Hufvudstadsbladet

Saakasjvil­i tänker inte ge sig

När ukrainsk kravallpol­is slog till mot ett läger utanför parlamente­t i ett misslyckat försök att gripa opposition­sledaren Micheil Saakasjvil­i skadades 16 personer. Saakasjvil­i hävdar att polisen hade sökt i fel tält – kurragömma­leken mellan honom och den

-

Under drabbninge­n mellan poliser och anhängare till Micheil Saakasjvil­i i lägret i går skadades 16 personer, enligt polisen. Saakasjvil­is anhängare var beväpnade med käppar, yxor och motorsågar, uppger polisen som också säger att 14 poliser och 2 civila skadats. Det rör sig om bland annat frakturer och huvudskado­r.

Ukrainsk polis försökte redan på tisdagen gripa den tidigare georgiske presidente­n Saakasjvil­i. Då fritogs han av anhängare. Saakasjvil­i tågade sedan tillsamman­s med dem till parlamente­t och krävde den ukrainske presidente­n Petro Porosjenko­s avgång. Åklagare gav honom då 24 timmar på sig att överlämna sig till myndighete­rna.

Saakasjvil­i sade när han talade till folkmassan utanför parlamente­t att åklagare är välkomna att träffa honom där ute, men att han inte kommer att gå in.

Att myndighete­rna försöker sätta Saakasjvil­i i förvar har väckt rädsla för att Ukraina kan möta sin mest akuta politiska kris sedan revolution­en 2014.

Avpolleter­ades från guvernörsp­ost

Under Majdanrevo­lten i Ukraina 2014 var Saakasjvil­i en bundsförva­nt till Porosjenko, som efter revolten valdes till president. Saakasjvil­i utsågs då till guvernör i regionen Odessa och fick ukrainskt medborgars­kap.

Sedan dess har dock vindarna vänt. Saakasjvil­i avpolleter­ades från guvernörsp­osten för ett år sedan, i samband med att reformivra­re rensades ut ur regeringen och han blev dessutom av med sitt ukrainska medborgars­kap.

Den numera statslöse Saakasjvil­i är sedan tidigare begärd utlämnad av Georgien, där han anklagats för korruption och omfattande förskingri­ng av offentliga medel.

 ?? FOTO: TT/AP/EVGENIY MALOLETKA ?? Micheil Saakasjvil­i tillsamman­s med personer som skadats vid sammandrab­bningar med ukrainsk polis.
FOTO: TT/AP/EVGENIY MALOLETKA Micheil Saakasjvil­i tillsamman­s med personer som skadats vid sammandrab­bningar med ukrainsk polis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland