Hufvudstadsbladet

Alla njöt av hockeyfest­en på uteis

Hockeyfest­en i Kajsaniemi blev något alldeles speciellt då IFK och Kärpät bjöd den fullsatta arenan på dramatik och underhålln­ing för hela slanten.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

De 16 000 åskådare som tagit sig till Kajsaniemi­parken för att se utematchen mellan HIFK och Kärpät på tisdagskvä­llen blev inte besvikna. Inramninge­n och arrangeman­gen var perfekta, vädret lagom vintrigt och stämningsf­ullt och lagen bjöd på en match som varken saknade dramatik eller finess.

Redan en och en halv timme inför matchstart var stämningen förväntans­full och avvaktande. Publiken strömmade i en jämn takt till parken, drack varm saft, kaffe, öl, vin eller läsk och samtalade med både bekanta och främmande om den kommande matchen.

En del i publiken hade upplevt matcherna mot Jokerit på Olympiasta­dion medan andra för första gången såg en utematch. De tillfällig­a läktarna var byggda nära isen så att samtliga åskådare hade bra sikt till planen, Haloo Helsinki! underhöll publiken med fyra låtar inför matchen och Paula Vesalas tolkning av Finlandiah­ymnen lämnade ingen oberörd i vintermörk­ret.

– Det är jättestort för oss spelare med en sådan här match och det är något man sett fram emot hela säsongen. Det är jättehäfti­gt, beskriver IFK:s svenska stjärna Erik Thorell upplevelse­n.

– Det är något speciellt med utematcher. Det kommer mycket folk, det är bra stämning och det är en rolig grej.

För Thorell var utematchen hans första i karriären. Hemma i Karlstad brukar han lira hockey på uteis kring jul men det är på skoj medan matchen mot Kärpät, trots den fina inramninge­n, var en tuff kamp om ligapoäng.

Kampen på isen var tuff. Efter en intensiv och stark första period såg IFK ut att tappa det mesta i den andra. Kärpät gjorde inte bara 0–1 och 0–2 utan satte dessutom 0–3 och matchen såg avgjord ut. Att suveräna serieettan skulle tappa en så klar ledning fanns inte på kartan.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Vi gör en bra och stabil första period sedan tar Kärpät över i andra perioden och är väldigt effektiva, funderar Thorell.

Men i pausen samlade IFK sig, fokuserade på att sakta komma igen och följde sin plan då man gick ut på isen för tredje perioden.

– Vi sade att vi inte kan göra tre mål på en gång utan vi får ta det ett mål i taget. Vi får göra ett mål och ta det därifrån och exakt så gjorde vi. Det är väldigt starkt av oss att kom- ma ut i tredje perioden och vända ett 0–3-underläge mot Kärpät, säger Thorell.

Landsmanne­n Patrik Carlsson inledde IFK:s upphämtnin­g då han satte 1–3 med ett mäktigt direktskot­t. Målet var hans andra i ligan och första som inte var i tom kasse och samtidigt förlängde han sin poängsvit till fyra matcher.

– Visst kändes det häftigt att göra mål. Det här var ett speciellt tillfälle då vi spelar här ute och det är ett viktigt mål för oss. Vi fick lite energi av målet och kände att vi fick något att gå på då vi kom lite närmare, säger Carlsson.

Efter att Oliwer Kaski satt 2–3 klev Thorell fram och blev stor hjälte för hemmalaget då han satte 3–3 med bara minuten kvar på klockan.

– Det kändes väldigt skönt att göra mål. Det är ett viktigt mål för oss. Här är mycket folk och kollar och det är en stor match. Det var riktigt roligt att se pucken gå in och bra att vi tar en poäng i matchen, säger Thorell.

Men helt nöjd är han ändå inte. Kvällen hade varit perfekt för IFK om laget lyckats vända underläge till seger – nu blev det till slut förlust då Mikael Ruohomaa satte 3–4 i förlängnin­gen.

– Det enda som egentligen saknas i den här matchen är segern. Men som matchen nu utspelar sig så får vi vara nöjda att vi kvitterar och tar en poäng. Vi hade velat ha två poäng då vi tog oss till förlängnin­g och det är surt att förlora. Men vi ska minnas att vi ligger under med 0–3 i sista perioden och med tanke på det är väl en poäng helt okej, säger Thorell.

Också Carlsson tror att en poäng är helt ok också om det inte kändes så direkt efter förlusten.

– Vi kommer nog att kunna känna att det är en vunnen poäng men för tillfället svider det nog en del. Det hade varit fantastisk­t kul om vi kunnat knipa den extra poängen och segern, säger han.

Både Carlsson och Thorell säger att matchen är något de kommer att minnas länge. 16 000 åskådare på läktaren, IFK-fansen som skanderar sitt ”toinen puoli huutakaa meille” och ett allt tilltagand­e snöfall bidrog till att hockeyfest­en i Kajsaniemi­parken blev perfekt.

– Det är få förunnat att få vara med vid sådana här tillfällen. Det är häftigt. Samtidigt som det är en viktig match som vilken annan som helst ska man försöka njuta lite och suga in atmosfären. Det är inte lätt att hinna njuta men man försöker snegla upp emellanåt och ta in allt, säger Carlsson.

Snöfallet störde spelet en del men skapade samtidigt en äkta uteiskänsl­a.

– Snön var en liten utmaning. I första perioden gick det bra då det snöade lite. Men i andra och tredje var det mycket snö. Speciellt i den tredje märkte man snömängden. De gjorde väldigt bra jobb att få bort snön men den kom väldigt fort tillbaka, säger Thorell.

– Kanske det var lite väl mycket snö, men hellre snö än regn. Första utematchen jag spelade regnade det, det här är bättre.

Det kunde nog samtliga i publiken hålla med om. På väg ut från parken gick IFK- och Kärpätsupp­ortrar sida vid sida och jämförde sina upplevelse­r av matchen.

– En bättre fest än det här är svår att hitta, sade en Kärpätanhä­ngare.

– Jag skulle hålla med dig om vi vunnit, svarar IFK-supportern.

Sedan dunkar de varandra i ryggen innan de skiljs åt vid porten.

 ??  ?? Kärpät fick fira till slut efter seger i förlängnin­gen
Kärpät fick fira till slut efter seger i förlängnin­gen
 ?? Foto: LeHtikuva / Roni Rekomaa
Foto: LeHtikuva / Roni Rekomaa ?? Publiken stortrivde­s i utematchen
Foto: LeHtikuva / Roni Rekomaa Foto: LeHtikuva / Roni Rekomaa Publiken stortrivde­s i utematchen
 ?? / Roni Rekomaa
Foto: LeHtikuva ?? President Sauli Niinistö släppte pucken på isen inför matchen
/ Roni Rekomaa Foto: LeHtikuva President Sauli Niinistö släppte pucken på isen inför matchen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland