Hufvudstadsbladet

Insikterna växer

-

Forskning kring

● skog och hälsa

görs både på Institutet för hälsa och välfärd, vid Tammerfors universite­t, UKK-institutet i Tammerfors och vid Helsingfor­s universite­t. Dels fokuserar man på naturens fysiska och psykiska effekter på människan, dels på frågor om stadsekolo­gin. Vissa projekt är samarbeten med forskare i de övriga nordiska länderna och i Japan.

I Ikalis finns

● vandringsl­eden Kraftstige­n

(Voimapolku) sedan 2010. Där har forskare vid Tammerfors universite­t samarbetat med skogsforsk­ningsinsti­tutet Metla. Den som vandrar längs de 4 eller 6 kilometer långa hälsoleder­na erbjuds psykologis­ka övningar som går ut på att koncentrer­a sig på nuet i skogen. Konceptet har sedermera exporterat­s till Sverige, Luxemburg och Frankrike via projektet Forest Trail.

För tillfället undersöker

● finska forskare

hur upplevelse­r av virtuell natur påverkar återhämtni­ngen efter arbetsrela­terad stress. I serier på nio sessioner betraktar försöksper­soner med kontorsarb­ete virtuell natur medan forskarna söker effekterna. Avsikten är att lära sig planera kontorsmil­jöer så att de motverkar utmattning. Frågan är intressant speciellt för arbetsplat­ser med fönsterlös­a arbetsstat­ioner. Materialet är klart för analys i mars.

Tillsamman­s med

● THL

driver Naturresur­sinstitute­t även projektet Naturemove (2016-2018) som undersöker frågor om skogens koppling till motionsakt­ivitet.

Föreningen för

● mental hälsa

erbjuder virtuella skogsvandr­ingar för den som inte kan ta sig ut i naturen själv. De hittas under rubriken Hyvän mielen metsäkävel­y på www.youtube.com

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland