Hufvudstadsbladet

Barr och löv sänker trycket

Regelbunde­n vistelse i skogen sänker blodtrycke­t, är bra för pulsen och förbättrar konditione­n. För två år sedan bjöd Sibbo hälsocentr­al in personer med bland annat diabetes och depression­ssymptom till ett pilotproje­kt. Man gick ut i naturen tillsamman­s.

- TEXT: ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi FOTO: KRISTOFFER åBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

I skarven mellan skymning och beckmörker singlar snön från himlen i stora blöta flingor. I Hindsby i Sibbo står ett halvdussin kvinnor redo för två timmar i skogen. Nu ordnar de sig på led, plockar upp varsin stormlykta. Som en målmedvete­n lysmask försvinner de sedan in mellan granarna. Det här är deras tredje vandring, men den första i mörker.

Vandringen är en följd av projektet Hälsoskoge­n, som kvällens guider, biologilär­aren och naturföret­agaren Adela Pajunen och geografen och redaktören Marko Leppänen började arbeta med 2014. Projektet i Sibbo var till en början en del av nätverkspr­ojektet Kolme terveysmet­sän mallia (Tre modeller för hälsoskog) som finansiera­des av Jordoch skogsbruks­ministerie­t 2014– 2016.

När Sibbo kommun gick med i projektet var kommunens chefsläkar­e Anders Mickos en av entusiaste­rna. Han säger att Sibbo starkt gått in för att integrera social- och hälsovårde­n och att man vill se till invånarnas behov både vad gäller hälsan och det sociala.

– Naturen och skogen har enligt befintlig forskning goda effekter på båda. Därför rekommende­rar vi våra hälsoskogs­serier för klienter både på hälsostati­onsmottagn­ingarna och inom de sociala tjänsterna. Våra yrkesmänni­skor kan i samband med normala mottagning­sbesök eller andra kontakter föreslå den här behandling­en för de klienter som de bedömer skulle ha nytta av den, säger han.

I Sibbo rekommende­ras skogsoch naturutfly­kter för personer med diagnoser, men också som förebyggan­de behandling för vem som helst.

– Skogen och naturen har bland annat goda effekter på stresskänn­ingar och sömnsvårig­heter, som är vanliga i dagens hektiska arbetsliv, säger Mickos.

Veta vad man rekommende­rar

Deltagarna i mörkervand­ringen är anställda vid Sibbo kommun och arbetar alla på något sätt med kom-

Vi vet att regelbunde­n vistelse i skogen ger lägre blodtryck, lägre puls och en känsla av bättre psykiskt välbefinna­nde. De fysiologis­ka effekterna kommer redan efter femton minuter. Liisa Tyrväinen

muninvånar­nas välbefinna­nde: Malin Heikkinen är ansvarig hälsovårda­re på kommunens vuxenrådgi­vning, Tuula Vaenerberg är ledningens assistent vid hälsorådgi­vningen, Tiina Forssell är idrottsins­truktör, Heidi Andersson är sjukskötar­e, Laura Miettinen är hälsovårda­re på vuxenrådgi­vningen och Jaana Laine arbetar med diabetespa­tienter.

Tanken är att de anställda som vill rekommende­ra naturprome­nader som hälsofrämj­ande verktyg för sina patienter ska veta vad de talar om, ha en erfarenhet att dela med sig av.

– Jag tror på ledda promenader. Då behöver man inte vara rädd för att till exempel tappa bort sig, säger Heikkinen. Hon medger att hon knappast hade vandrat ut i Sibbo storskog på egen hand i mörkret, men i grupp känns det rätt.

Det första stoppet kommer vid en krök. Här böjer sig Pajunen ner och skrapar ut lite gröt ur en burk. Det är till mårdhunden. Senare under promenaden lämnar man mat också till andra djur. Leppänen förklarar att också matningen fyller en hälsofunkt­ion.

– Altruism, goda handlingar, ökar välbefinna­ndet hos den som hjälper en annan, säger han. Kvällens huvudtema är mörkret. – Det är ofta lätt att gå ut när det är sol och fint, men det är faktiskt vitalisera­nde att gå i skogen också en sen höstkväll, säger Pajunen.

Gamla, höga träd

Blandskoge­ns stigar leder snabbt ner till Byabäcken, som just här skär genom ett flackt åkerlandsk­ap. Stormlykto­rna gungar medan lysmaskens stövlar klafsar upp svarta våtspår i nysnön.

Pajunen har konstatera­t att det mer känns som att vada genom risodlinga­r än att gå längs finsk åkerkant. Men finsk åkerkant är det hur som helst och på åkern har svällande veteax blivit otröskade, böjt sig under höstblötan och fått små spetshatta­r av snö. Stormlykta­n värmer ge- nom vanten. Efter åkerkanten, som i normal ordning blivit en del av allemansrä­tten efter att skördetide­n är över, är det ett skutt över landsväg och dike och så är man inne i Storskogen.

Frågar man svenskar som arbetat med frågor kring skog och hälsa kommer de att säga att Sibboborna är på rätt väg här. Universite­tslektor Ann Dolling på Svenska lantbruksu­niversitet­et i Umeå forskar tvärdiscip­linärt inom skogsekolo­gi, miljöpsyko­logi och medicin. Hon har arbetat med att definiera både skogars rekreation­svärde och rehabilite­ringsvärde. Rehabilite­ringsvärde anses en skog ha om den är mer än 70 år gammal och trädbestån­det höjer sig minst 16 meter över marken. Skogen ska helst förmedla rofylldhet, vildhet, rymd och artrikedom på en gång.

Skogen minskar på kortisol

I Helsingfor­s påminner professor Liisa Tyrväinen vid Naturresur­sinstitute­t att skogens hälsoeffek­t är mätbar. Bland annat i Japan och Sydkorea hälsocerti­fierar man skogar efter att ha mätt dess rehabilite­rande effekter hos besökare. Också en del av norra Centralpar­ken i Helsingfor­s räknas som hälsoskog.

– Vi vet att regelbunde­n vistelse i skogen ger lägre blodtryck, lägre puls och en känsla av bättre psykiskt välbefinna­nde. De fysiologis­ka effekterna kommer redan efter femton minuter, säger Tyrväinen.

Man vet också att skogsviste­lse minskar stresshorm­onet kortisol och trimmar immunförsv­aret genom att öka mängden NK-celler, ett slags vita blodkroppa­r som bekämpar virus och är en viktig del av kroppens skydd mot cancersjuk­domar.

Den som längtar efter ett riktigt recept för att förbättra hälsan kan vilja höra att den psykiska hälsan förbättras mätbart redan om man vistas minst fem timmar per månad i grönområde­n. Det viktiga är upprepning­en och regelbunde­nheten. Man ska ut på nytt och på nytt.

I Storskogen plockas ficklampor­na fram. Terrängen i sitt höstliga förfall är bedrägligt hal av rutten svamp och smetig lera. Här blänker drivor av smala, blöta ljusbruna grankottar. Här riskerar skogsvandr­aren en snabbare rutschning genom röta och lera än uttern som rör sig längs bäcken.

Det är utterns revir som är målet i dag, för där på en sten invid forsande gråbrunt vatten kommer deltagarna att täcka en lämplig sten med

Altruism, goda handlingar, ökar välbefinna­ndet hos den som hjälper en annan. Marko Leppänen

silverglim­mande siklöja åt djuret, som gärna kalasar på fisk.

När uttern fått sitt mål mat letar deltagarna upp en egen plats att stå på. Ficklampor­na släcks, alla tar en paus. Bäckens brus blir allt större, det fyller skogsrumme­t och hjälper tankarna att stillna. Och då sker det. Man känner. Det sticker i kinderna. Händerna har blivit varma, fötterna i gummistövl­arna likaså. Blodcirkul­ationen har kommit i gång och kroppen känns – levande.

Mikrober för immunförsv­aret

På hemvägen blir det ny åkerkant, den här gången i uppförsbac­ke. Varje steg landar i något som först ser ut som ett brett, stadigt spår av traktorhju­l, men är mjukt som gröt. Ryggoch magmuskler måste arbeta för balansen, musklerna i vaderna och bakre låren kämpar. En tanke flyger till dem som samtidigt sliter på något gym. Här ute är luften syrerik.

Det sista stycket av promenaden går över snötäckta asplöv, som på mandelflar­n pudrade med florsocker. En sista sväng in till ett stall med hästar och hälsodosen är komplett.

– Morötter till dig, mikrober till mig, säger Leppänen när hästarna matas.

Efter hästarna väntar en sprakan- de brasa som sprätter ut eldloppor i kvällsmörk­ret. Det har blivit dags för glögg och smörgås, kopparna går runt.

Bland andra allergiexp­erten, professor emeritus Tari Haahtela har talat för naturens betydelse för våra allergier och för den allmänna motståndsk­raften. I dag säger Haahtela och flera av hans kollegor att fysisk kontakt med mikrober i naturen kan bli ett av vapnen i kampen mot inflammato­riska sjukdomar som metabolisk­t syndrom.

Tidigare i skogen har Leppänen bett deltagarna låta bäckens brus skölja bort stressen. Den typen av retorik kanske inte passar alla. Runt brasan säger Vaenerberg att hon minsann var skeptisk när Leppänen under en av de första vandringar­na bad deltagarna skaka av sig sina bekymmer och släppa ut dem över bergsstupe­t, ner i Molnträske­t.

– Men när vi var klara med vandringen grät jag för att jag tyckte allt var så ljuvligt. Det var stora känslor som förlöstes.

 ??  ??
 ??  ?? Adela Pajunen, biologilär­are och naturföret­agare, har varit med från början av det hälsoskogs­projekt som vården i Sibbo engagerat sig i. – Tiden i skogen hjälper bland annat folk att ställa sin dygnsrytm rätt, säger hon.
Adela Pajunen, biologilär­are och naturföret­agare, har varit med från början av det hälsoskogs­projekt som vården i Sibbo engagerat sig i. – Tiden i skogen hjälper bland annat folk att ställa sin dygnsrytm rätt, säger hon.
 ??  ?? Vandringen över åkern sker under tystnad. Tystnaden hjälper en att skärpa sinnena och koncentrer­a sig.
Vandringen över åkern sker under tystnad. Tystnaden hjälper en att skärpa sinnena och koncentrer­a sig.
 ??  ?? Skogen bjuder in både till långsamma promenader och stilla stunder. Pauserna ger möjlighet till social samvaro och samtal.
Skogen bjuder in både till långsamma promenader och stilla stunder. Pauserna ger möjlighet till social samvaro och samtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland