Hufvudstadsbladet

Putin: Ryssland bojkottar inte OS

Ryssland kommer inte att hindra sina idrottare att tävla i vinter-OS, meddelar president Vladimir Putin. – Vi kommer garanterat inte att deklarera en bojkott, säger hann.

- SPT-TT

Ryska idrottare som kan bevisa att de är rena och som aldrig har straffats för ett dopningsbr­ott tillåts tävla under olympisk flagg. Landets president Vladimir Putin meddelar nu att staten inte kommer stå i vägen för de ryssar som vill tävla i OAR (Olympic Athletes from Russia).

– Vi kommer inte att hindra våra olympier från att tävla, om de vill delta, sade Putin i ett tal där han även deklarerad­e sin presidentk­andidatur för en fjärde period.

– Likväl måste vi få grepp om besluten som har tagits och sätta oss in i dokumenten och detaljerna, säger han om IOK-domen.

Alla ser hur det ligger till, för mig finns det ingen tvekan om det. President Vladimir Putin förnekar statstödd dopning och kallar domen ”iscensatt och politiskt motiverad”.

Förnekar statsstödd dopning

Inför IOK:s besked på tisdagen beskrev Putin en potentiell uteslutnin­g av Ryssland, och att tävla under neutral flagg, som ”förödmjuka­nde”. Makthavare­n fortsätter att förneka statsstödd dopning och kalllar domen ”iscensatt och politiskt motiverad”.

– Alla ser hur det ligger till, för mig finns det ingen tvekan om det.

Det är i nuläget inte prioritera­t från regeringen­s sida att straffa ryska ledare som har stängts av från OS, så som biträdande premiärmin­ister Vitalij Mutko, utan fokus ligger på att ”försvara våra idrottares intressen”.

”Konspirati­on mot Ryssland”

Den ryska regeringen har konsekvent förnekat någon form av systematis­k och statsstyrd dopning, och statskontr­ollerade medier har rapportera­t om IOK:s beslut som en konspirati­on mot Ryssland.

Maria Zacharova, talesperso­n för utrikesdep­artementet, menar att avstängnin­gen är en del av en större internatio­nell kampanj för att sätta press på Ryssland.

På en presskonfe­rens sade hon att Rysslands motståndar­e har valt att gå via idrotten då tidigare försök att isolera Ryssland ekonomiskt och politiskt har misslyckat­s.

Besvikelse i ryska medier

Många ryska tidningar uttryckte besvikelse dagen efter beskedet att Ryssland som nation stängs ute från OS i Pyeongchan­g. Men brasklappe­n att individuel­la idrottare eller lag kan få tävla i OS under neutral flagg, välkomnas.

Dagstidnin­gen Sport Express kritiserar IOK:s beslut som ”väldigt hårt och på vissa sätt förödmjuka­nde för Ryssland”.

”Det är väldigt svårt att acceptera anklagelse­r och straff. Men våra idrottares öden, och att behålla vår plats i den olympiska familjen, är viktigare”, skriver Sport Express.

En annan tidning, Izvestia, konstatera­r i en rubrik på förstasida­n, om OS: ”Går inte utan Ryssland”.

”Ryska olympiska idrottare kommer att försvara moderlande­ts ära oavsett fana”, skriver tidningen.

Flera av de Kremlposit­iva tidningarn­a fokuserar också på att misskredit­era en av visselblås­arna, Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för dopningsla­boratoriet i Moskva och som nu lever under skyddad identitet i USA.

Tabloiden Komsomoska­ja Pravda kallar Rodtjenkov för ”den perfekta förrädaren” och skriver om IOK:s beslut:

”Man lyckas förstöra ett helt OSland grundat på indirekta bevis och ett enskilt vittne som var under brottsutre­dning, och som har behandlats på mentalsjuk­hus”.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/FABRICE COFFRINI ?? Rysslands flagga syns inte under vinter-OS. De ryska idrottare som får delta måste göra det under olympisk flagg.
FOTO: LEHTIKUVA/FABRICE COFFRINI Rysslands flagga syns inte under vinter-OS. De ryska idrottare som får delta måste göra det under olympisk flagg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland