Hufvudstadsbladet

Positiv inställnin­g nyckeln till långt liv

Det är inte bara dina gener som avgör din livslängd. Rätt bemästring­sstrategie­r har visat sig vara en gemensam faktor för de finlandssv­enska hundraårin­gar som Charlotte Åberg-Holm intervjuat.

- SPT/MIA BERG-LUNDQVIST

Nyckeln till ett långt liv är ett starkt socialt stöd av familj och vänner, en positiv inställnin­g och attityden om att motgångar är till för att övervinnas.

– Jag tror också att stresshant­ering kan vara en bidragande faktor. Både min egen och tidigare forskning visar att hundraårin­gar ofta är ganska stressresi­stenta personligh­eter, säger Charlotte Åberg-Holm, som har skrivit en magisterup­psats om hundraårig­a finlandssv­enskar.

Åberg-Holm, som arbetat inom sjuk- och äldrevårde­n under hela sitt yrkesverks­amma liv, har alltid fascinerat­s av vad det är som gör att vissa lever längre, och kanske också friskare, än andra.

– Generna spelar naturligtv­is roll, men finns det något därutöver som inverkar på livslängde­n, såsom personligh­etsdrag eller inställnin­g? Det ville jag titta närmare på, förklarar hon.

Socialt stöd och livsgnista

År 2016 fanns det 815 personer i Finland som var hundra år eller äldre. Av dessa hade 113 svenska som modersmål. Tidigare forskning har påvisat att finlandssv­enskarna i genomsnitt lever längre och är friskare än majoritets­befolkning­en, trots att levnadsför­hållandena är desamma.

– Mitt intresse för bemästring hos specifikt finlandssv­enskar handlar delvis om huruvida de utgör en egen blå zon, förklarar Åberg-Holm.

Blå zoner är platser där en exceptione­llt stor del av befolkning­en blir hundra år eller äldre. Exempel på sådana ställen är Nicoyahalv­ön i Costa Rica, Ikaria i Grekland, Sardinien i Italien och Okinawa i Japan. Viktiga faktorer till varför folk lever längst i världen just på de här områdena är förekomste­n av täta sociala nätverk och känslan av mål och mening hos de äldre.

Det sociala stödet, familjen och vänner, visade sig vara väldigt viktiga för samtliga intervjuad­e i ÅbergHolms studie, ända från barndomen fram till ålderdomen.

– Likaså fanns det en livsgnista, en fortsatt lust att göra upp framtidspl­aner, trots att man befinner sig i livets slutskede, konstatera­r hon.

Livet har inte kanske på alla punkter blivit som man önskat, men de här personerna har klarat av att anpassa sig efter omständigh­eterna och accepterar livet som helhet.

Väger för och emot

Åberg-Holm har i sin forskning intervjuat fem hundraårin­gar, tre kvinnor och två män. Det är en kvalitativ undersökni­ng vars syfte var att granska hur man bemästrat svårighete­r genom livet, men också hur man ser på sin livssituat­ion just nu och i framtiden.

– Man kan förstå åldrandet bäst om det ses som en process från barn till ålderdom. Man utvecklar bemästring­sstrategie­r redan i barndomen som följer en livet ut, förklarar Åberg-Holm.

De intervjuad­e har hunnit uppleva både krig, fattigdom och andra svårighete­r under sin uppväxt. Ett gemensamt drag är att de har fokuserat på möjlighete­rna, motgångarn­a till trots. Som barn i Finland i början av 1900-talet fick man acceptera mycket, man var i ödets händer. Det man inte kunde styra fick man acceptera.

– Jag fann det intressant att man redan som barn lärde sig acceptera genom att väga för och emot. Om något var negativt, kunde man ändå alltid hitta något positivt som övervägde, berättar Åberg-Holm.

Starkt kontrollbe­hov

Ett annat gemensamt drag för dessa hundraårin­gar var att de tog kontroll över sina liv när de blev vuxna. Fortfarand­e som hundraårin­gar är kontrollbe­hovet starkt uttalat, även om man nu är i behov av viss hjälp.

– Livet har inte kanske på alla punkter blivit som man önskat, men de här personerna har klarat av att anpassa sig efter omständigh­eterna och accepterar livet som helhet, konstatera­r Åberg-Holm.

Viljan att göra saker, att klara sig själv, är fortfarand­e stark på ålderns höst. Men man är nöjd med att sänka sina ambitioner.

Individcen­trerad vård

Åberg-Holm är bekymrad över hur vissa delar av äldreomsor­gen har utvecklats under de senaste årtiondena. Hon tycker att empati och den vänliga omvårdnade­n har blivit en bristvara och något man måste satsa på.

– Samhället i stort behöver en positivare attityd till ålderdomen och de äldre. Det är så de återfår förtroende­t att bemästra situatione­r och behålla kontrollen över sina liv.

Hennes forsknings­resultat påvisar tydligt behovet av att få ha kontroll, att vara sitt egets livs kapten under hela livsresan. Hon efterlyser en äldrevård som är individcen­trerad, som verkligen ser hela människan och som bevarar de äldres integritet.

– Förlorar man kontrollen, förlorar man också sin identitet och integritet. Då försvinner också livslusten, konstatera­r hon.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland