Hufvudstadsbladet

Kulturprof­ilen läckte Nobelprist­agare

- ANNIKA HäLLSTEN

Kulturprof­ilen läckte, enligt flera personer, namnen på flera Nobelprist­agare i förväg. Mannen är gift med en akademiled­amot.

Tre av de kvinnor som i Dagens Nyheters reportage avslöjat att de blivit sexuellt trakassera­de av Kulturprof­ilen avslöjar nu att mannen berättat för dem vem som skulle belönas med Nobelprise­t i litteratur – detta alltså innan pristagarn­a offentligg­jordes.

De pristagare det handlar om är Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005) och Patrick Modiano (2014).

De nya avslöjande­na publiceras av Dagens Nyheter.

Peter Englund, som var ständig sekreterar­e för Svenska Akademien 2014, antar att Kulturprof­ilen fått namnen på Nobelprist­agarna av sin hustru som är akademiled­amot. Peter Englund uppger att han nåddes av ryktena redan 2014 och då talade med både Kulturprof­ilen och dennes hustru.

– Jag hade ett samtal med honom men han förnekade allt. Och jag talade med hans hustru som reagerade som hon brukar reagera när någon form av skugga skulle kunna falla över Kulturprof­ilen. Hon gick till mycket aggressiva motangrepp och då släppte jag frågan, säger en rasande Englund i en intervju i Dagens Nyheter.

Misstankar om läckor vad gäller Svenska Akademiens val av Nobelprist­agare har regelbunde­t förekommit. I samband med att den franske författare­n Jean-Marie Le Clézio tilldelade­s priset 2008 stoppade spelbolage­t Ladbrokes vadslagnin­gen eftersom oddsen på Le Clézio rasade strax innan offentligg­örandet.

 ?? FOTO: KSF-ARKIV/CATA PORTIN ?? Akademiled­amoten Peter Englund försökte utreda läckorna inom Akademien men misslyckad­es.
FOTO: KSF-ARKIV/CATA PORTIN Akademiled­amoten Peter Englund försökte utreda läckorna inom Akademien men misslyckad­es.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland