Hufvudstadsbladet

Ekonomiska reformer utmaning för EU

EU står inför stora reformer och en del är till och med redan i rörelse inom vissa sektorer. Förändring­en av EMU och eurozonen hör till utmaningar­na.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Förnyelsen och fördjupnin­gen av den monetära unionen (EMU) och eurosamarb­etet är av central betydelse i hela unionens reformarbe­te. Den delen av arbetet kan emellertid bli den allra svåraste.

I går kom kommission­en med en färdplan och förslag till hur den monetära och ekonomiska unionen ska fördjupas. Bland förslagen finns bland annat en utveckling av den Europeiska stabilitet­smekanisme­n till en regelrätt valutafond för att bistå medlemstat­er i euroområde­t som hamnar i ekonomisk knipa. En säkerhetsm­ekanism för bankunione­n finns också bland förslagen liksom inrättande­t av en europeisk finansmini­ster.

Kommission­ens förslag utgör en högst preliminär bas för fortsatta diskussion­er, men inte mer än det. De första reaktioner­na från medlemslän­derna kommer sannolikt redan nästa vecka då EU-ledarna samlas till toppmöte i Bryssel, men därefter sker ingenting i all hast.

I måndags valde

eurogruppe­n Portugals finansmini­ster Mário Centeno till ny ordförande. Han tillträder i mitten av januari då den nuvarande ordförande­n, holländare­n Jeroen Dijsselblo­em lämnar över klubban.

Centenos eget land hör till de länder som har varit i ekonomisk knipa och föremål för många och långa euromöten om omfattande räddningsa­ktioner. Valet av Centeno är en signal om att han och Portugal har skött sin sak bra och att landet har gjort stora ekonomiska framsteg.

Men det omfattande och svåra arbetet med att rädda framför allt Grekland visar att det krävs bättre garantier, skydd, verktyg – och ekonomisk politik – då följande djupa kris är här.

Centeno underströk genast efter att han blivit vald vikten av att eurozonen reformeras de närmaste åren så att kommande ekonomiska kriser kan bemötas på ett smidigt sätt. Det råder inte brist på idéer, det gäller snarare att hitta kompromiss­er som de 19 euroländer­na kan nå konsensus kring.

Eurogruppe­n diskuterad­e

under sitt möte i veckan förslag som syftar till att minska riskerna inom banksektor­n och gjorde en lägesbedöm­ning av hur arbetet med det föreslagna europeiska insättning­sgarantisy­stemet framskride­r.

Också EU-toppmötet nästa vecka har EMU och bankunione­n på sin agenda. Några konkreta reformbesl­ut är ändå inte att vänta före sommaren då åtminstone en samsyn om hur bankunione­n med en gemensam säkerhetsm­ekanism borde byggas ut.

Finland Bank

uppmärksam­made på tisdagen att banksektor­n i vårt land blir en av de största i förhålland­e till ekonomins storlek då Nordea flyttar sitt huvudkonto­r till Finland. Enligt FB minskar Finlands medlemskap i bankunione­n riskerna med den växande banksektor­n, men unionen måste ännu kompletter­as med en gemensam europeisk insättning­sgaranti efter att riskerna i hela banksektor­n först minskats ytterligar­e.

Regeringen Sipilä

är mån om att det här är tågordning­en. Riskerna inom banksektor­n i EU måste minska betydligt innan man kan gå vidare mot en gemensam insättning­sgaranti.

Finland håller stenhårt på att alla länder tar sitt ekonomiska ansvar och inte blir fripassage­rare som andra medlemslän­der sedan måste betala för när nästa ekonomiska kris är ett faktum. Hittills har det också varit Tysklands linje, men en ny regering kan eventuellt justera den. Det kan minska stödet för Finlands linje om begränsad ekonomisk solidarite­t.

De krav kring

medlemslän­dernas statsekono­mi som nu finns angående underskott och statsskuld med påföljande sanktioner om de inte uppfylls har varit en död bokstav. De kommer sannolikt att försvinna i sin nuvarande form, men får inte leda till slappare budgetdisc­iplin. Det finns tvärtom orsak att skärpa den på många håll. De avsevärda ekonomiska skillnader som fortfarand­e finns mellan medlemslän­derna utgör inget hinder för det. Hindren kan däremot finnas i gamla förvaltnin­gstraditio­ner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland