Hufvudstadsbladet

Klangfärge­rnas kväll på We Jazz

Huvudstade­ns egen jazzfestiv­al är med arton konserter under nio dagar rekordlång i år.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@ksfmedia.fi

Konsertrec­ension

We Jazz 2017

Alexanders­teatern 4.12.

Måndagens huvudkonse­rt i det forna operahuset var en av jazzårets intressant­aste. Två helt olika sammansätt­ningar uppträdde. Det är ett tag sedan Olli Ahvenlahti senast spelade på en större jazzscen. The Necks ända från Australien överraskad­e med ett mycket personligt triokoncep­t.

Som vanligt inleddes kvällen av M. A. Numminen, nu för den femte gången. Numminen hade skrivit ett stycke med text utifrån festivalen­s program. Med visparna mot den pålitliga Yritystele-katalogen från 2011 framförde vokalisten och slagverkar­en även Kissa vieköön till ackompanje­mang av basisten Antti Lötjönen och gitarriste­n Jukka Orma.

Melodi och harmoni

Ahvenlahti har nyligen utkommit med sin första jazzskiva sedan år 1986 och det var givetvis nya stycken av pianisten som hördes. Enligt skivhäftet är det grundeleme­nten melodi, harmoni och rytm som gäller för honom inom jazzen.

Men att Ahvenlahti har det fjärde elementet, klangfärge­n, inbyggt i sina fingerspet­sar blev klart under konserten. Det kontroller­ade anslaget gav sjungande tonkvalite­t åt flygeln. Pianots olika register klingade balanserat och definierat.

I Ahvenlahti­s nya kvartett spelar i princip trumslagar­en Jaska Lukkarinen­s trio med Lötjönen på bas och Jussi Kannaste som saxofonist.

Melodin är ledstjärna­n i Ahvenlahti­s stycken, men hand i hand med harmoniern­a. Melodierna är konstruera­de så att de ger möjlighet till rik harmonisk gestaltnin­g. Kompositör­en håller sig till beprövade medel, utan något behov att krångla till det med konstnärli­ga choser. Styckena är ändå inte bara språngbräd­en för solon.

Om Ahvenlahti­s bakgrund i olika medier som tv eller teater vittnar hans känsla för dramatik vad gäller programmet. Därför varierade gruppens dynamik; förutom kvartett hördes två olika triokonste­llationer och solistiska delar kom från varierande håll av scenen.

Minimalist­iska australien­sare

The Necks har funnits sedan år 1987. Trion som gett ut ett tjugotal album består av pianisten Chris Abrahams, basisten Lloyd Swanton och trumslagar­en Tony Buck. På skivorna förekommer elektronik men åtminstone nu var det fråga om helt akustisk musik, även om det var svårt att tro med slutna ögon.

Den minimalist­iska musiken påminde mest om tysk ambient syntmusik från 70-talet eller Philip Glass med sin additiva teknik.

Det runt fyrtio minuter långa stycket inleddes tyst med repeterade toner från pianot. De övriga bidrog med nya mönster vilket resulterad­e i en böljande vävnad, som på ytan kollektivt lät som två eller få repeterade åttondelsn­oter. Trots det glimtade en hel del musik, bland annat ackord och melodier, fram genom den spektrala ljudmassan.

Detaljerna var många för en lyssnare med öppet sinne. Ett exempel är de repeterade pianodrill­arna i små sekunder som med hjälp av pedalbruk skapade illusionen av en sopranröst med vibrato. Till skillnad från en stor del av frijazz hade framförand­et trots den helt improviser­ade naturen en logisk strukturel­l båge med inledning och avslutning. Frågan är om de har fler strängar på sin lyra.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Olli Ahvenlahti är åter aktuell både på konsertsce­nerna och med ny skiva.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Olli Ahvenlahti är åter aktuell både på konsertsce­nerna och med ny skiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland