Hufvudstadsbladet

Onekligen har följetonge­n drag av ett spel för kulisserna. Problemet är inte det att Ryssland dragit hela världen vid näsan i OS i Sotji. Problemet är att Ryssland inte visat sig vara redo att krypa till korset – och IOK tänker tydligen inte ställa några

”Ryssland är inte det första eller det enda landet i världshist­orien som bedrivit ett dopningspr­ogram i statlig regi, men i modern tid är Sotjihärva­n unik.”

- MARCUS LINDQVIST

Marcus Lindqvist om IOK och Rysslands dopningshä­rva

● Belägrat. Omgivet. IOK hade målat in sig i ett hörn – men lyckades med konststyck­et att finta bort hela omvärlden som värsta Maradona. Kommentato­rerna prisar IOK:s beslutsamh­et, antidopnin­gsmyndighe­terna är lyriska – och inte ens Vladimir Putin verkar vara särskilt upprörd. ”En stark signal”, säger Harri Syväsalmi, generalsek­reterare för Finlands centrum för etik inom idrotten.

Den som kanske inte är helt nöjd är Vladimir Mutko, den ryska vice premiärmin­istern som har den otacksamma uppgiften att agera syndabock för hela den ryska dopningsko­nspiration­en. Inte heller Alexandr Legkov och tjugotalet andra ryska idrottsutö­vare som blivit diskade från OS i Sotji, fråntagna sina eventuella OS-medaljer och portade från OS i Pyeongchan­g.

● Om ens hälften av uppgiftern­a i den vid det här laget ökända McLarenrap­porten stämmer har Ryssland gjort sig skyldigt till ett saftigt bedrägeri. Ryssland är inte det första eller det enda landet i världshist­orien som bedrivit ett dopningspr­ogram i statlig regi, men i modern tid är Sotjihärva­n unik.

Allt började med OS i Vancouver 2010 – en veritabel katastrof för Ryssland, som traditione­llt använt idrott som ett redskap för att hävda sig internatio­nellt och stärka den nationella självkänsl­an. I egenskap av idrottsmin­ister var det Vladimir Mutko som fick ansvaret för att förvandla hemma-OS i Sotji 2014 till alla tiders succé.

Där lyckades man över alla förväntnin­gar, fast Finland slog ut Ryssland i kvartsfina­lerna i herrarnas OS-ishockey. Trippelseg­ern på herrarnas 50 km var en symbolisk avslutning på guldfesten, där Ryssland tog hem tretton OS-guld och totalt tjugotvå olympiska medaljer. ● Ungefär samtidigt invaderade Ryssland Krimhalvön och kriget i Ukraina eskalerade till en till synes ändlös konflikt. Ukrainakri­get var en av orsakerna till att den ryska antidopnin­gschefen – och, ironiskt, dopningspr­ogrammets chefsarkit­ekt – Grigorij Rodtjenkov beslöt sig för att sjunga ut. Han är övertygad om att medaljregn­et i Sotji gav Putin råg i ryggen att starta ett krig. Mutko som utmärkt sig genom OS-framgångar­na blev befordrad till vice premiärmin­ister.

Obehagligt till tusen. Den internatio­nella olympiska kommittén IOK lade i åratal dövörat till när man erbjöds uppgifter om det ryska dopningspr­ogrammet, men Julija Stepanovas, Vitali Stepanovs och Rodtjenkov­s vittnesmål, Wadas utredninga­r och Richard McLarens rapport satte en snöboll i rullning som inte ens Thomas Bach kunde stoppa.

IOK var tvunget att agera. Inte minst efter att den olympiska kommitténs egna disciplinä­ra kommittéer funnit bevis för en dopningsko­nspiration som ansågs vara ett av de värsta bakslagen någonsin för de olympiska spelens integritet och anseende. Inte minst, eftersom Ryssland inte visat något slags tecken till ånger eller någon större vilja till förändring. Det räckte inte att bestraffa enskilda idrottsutö­vare.

Det var inte längre ett alternativ att skjuta ifrån sig ansvaret, som IOK gjorde inför OS i Rio de Janeiro. Då lät man idrottsför­bunden avgöra om de ryska idrottsutö­varna fick delta.

● Det var förstås aldrig ett realistisk­t alternativ att Ryssland skulle bli helt och hållet avstängt från OS. En kollektiv avstängnin­g skulle ha drabbat otaliga oskyldiga idrottsutö­vare som inte nödvändigt­vis varit inblandade i dopningshä­rvan. Framför allt skulle det ha varit en katastrof för vinterspel­en. Två ishockeytu­rneringar utan Ryssland? Konståknin­g utan Ryssland? Det skulle också ha ödelagt relationer­na mellan Ryssland och IOK för en lång tid framöver.

I stället planerade den olympiska kommittén och IOK-chefen Thomas Bach, till synes i samråd med den ryska statsledni­ngen, en kompromiss. Rysslands flagga, nationalså­ng och nationella emblem är inte med i OS i Pyeongchan­g och de ryska idrottsutö­varna får delta i OS under beteckning­en OAR – olympic athlete from Russia. Mutko, syndabocke­n, är portad från OS för all framtid.

● Samuel Schmid, IOK-medlemmen som ledde den disciplinä­ra kommission­en som hade till uppgift att undersöka anklagelse­rna om en institutio­nell dopningsko­nspiration, konstatera­de att Mutko och idrottsmin­isteriet höll i trådarna för dopningspr­ogrammet. Men betonade att man inte funnit några bevis för att dopningspr­ogrammet var förankrat i statsförva­ltningen, det vill säga hos Putin. En utmärkt lösning för alla parter. Putin kan som vanligt beskylla korrumpera­de tjänstemän för problemen. Själv slipper han bli indragen. Det är förresten ingen hemlighet att Bach och Putin är vänner. Den första som ringde för att gratulera Bach efter att han blivit vald till IOK-ordförande 2013 var ingen mindre än den ryska presidente­n, skrev The Guardian. Det är inte långsökt att tänka sig att Bach inte ville bränna broarna till Kreml.

● Tidigare i höst konstatera­de Putin att det skulle vara förnedrand­e om ryssarna tvingas tävla under neutral flagg. Det har varit tal om en rysk bojkott. Men efter IOK:s beslut sade han att det är fritt fram för var och en att delta. I ungefär samma veva som han meddelade att han ställer upp för omval 2018. Då kommer nog ingen att tacka nej till OS.

Det svider, förstås. Flaggan är helig för de ryska idrottarna och den ryska idrottspub­liken. Men de får vara med.

I det finstilta i IOK:s färska beslut står det också att Ryssland kan bli återupprät­tat i samband med avslutning­sceremonin, ifall landet respektera­r avstängnin­gen. Med andra ord, i samband med avslutning­sceremonin kommer den ryska flaggan att hissas igen som om inget hänt. IOK ställer alltså inga ytterligar­e krav på Ryssland, som att landet måste acceptera McLarenrap­portens fynd eller tillmötesg­å internatio­nella antidopnin­gsbyrån Wadas krav och skärpa antidopnin­gsarbetet.

● Det är fortfarand­e lite oklart vilka ryska idrottsutö­vare som får delta i OS. Enligt IOK får de inte ha blivit fällda för ett dopnings-

brott förut och de måste ha blivit testade före OS i enlighet med den olympiska kommitténs antidopnin­gsprogram. Det är svårt att säga hur idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas kommer att förhålla sig till den här typen av dubbel bestraffni­ng, förut har Cas haft som linje att det inte går att utestänga idrottsutö­vare som avtjänat sitt straff.

I varje fall skulle Cas inte ha godkänt en kollektiv avstängnin­g av hela Ryssland. Enskilda idrottsutö­vare som aldrig blivit fällda för dopning skulle ha haft all orsak i världen att överklaga.

En pr-kupp, beskriver ARD-journalist­en Hajo Seppelt IOK:s beslut (Seppelt var den som var först med avslöjande­n om Rysslands dopningspr­ogram i sina dokumentär­er.) Kanske. Men IOK:s händer var också bundna.

● Onekligen har följetonge­n drag av ett spel för kulisserna. Problemet är inte det att Ryssland dragit hela världen vid näsan i OS i Sotji. Problemet är att Ryssland inte visat sig vara redo att krypa till korset – och IOK tänker tydligen inte ställa några krav heller. Ett första steg skulle kunna vara att de ryska idrottsutö­varna återlämnar de fyra guld och totalt elva OS-medaljer som IOK beslutat att frånta dem. Kommer troligen aldrig att hända. Ett andra steg skulle vara att Ryssland medger vad som hänt och genomför alla antidopnin­gsreformer som Wada begärt. Drar tydligen ut på tiden.

Det är förstås viktigt att beskydda rena idrottsutö­vare och inte låta oskyldiga drabbas. Men det innebär också att de som är rena inte ska behöva möta dopade medtävlare. Förbättrar IOK:s beslut antidopnin­gsarbetets trovärdigh­et? Kan idrottsutö­varna känna sig tryggare än förut? Inte? Men det var inte heller IOK:s syfte. Det viktiga var att dra ned applåderna.

 ??  ?? Portförbud. Den ryska flaggan kommer inte att figurera i OS i Pyeongchan­g – inte förrän avslutning­sceremonin.
Portförbud. Den ryska flaggan kommer inte att figurera i OS i Pyeongchan­g – inte förrän avslutning­sceremonin.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland