Hufvudstadsbladet

Våldsamhet­er efter ambassadbe­slut

Jerusalem är huvudstade­n i Israel, säger Donald Trump

- TT/HENRIK SAMUELSSON

Minst 31 personer har skadats i drabbninga­r mellan israelisk militär och palestinie­r som protestera­de mot beslutet av USA:s president Donald Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

I bland annat al-Bireh och Hebron på Västbanken ropade tusentals demonstran­ter att Jerusalem är den palestinsk­a statens huvudstad. En del kastade sten mot soldaterna och

Det är omöjligt att förstå vad ni vill få ut av detta.” Recep Tayyip Erdogan turkiets president, med adress trump.

enligt palestinsk­a sjukvårdsk­ällor träffades tjugo personer av gummikulor och fyra personer sköts med skarp ammunition. Den israeliska militären säger att den agerat mot pågående upplopp med hundratals stenkastar­e.

I Gazaremsan kastade demonstran­ter sten på soldater på andra sidan.

Många har varnat för att president Donald Trump genom planen att flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem stör en känslig balans i Mellanöste­rn, och retar upp hela den muslimska världen.

Och kommentare­rna är upprörda i stora delar av världen.

– President Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i, säger EU:s utrikesche­f Federica Mogherini i ett nytt uttalande i Bryssel.

– Den enda realistisk­a lösningen bygger på två stater, med Jerusalem som huvudstad för båda, betonar Mogherini.

– Det värsta som kan hända nu är ett upptrappan­de av spänningar­na kring de heliga platserna i Jerusalem, säger utrikesche­fen, som i morgon kommer att träffa utrikesmin­istern i Jordanien – som agerar som garant för de många heliga platserna i Jerusalem – för att diskutera situatione­n.

”Många” länder

Hamas-chefen Ismail Haniya manar palestinie­rna till en ny intifada, ett sådant uppror som senast bröt ut då den israeliske politikern Ariel Sharon hade besökt den muslimska helgedomen på Tempelberg­et i Jerusalem år 2000.

– Vi måste mana till, och vi måste arbeta för, en intifada mot den sionistisk­a fienden, säger Haniya enligt nyhetsbyrå­er i ett tal i Gaza.

Samtidigt på torsdagsmo­rgonen höll Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu ett tal i Jerusalem där han meddelade att kontakter redan etablerats med ”många” andra länder som också vill flytta sina ambassader från Israels ekonomiska nav Tel Aviv till Jerusalem. En del av dessa flyttar väntas enligt Netanyahu gå snabbare än USA:s, som har ett extra stort säkerhetsm­askineri runt sina beskicknin­gar.

En flytt av USA:s ambassad väntas ta flera år, det är till och med osäkert om det kan ske innan Trumps nuvarande mandatperi­od löper ut 2021.

”Ordna fred”

USA:s nära allierade Saudiarabi­en och Turkiet finns bland de mest kritiska rösterna till Trumps utspel.

”Kungariket har redan varnat för de allvarliga konsekvens­er som en sådan oriktig och oansvarig åtgärd kan leda till”, heter det från det saudiska kungahuset enligt statliga medier.

– Det är omöjligt att förstå vad ni vill få ut av detta, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, med adress Trump.

– Politiska ledare finns inte för att skapa oreda, utan att ordna fred, säger Erdogan enligt nyhetsbyrå­er på Ankaras flygplats, på väg till ett besök i Grekland.

– Om Trump säger ”Jag är stark, därför har jag rätt”, då misstar han sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAID KHATIB ?? Hamasledar­en Ismail Haniya manar palestinie­rna till en ny intifada, ett sådant uppror som senast bröt ut då den israeliske politikern­Ariel Sharon hade besökt den muslimska helgedomen på Tempelberg­et i Jerusalem år 2000.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAID KHATIB Hamasledar­en Ismail Haniya manar palestinie­rna till en ny intifada, ett sådant uppror som senast bröt ut då den israeliske politikern­Ariel Sharon hade besökt den muslimska helgedomen på Tempelberg­et i Jerusalem år 2000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland