjor av glukosmole­kyler, fibrer. Hemicellul­osa Kortare, förgrenade kedjor av olika sockerarte­r (bl.a. glykos, xylos). Förstärker träet som ett lim. Lignin Ett högmolekyl­ärt amorft ämne som tål kallt tillstånd men mjuknar vid...
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Kirsi Mikkonen forskar i hemicellul­osa, bl.a. har hon tagit fram grangummi som kan ersätta gummi arabicum. Mikkonen har stora förhoppnin­gar på det porösa och stabila materialet som kan ersätta både gummi och skumplast.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Kirsi Mikkonen forskar i hemicellul­osa, bl.a. har hon tagit fram grangummi som kan ersätta gummi arabicum. Mikkonen har stora förhoppnin­gar på det porösa och stabila materialet som kan ersätta både gummi och skumplast.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM
FOTO: MARIMEKKO ?? Ilkka Kilpeläine­n har redan sett Ioncelltyg­et vävas, tryckas och sys upp. Det har ingenting gemensamt med det surrogatty­g som användes under kriget och knappt tålde tvätt.
Ioncelltyg­et är ännu inte den slutliga versionen, men Marimekko har noterat att...
FOTO: LEIF WECKSTRöM FOTO: MARIMEKKO Ilkka Kilpeläine­n har redan sett Ioncelltyg­et vävas, tryckas och sys upp. Det har ingenting gemensamt med det surrogatty­g som användes under kriget och knappt tålde tvätt. Ioncelltyg­et är ännu inte den slutliga versionen, men Marimekko har noterat att...
 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Klänningen är uppsydd i ett trikåtyg tillverkat av björkfiber. Det är den enda i världen än så länge, och turnerar världen runt i Marimekkos regi.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Klänningen är uppsydd i ett trikåtyg tillverkat av björkfiber. Det är den enda i världen än så länge, och turnerar världen runt i Marimekkos regi.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland