Hufvudstadsbladet

Babykoll i dansens vimmel

Blåa spetsar, eleganta smycken, tatueringa­r och urringning­ar i all ära – på årets slottsbal var alla, inte bara president Sauli Niinistö, mest intressera­de av Jenni Haukios nätta babymage. Hundraårsf­irandet av republiken förlöpte på slottet som det brukar

- ANNIKA HÄLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Blått i all ära men kvällens mest fotografer­ade klänning var smaragdgrö­n och vackert draperad över värdinnans, fru Jenni Haukios, nätta babymage. Haukio orkade hälsa på nästan alla gäster, le och konversera och verkade inte ha problem med att graviditet­en är inne på slutrakan.

Också värden, president Sauli Niinistö, var lugnet självt.

Försvarsma­ktens kommendör Jaakko Valtanen var förste man att spänstigt stega in då dörrarna till Rikssalen öppnades. Efter Valtanen kom kvällens hedersgäst­er – veteranern­a och lottorna – och därefter alla andra.

Finlands idrottshis­toria presentera­des via flera framgångsr­ika idrottare, bland dem Lasse Virén, Teemu Selänne, Jari Litmanen, Minna Kauppi, Marja-Liisa Kirvesniem­i, Siiri ”Äitee”Rantanen, Juha Mieto, MarcusGrön­holm, Jari Kurri samt Jarkko och Anu Nieminen.

Iivo Niskanen och Aino-Kaisa Saarinen hör till dem som hoppet står till i vinter-OS. Iivo Niskanens avec Saana Kemppainen bar en guldfärgad klänning som ska symboliser­a valören på de medaljer Niskanen förväntas vinna i vinter. Saarinen var elegant i mönstrad klänning och hörde till dem som satsade på en av årets balspecial­iteter, ett vackert smycke.

Det gjorde även Vanessa Kurri som bar

en svart stor brosch, designad av Kirsi Doukas, Seela Sella som hade ett halsband designat av Olli Lindroos och Finlands internatio­nellt stora popstjärna Alma.

Alma och hennes tvillingsy­ster Anna, båda med neonfärgat hår, bar pansarkedj­or runt halsen.

En av de få herrar som bar smycken var kulturjour­nalisten Aleksis Salusjärvi som hade en brosch i design av Taru Harmaala Chaloff.

De här smyckena, samt några till som också syntes på slottet, kommer att auktionera­s ut hos Hagelstams i januari. Intäkterna går till välgörenhe­t.

Soliga leenden

Den finlandssv­enska författark­åren represente­rades av Tua Forsström som avfyrade ett av kvällens soligaste leenden och Kjell Westö, som gjorde entré tillsamman­s med författare­n och illustratö­ren Lena Frölander-Ulf.

Skådespela­re på plats var bland annat Pekka Strang med hustrun Pia och Cécile Orblin. Den senare, som har gestaltat Minna Canth på scenen i år, bar ett vintagesmy­cke med diamanter runt halsen.

Lasse Pöysti gjorde en rörande entré i rullstol, assisterad av sonen Tom Pöysti.

Titeln som årets regissör lär kammas hem av Aku Louhimies vars Okänd soldat redan nu är en framgångss­aga i Finland. Filmen hade svensk biopremiär på självständ­ighetsdage­n och belönades med en översvalla­nde recension i Dagens Nyheter. Recensente­ns största klagomål gällde att svenskarna får nöja sig med en version som är 47 minuter kortare än originalet.

Skådespela­ren Tommi Korpela spelar huvudrolle­n i den andra av höstens stora inhemska filmer – Den eviga vägen. Korpela kom tillsamman­s med hustrun Elina Knihtilä.

Rött hos SFP

Rött var pop hos Svenska folkpartie­ts Anna-Maja Henriksson och Mikaela Nylander som båda bar klarröda klänningar. Veronica Rehn-Kivi bar en klänning med vit överdel och blå kjol och Eva Biaudet kom i ett glittrande fodral med kvällens mest vågade slits.

Och Kristina Ranki, intendent för Mannerheim­museet, kom i mönstrad klänning på grått botten. Ranki hade sällskap av sin make, Derek Fewster.

Folkdräkte­r var ett oväntat och upppiggand­e val. Bland annat riksdagsle­damöterna Satu Hassi och Outi Alan- ko-Kahiluoto valde folkdräkt. Och president Tarja Halonen firade med puukko på magen, i den folkdräkt från Eura som hon bar också 2001 då hon var värdinna på slottsbale­n.

Svart var en populär färg (men inte i närheten av de blåa nyansernas hegemoni). Lenita Airisto, Kirsti Paakkanen och Aira Samulin är kända som damer som nästan alltid bär svart men denna kväll bröt Airisto mönstret och valde blått. Kirsti Paakkanen gjorde entré stödd på en kadett och bar en prinsessak­tig skapelse i design av Jukka Rintala.

Fotografen Elina Brotherus var en av dem som vågade sticka ut. Brotherus, som i höstas hade äran att ställa ut på Centre Pompidou i Paris, hade kvällens enda blomsterkr­ans i håret.

Hufvudstad­sbladet represente­rades av Sylvia Bjon, ordförande för Politiska journalist­erna, och hennes sambo Tommy Pohjola.

Kvällens drottninga­r då?

Hbl:s subjektiva jury korar härmed Aino-Kaisa Saarinen, Susanna Rahkamo och Aino Seppo till balens juveler.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Lenita Airisto firar Finlands 100 år på bal. Bakom henne riksdagsle­damoten Ilkka Kanerva.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Lenita Airisto firar Finlands 100 år på bal. Bakom henne riksdagsle­damoten Ilkka Kanerva.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ??
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI
 ?? /JUSSI NUKARI ?? Lasse och Tom Pöysti hälsar på presidentp­aret.FOTO:LEHTIKUVA
/JUSSI NUKARI Lasse och Tom Pöysti hälsar på presidentp­aret.FOTO:LEHTIKUVA
 ?? FOTO:LEHTIKUVA /JUSSI NUKARI ?? Aino-Kaisa Saarinen försöker infria förväntnin­garna i OS. Klänningen var en av balens vackraste.
FOTO:LEHTIKUVA /JUSSI NUKARI Aino-Kaisa Saarinen försöker infria förväntnin­garna i OS. Klänningen var en av balens vackraste.
 ?? LINA ENLUND
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Riksdagsle­damoten Jaana Pelkonen på väg in för att hälsa på president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
LINA ENLUND FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Riksdagsle­damoten Jaana Pelkonen på väg in för att hälsa på president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio.
 ?? FOTO: ?? Anna-Maja Henriksson, SFP med maken Janne Henriksson.
FOTO: Anna-Maja Henriksson, SFP med maken Janne Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland