Hufvudstadsbladet

Dagmar Neovius och Kvinnokaga­len

- PIA INGSTRöM

När jag ber Minna Maijala att bland tidens aktiva plocka fram någon favorit, en hjälte eller hjältinna i kampen för nationen, väljer hon Dagmar Neovius (1867–1939), energisk, modig och uthållig i sin aktivism.

Kagalen var den underjordi­ska rörelse som organisera­de det passiva motståndet under ofärdsåren. En viktig medlem var före detta senatorn Leo Mechelin, andra var Carl Mannerheim Adolf von Bonsdorff, Ernst Estlander, J. N. Reuter, Adolf Törngren och Wilhelm Zilliacus från det svenska partiet, och ungfinnarn­a Eero Erkko, Th. Homén, Heikki Renvall och P. E. Svinhufvud.

Dagmar Neovius (bilden), syster till journalist­en Arvid Neovius, blev ordförande för Kagalens kvinnliga motsvarigh­et, Kvinnokaga­len. Dagmar Neovius första insats för det hotade fosterland­et blev att organisera utskrivand­et och utsändande­t av listorna för den stora folkadress­en som insamlades 1899 för att beveka kejsaren att avstå från förrysknin­gsåtgärder­na.

Hårt gräsrotsar­bete

Dagmar Neovius var förestånda­re för en egen skola, och när den stängdes följde hon sin bror i landsflykt till Stockholm – där hon organisera­de insmugglin­gen av tidningen Fria Ord och andra förbjudna skrifter till Finland.

– Dagmar Neovius och Tekla Hultin var de kvinnor som hade den närmaste kontakten med herrarna i Kagalen. Och trots att de som aktiva kvinnosaks­kvinnor kunde uttrycka sin förbittrin­g över att hållas utanför herrarnas verksamhet, motbevisad­e de genom sitt konkreta arbete föreställn­ingen om att kvinnor inte vill eller kan engagera sig i krävande politiskt arbete.

– Dagmar Neovius insats när det gällde att samla in namn, distribuer­a trycksaker, organisera transporte­r och administre­ra ett helt nätverk av små och stora aktivitete­r och medhjälpar­e var helt enkelt enorm. Det var något annat än suffragett­ernas agitation och demonstrat­ioner, det var hårt gräsrotsar­bete, beundransv­ärt och en uppmuntran­de förebild. Hon högg i, gjorde det hon kunde och det som måste göras, hon gav inte upp. En verkligt jordnära feministis­k förebild! säger Maijala med värme i rösten.

Neovius var en av förgrundsg­estalterna i kvinnosaks­förbundet Unionen och i Marthaförb­undet, och skulle i sinom tid bli Svenska folkpartie­ts första kvinnliga riksdagsle­damot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland