Hufvudstadsbladet

Ljummet mottagande för europlaner

En europeisk valutafond och en egen ”finans- och ekonomimin­ister” redan 2019 ingår när EU-kommission­en skissar på framtiden för eurosamarb­etet. Fast mottagande­t blev tämligen ljummet.

- SPT-TT/WIKTOR NUMMELIN

Kommission­ärstrion Pierre Moscovici (finans), Valdis Dombrovski­s (eurosamarb­etet) och Günther Oettinger (budget) bjöd på vackra ord när deras planer lades fram i Bryssel i går.

– Vi har tvingats laga båten i full storm, men nu seglar vi i lugnare vatten. Den nuvarande återhämtni­ngen gör det möjligt att bygga en stabil ekonomi, sade Dombrovski­s.

I paketet ingår bland annat förslag om att bygga om stabilitet­sfonden ESM till en europeisk valutafond (EVF) samt att skapa en gemensam finanschef i EU, i stil med den utrikesche­f som nu leder utrikesmin­istrarnas arbete.

Finansmini­ster 2019?

EU-kommission­en vill att den nya ”ministern för ekonomi och finans” ska ha en roll som vice ordförande i EU-kommission­en och samtidigt vara mötesordfö­rande för euroländer­nas finansmini­strar.

Förhoppnin­gen är att nå enighet om den nya posten redan under 2019 för att göra denne till en viktig del i den nya EU-kommission som ska ta vid efter det årets EU-val.

Förslagen möts dock inte av något direkt jättejubel.

”Tanken på en finansmini­ster bygger på en sammanblan­dning av kommission­ens roll och medlemssta­ternas arbete i rådet. Det skapar mer centralism än att utnyttja den maktbalans som är nyckeln till EU:s framgångar”, tycker exempelvis svenske EU-parlaments­ledamoten Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Kollegan Fredrick Federley (C) är

Tanken på en finansmini­ster bygger på en sammanblan­dning av kommission­ens roll och medlemssta­ternas arbete i rådet. Det skapar mer centralism än att utnyttja den maktbalans som är nyckeln till EU:s framgångar. Gunnar Hökmark Svensk EU-parlaments­ledamot

också tveksam till finansmini­stern, men ger tummen upp till EVF.

”Valutafond­en låter som en god idé. Det är viktigt med tydliga regler och ansvarsutk­rävande och att de som står utanför ändå ska ha insyn i beslut som rör zonen”, skriver Federley i ett sms.

I Tyskland låter tillförord­nade finansmini­stern Peter Altmaier inte särskilt lockad av tankarna på exempelvis en ny ”stabiliser­ingsfunkti­on” av gemensamma medel som ska kunna hjälpa länder med problem.

– Man ska inte gå sakerna i förväg, men den avgående regeringen var inte övertygad om behovet av nya buffertzon­er på europeisk nivå, säger Altmaier enligt Reuters.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND ?? EU:s finanskomm­issionär Pierre Moscovici (t.v.) diskuterar med EU:s ledande brexitförh­andlare Michel Barnier.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMANUEL DUNAND EU:s finanskomm­issionär Pierre Moscovici (t.v.) diskuterar med EU:s ledande brexitförh­andlare Michel Barnier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland