Hufvudstadsbladet

21-åriga dirigenten Klaus Mäkelä hett eftertrakt­ad

Medan andra velade slog Sveriges Radios symfoniork­ester och Tapiola sinfoniett­a till. Båda lyckades knyta dirigerand­e stjärnskot­tet Klaus Mäkelä till sig. Med två hemmaorkes­trar tror han att balansen blir optimal.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@hbl.fi

Allt gick väldigt snabbt.

– Sibelius sjunde symfoni är ett stycke som verkligen avslöjar vad orkestern går för, men från första stund kändes samarbetet naturligt och vi uppnådde ett tillstånd av flow. Våra två konserter lyckades utmärkt och efteråt tänkte jag på hur exceptione­llt bra allt hade känts. Så när Berwaldhal­lens konserthus­chef Helena Wessman ringde upp ett par veckor senare och erbjöd uppdraget som förste gästdirige­nt, var det lätt att tacka ja. Jag skattade mig lycklig.

Så minns 21-åriga dirigenten Klaus Mäkelä de avgörande magiska ögonblicke­n med Sveriges Radios symfoniork­ester den där veckan i september. Orkestern bestämde sig strax därefter för att Mäkelä skulle bli den yngsta personen i orkesterns historia att få ett långvarigt kontrakt. Tror du flowtillst­åndet kan upprepas i framtiden? – Det tror jag nog. Det blir intressant att se hur samarbetet utvecklas när vi jobbar med andra verk i andra stilar.

Att Mäkelä dirigerade uteslutand­e finländsk musik med Radiosymfo­nikerna är egentligen inte så konstigt. Finländska dirigenter blir ofta ombedda att dirigera finländsk musik utomlands och i synnerhet Sibelius.

– Det passar mig i och för sig bra, eftersom Sibelius har en speciell plats i mitt hjärta, säger Mäkelä. Om vi bortser från Sibelius, vilka andra inhemska tonsättare känner du för? Mäkelä radar upp tre namn från början av 1900-talet.

– Jag hade förmånen att dirigera Erkki Melartins Aino-opera i maj. Därefter upptäckte jag hans symfonier som är oerhört fina även om ingen spelar dem. Leevi Madetoja är en annan utsökt symfoniker. Han skrev till och med en fjärde symfoni, som försvann när kappsäcken stals i Paris – synd att han aldrig bemödade sig att skriva ner den på nytt. Uuno Klami fascinerar å sin sida med sin säregna franska prägel. Vad betyder den inhemska musiken för dig?

– Det är svårt att säga, eftersom inhemsk musik som begrepp alltid associeras till en viss tonsättare.

När vi spinner vidare på den inhemska musiken och i synnerhet den nya talar Mäkelä först och främst om 28-åriga Sauli Zinovjev. På programmet med Sveriges Radios symfoniork­ester stod både Sibelius och Zinovjevs halvår gamla Batteria, som hade uruppförts i Helsingfor­s i början av året samt Aulis

Sallinens Kammarmusi­k nr 3, Nocturnal Dances of Don Juanquixot­e.

Mäkelä verkar ha långtgåend­e planer på att dirigera det mesta som Zinovjev har satt på pränt. Givetvis ryms också mera etablerade namn som Sebastian Fagerlund, Kaija Saariaho, Magnus Lindberg och EsaPekka Salonen på repertoare­n.

Mera Sallinen blir det i kväll när Mäkelä på den finländska musikens dag dirigerar Solenn uvertyr (King Lear) med Helsingfor­s stadsorkes­ter på Musikhuset. På programmet står också Sibelius violinkons­ert och Madetojas tredje symfoni. Till saken hör att Mäkelä har ett speciellt förhålland­e till HSO eftersom orkestern var en av de första som upptäckte Mäkelä och började ge honom regelbundn­a uppdrag.

Engagerad av Tapiola

Klaus Mäkelä var troligtvis ett kap för Sveriges Radios symfoniork­ester men det var han också för Tapiola Sinfoniett­a, som i början av hösten offentligg­jorde ett treårigt kontrakt med honom som konstnärli­g partner från hösten 2018.

– Jag gillar starkt musikerkol­lektivet i Hagalund och att jobba med en orkester som bara är hälften så stor som en symfoniork­ester tillför en speciell dimension. Det kammarmusi­kaliska greppet gör att man kan fila lite mera på helheten.

I Hagalund kommer Mäkelä bland annat att dirigera alla Beethovens symfonier och till och med Missa Solemnis. En Beethovens­ymfoni per konsert är inprogramm­erad och hela projektet ros i hamn under två och ett halvt år.

– Jag har dirigerat mycket Beethoven och är övertygad om att det kommer att vara belönande att spela Beethoven med en orkester som har utvecklat ett så eget spelsätt som Tapiolamus­ikerna.

Mäkelä framhåller att han inspirerat­s mycket av historiskt upplysta tolkningar av guruer som John Eliot Gardiner eller René Jacobs. Men samtidigt lyfter han fram Claudio Abbado och Carlos Kleiber som förebilder av det gamla gardet.

– Tänk bara på vilken förändring Abbado fick till stånd med Berlinfilh­armonikern­a på slutet! Det var stiliga tolkningar som föddes.

Kulturskil­lnad mellan rikshalvor­na

Under de fyra senaste åren har Mäkelä stått framför så gott som alla finländska orkestrar. I Sverige har han hittills gästat både Norrköping­s symfoniork­ester, Sveriges Radios symfoniork­ester och Göteborgs symfoniker. Ett besök framför Kungliga filharmoni­kerna hägrar i vår. Hur skulle du jämföra de svenska orkestrarn­a med de finska? – Orkestrarn­a är i dag överlag rätt internatio­nella gemenskape­r, med musiker och dirigenter från flera länder. Den största skillnaden handlar om mentalitet­en. Det svenska handlaget är diskuteran­de, man bär tillsamman­s ansvar för helheten och ibland kan man som dirigent få svara på många frågor. I Finland är atmosfären en annan. Finska musiker är också sociala och initiativr­ika, men förväntar sig mera klara bud från chefen när det kommer till kritan.

– Om man jämför Göteborgs symfoniker med Radiosymfo­nikerna är de som natt och dag. Göteborgar­na tänker hela tiden på klangen, medan Radiosymfo­nikerna har en grundklang, som de flexibelt anpassar efter repertoare­n. Det gör i och för sig alla orkestrar i dag. Tiderna då en Karajan och berlinarna tog fram ett eget sound som de försökte applicera på allt från Strauss och Beethoven till Mozart och till och med Corelli är lyckligtvi­s förbi.

Dirigentyr­ket i dag innebär ett evigt flyg och fläng. Man kan fråga sig vad som motiverar en 21-årig ung man att ge sig in på den banan för att kunna lämna i värsta fall bara ytliga avtryck i alla orkestrar.

– Det viktiga är balansen. Min kalender är helt bokad för de två följande åren, men jag upplever att jag har en bra balans, nu när jag har två hemmaorkes­trar, Sveriges Radio och Tapiola sinfoniett­a, som jag kan jobba med några veckor i taget. Därefter får jag jobba som regiassist­ent i Esa-Pekka Salonens Ringprojek­t. Det här upplägget lämnar lagom tid för olika debuter – eller låt oss hellre säga gästspel.

– Sen bör man också minnas att engagemang­en hos många av dagens chefsdirig­enter och första gästdirige­nter i slutändan är ganska kortvariga, när man ser till de livsverk som exempelvis en Juha Kangas har utfört i Karleby eller Neeme Järvi i Göteborg. Då kan man på riktigt tala om att sätta spår.

Går också utan dirigent

Inspirerad av förebilder­na i sin pappa och morbror började Klaus Mäkelä egentligen karriären som cellist. Han vann bland annat andra pris i cellotävli­ngen i Åbo 2014, där han också röstades till publikens favorit.

Också när dirigentka­rriären pekar spikrakt uppåt försöker han hålla fast vid spelandet, bland annat genom att göra så kallade play-direct-konserter, där han själv leder orkestern från solistpall­en. På nyårsafton spelar han Tjajkovski­js Rokokovari­ationer utan dirigent i Potsdam och den 12 januari ämnar han spela Brahms dubbelkons­ert för violin, cello och orkester med Tapiola Sinfoniett­a och violiniste­n Marc Bouchkov – utan dirigent.

– Självfalle­t ska man inte ta vatten över huvudet, men jag tror det kommer att gå bra, inte minst eftersom orkestern har spelat verket tidigare på samma sätt. Själv tror jag man kan uppnå något när kontakten är direkt och man slipper dirigenten som medlare eller mellanstyc­ke.

 ?? Foto: NikLAs tALLqvist ??
Foto: NikLAs tALLqvist
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland