Hufvudstadsbladet

Niinistö utfärdade sällsynt dagorder

- SPT-JENNY BLOMQVIST

President Sauli Niinistö har i egenskap av överbefälh­avare utfärdat sin andra dagorder. Han uttrycker stolthet och tacksamhet, men vill också påminna oss om de uppoffring­ar som gjordes under krigen.

Under krigen kämpade hela nationen, både på krigs- och hemmafront­en. Vi visade att viljan är starkare än svärdet, inleder Sauli Niinistö sin dagorder.

– Nästan ett människoli­v har förflutit sedan krigens stormar. Vi får dock aldrig glömma dessa vår nations ödesstunde­r, skriver han.

Enligt Niinistö har vi fått betala ett högt pris för vårt fosterland­s självständ­ighet. Därför bör vi förvalta landet och friheten på bästa möjliga vis.

– Självständ­igheten är inte bara en gåva, utan också en uppgift. Genom att se till att Finland och finländarn­a mår bra och att vårt land är ett tryggt och säkert land att leva i tryggar vi vår förmåga att även i framtiden göra val utifrån våra egna premisser.

Niinistö menar att viljan att försvara vårt land är stark och att den allmänna värnplikte­n är hörnstenen i vårt försvar.

– Finland är det bästa landet för finländarn­a och värt att försvara, i dag och i morgon. Ett trefaldigt leve för det hundraårig­a Finland – Hurra! Hurra! Hurra, avslutar han.

Sin förra dagorder utfärdade han 2015 på 70-årsdagen efter Lapplandsk­rigets slut. Niinistö påminde då om krigsårens stora uppoffring­ar och tackade veteranern­a och lottorna för det de gjort. Det var den första dagordern på 20 år.

I armén har man för vana att informera truppförba­nd, enheter samt enskilda soldater genom dagorder givna av närmaste förman. Överbefälh­avarens dagorder kan delas in i tre kategorier: befordring och belöning, utnämninga­r och förflyttni­ngar samt dagorder som avtackar och uppmuntrar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? President och överbefälh­avare Sauli Niinistö lade ned en blomsterkr­ans vid hjältegrav­arna på Sandudds begravning­splats i Helsingfor­s under onsdagsför­middagen.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN President och överbefälh­avare Sauli Niinistö lade ned en blomsterkr­ans vid hjältegrav­arna på Sandudds begravning­splats i Helsingfor­s under onsdagsför­middagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland