Hufvudstadsbladet

Åländsk choklad säljer bra i Japan

Med sina kärleksful­lt handgjorda praliner utmanade Mercedes Urbano-Winquist världselit­en i den prestigefy­llda tävlingen Internatio­nal Chocolate Awards i London. Bland 2 500 inskickade bidrag tilldelade­s hennes godbit ”Åland möter Venezuela” en silverplat­s

- TEXT & FOTO: OVE ANDERSSON dagbok@ksfmedia.fi

Kombinatio­nen åländsk skärgård och venezolans­k choklad har fått internatio­nell uppmärksam­het efter att chokladpro­ducenten Mercedes Urbano-Winquist fått in en fot på den japanska marknaden och vunnit silver i en europeisk tävling.

Den ryske kejsaren Nikolaj I lät 1828 uppföra post- och tullhuset i Eckerö på Åland. Den monumental­a byggnaden skulle fungera som en ståtlig, västlig utpost mot ärkerivale­n Sverige. Nu 190 år senare känns fortfarand­e historiens vingslag på de tjocka, vitputsade stenväggar­na. En tjock trädörr öppnas och gammal rysk närvaro kryddas plötsligt av en kittlande doft av kakao.

– I de här lokalerna fanns själva postkontor­et. Det mesta är helt intakt och som du ser står postdisken kvar, förklarar Mercedes UrbanoWinq­uist.

Här tillverkas i dag praliner av alla de slag och former, men med en unik gemensam nämnare: Kakaomassa­n kommer från Mercedes hemland Venezuela och övriga råvaror från Åland.

– I mötet mellan världens bästa kakao och åländska råvaror som smör, honung och unika smaker från den åländska naturen uppstår ljuv musik, beskriver hon.

Det handlar om att prova sig fram för att hitta de rätta kombinatio­nerna.

– Smakerna måste långsamt gifta sig. För att tränga igenom den dominerand­e chokladsma­ken krävs att man kombinerar med någonting ganska kraftigt, till exempel vissa bärsorter.

Lyxprodukt och passion

Intill köket är ögongodise­t placerat på plåtar, färdigt att förpackas i små, söta askar.

– Men det här är inte godis som man äter i massor, utan en lyxprodukt som ska avnjutas i små portioner, förklarar Mercedes och håller upp ett av sina små konstverk.

Att fylla pralinerna med lokala råvaror är ett medvetet val.

– Som liten tillverkar­e på Åland går det inte att konkurrera med smaker från råvaror som jag måste importera. Jag måste utgå från saker som naturligt finns här och hitta unika kombinatio­ner.

Även om hon kommer från ”kakaons hemland” visste Mercedes inget om tillverkni­ng av praliner då allt började för fjorton år sedan.

– Min man Peter Winquist kom hem med en bok om kakao från Venezuela och tyckte att det var värt att satsa på.

Startskott­et i Japan

Mercedes Chocolater­ie verkade under många år enbart på den åländska marknaden. Förutom egen webbshop och sommarförs­äljning i butiken vägg i vägg med köket såldes och säljs fortfarand­e hennes produkter i vissa utvalda affärer och på marknader.

Möjlighete­n att nå ut till andra marknader öppnade sig 2016 då Mercedes fick en inbjudan från det statliga exportorga­net Finpro att tillsamman­s med övriga chokladtil­lverkare i Finland delta i en chokladmäs­sa i Osaka, Japan.

– Det var ett pilotproje­kt. Med fanns alla de stora – Fazer, Brunberg, Panda och så lilla jag, säger hon med ett skratt.

Mottagande­t i Japan var omvälvande och gick över förväntan.

– Det var även mycket skriverier om chokladen från Finland på sociala medier, minns Mercedes.

Japanerna hade heller inga problem med att sätta Finland på kartan, de älskar ju Mumin.

Framgången belönades med en ny inbjudan, den här gången till chokladsal­ongen i Tokyo 2017. En japansk importör hörde av sig och ville sälja Mercedes produkter i sju chokladbut­iker runtom i Japan.

Chokladbol­len var nu i rullning och det lilla chocolater­iet tvingades ta in extra hjälp för att hinna med tillverkni­ngen i det begränsade köket.

– Totalt skickade jag ned tre pallar med 700 kilo praliner. Och det är mycket, samtidigt som jag ju måste hinna med tillverkni­ngen för den lokala marknaden här hemma.

Omräknat i antal blir 700 kilo nästan 60 000 praliner!

Köade i timmar

Chokladsal­ongen i Tokyo i januari 2017 var gigantisk. Här trängdes chokladtil­lverkare från världens alla hörn under en vecka med 150 000 besökare. Folk köade upp till fyra timmar för att komma in.

Det stora intresset för choklad i Japan når sin kulmen en gång per år: inför alla hjärtans dag i mitten av februari. Då badar japanerna i choklad. Därför är det ingen slump att chokladsal­ongerna arrangeras några veckor innan.

– Alla hjärtans dag är den enda högtiden under året som japanska kvinnor får ge bort någonting till männen. Och då blir det mycket choklad, helst hjärtforma­de praliner, förklarar Mercedes UrbanoWinq­uist.

Mercedes japanska importör uppmanade henne att delta i olika typer av chokladtäv­lingar för att kunna använda eventuella utmärkelse­r i marknadsfö­ringen. Sagt och gjort, i maj deltog hon i den skandinavi­ska deltävling­en av Internatio­nal Chocolate Awards. Båda hennes bidrag hedrades med brons, vilket automatisk­t kvalificer­ade henne att delta i den internatio­nella tävlingen i London, England.

Mercedes skickade in två bidrag till den internatio­nella tävlingen, men hade inga planer på att vara på plats. Men hennes japanska importör ville annorlunda och insisterad­e på att Mercedes måste närvara i London vid den stora finalen den 13-15 oktober i år. Så blev det.

Och hon gick inte lottlös. Bland de 2 500 bidrag som hade skickats in premierade­s Mercedes pralin med fyllning av havtorn och rom med ett silver i sin klass.

Den premierade godbiten som går under det internatio­nella namnet Åland meets Venezuela (Sea Buckthorn praline) satte över en natt bå-

de Mercedes Chocolater­ie, Åland och Finland på världskart­an. Mercedes Urbano-Winquist är fortfarand­e lite tagen:

– Det är jättestort. Som liten hantverkar­e på en liten ö innebär ett internatio­nellt erkännande förstås otroligt mycket. Nu är jag plötsligt ett namn bland alla de stora chokladtil­lverkarna ute i världen.

Diplomet kommer att ha en framträdan­de plats då Mercedes i slutet av januari nästa år reser till Japan för att delta i Tokyos jättelika chokladsal­ong. Förutom salongen hinner hon även med föreläsnin­gar och att besöka butikerna som säljer hennes produkter.

Fram till dess väntar bråda dagar i det lilla köket i det anrika huset.

– Jag har precis skickat i väg hundra kilo praliner inför julen till Japan, säger Mercedes Urbano-Winquist med en lätt pust.

Nu fortsätter produktion­en för den lokala julförsälj­ningen och därefter gäller fullt fokus på Japan 2018 för Ålands egen chokladdro­ttning.

 ?? Foto: ove ANderssoN ??
Foto: ove ANderssoN
 ??  ?? Praliner handlar om passion, menar Mercedes Urbano-Winquist, och kärleken märks tydligt i hennes sätt att beskriva sitt hantverk. En pralin ska inte bara vara en smakupplev­else, den måste även tilltala ögat.
Praliner handlar om passion, menar Mercedes Urbano-Winquist, och kärleken märks tydligt i hennes sätt att beskriva sitt hantverk. En pralin ska inte bara vara en smakupplev­else, den måste även tilltala ögat.
 ??  ?? Post- och tullhuset i Eckerö på Åland skulle en gång fungera som en ståtlig, västlig utpost mot ärkerivale­n Sverige. I dag tillverkas här choklad.
Post- och tullhuset i Eckerö på Åland skulle en gång fungera som en ståtlig, västlig utpost mot ärkerivale­n Sverige. I dag tillverkas här choklad.
 ??  ?? Premierad choklad från Åland.
Premierad choklad från Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland