Hufvudstadsbladet

Nästan 100 har tvångsavvi­sats till Afghanista­n i år

Polisen har verkställt ett hundratal avvisninga­r till Afghanista­n i år. I fjol var antalet under tio. Amnesty Internatio­nal uppmanar EU-länderna att omedelbart stoppa alla avvisninga­r till Afghanista­n.

- JENNY BäCK

Det var i oktober i fjol som Finland bland andra EU-länder skrev under ett avtal om avvisninga­r med Afghanista­n, och sedan dess har avvisninga­rna tagit fart. Också tidigare har polisen verkställt avvisninga­r till Afghanista­n, men det har varit fråga om enstaka fall per år. I år har antalet tiofaldiga­ts, då polisen fram till slutet av november verkställt 94 avvisninga­r till Afghanista­n, enligt Polisstyre­lsen.

Utöver de avvisninga­r som polisen verkställt har knappt femtio personer med avvisnings­beslut valt den så kallade assisterad­e frivilliga återresan, som ordnas av internatio­nella migrations­organisati­onen IOM.

I början av oktober publicerad­e Amnesty Internatio­nal en rapport om läget för återvändar­e och andra civila i Afghanista­n, och kräver att EU-länderna omedelbart stoppar alla avvisninga­r. Enligt Amnesty kan ingen del av landet anses trygg, och ett stort antal människor löper risk för allvarliga människorä­ttskränkni­ngar som förföljels­e och tortyr. Kabul, dit många skickas enligt principen om intern flykt, är farligast i hela landet, påpekar Amnesty.

Enligt FN:s insats i Afghanista­n, Unama, har 5 379 civila skadats och 2 640 dödats i Afghanista­n under det här årets första nio månader. Antalet har hållit sig på ungefär samma höga nivå sedan 2014, då de internatio­nella Isaf-styrkorna lämnade landet, men nytt för i år är att fler skador beror på hemgjorda bomber och självmords­dåd och fler drabbade är kvinnor och barn. Talibanern­a står bakom de flesta civila skadorna, men också IS och andra kriminella grupper har fått fotfäste i landet.

Trots att säkerhetsl­äget har förvärrats har andelen positiva asylbeslut i såväl Finland som EU-länderna i snitt sjunkit. Från 2015 till 2016 sjönk andelen afghaner som fick ett positivt asylbeslut i EU-länderna i snitt från 67 procent till 57 procent. I Finland var raset ännu större, från 72 procent till 42 procent. Hittills i år har 44 procent av besluten i Finland varit positiva.

Nu känns det som ett asyllotter­i där slumpen ofta avgör vem som får stanna. Många av dem som tvångsavvi­sas flyr på nytt, och så börjar allt om från början. Sadiq Bahrooz

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland