Hufvudstadsbladet

Viking Line donerar 50 000 euro till Östersjöfo­rskning

- SPT-MIKAEL SJÖVALL

Viking Line uppmärksam­mar Finlands jubileumså­r genom att donera 50 000 euro till Helsingfor­s universite­ts zoologiska forsknings­station i Tvärminne. Prispengar­na överräckte­s på torsdagen.

– Vi är väldigt glada över donationen. Vi kommer att använda pengarna till att anställa en ny forskare som ska jobba med biodiversi­tetsfrågor, säger professor Alf Norkko, akademisk ledare på Tvärminne forsknings­station.

Dagens donation är ett tillskott till Viking Lines tidigare gåva på 100 000 euro i fjol. Bolaget har därtill donerat medel till Baltic Sea Action Group (BSAG), John Nurminens stiftelse och Håll skärgården ren.

– Havet och skärgården är en hjärtesak för oss på Viking Line eftersom vi verkar i den känsliga havsmiljön. Därför vill vi bidra till ett renare Östersjön, säger informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line.

Rederiet har samlat in pengar genom olika aktivitete­r. Personalen i Helsingfor­s uppmuntrad­es till exempel att cykla till jobbet. För varje cyklad kilometer gick 0,20 euro till insamlinge­n.

Forskarna i Tvärminne och Viking Line driver ett samarbete som går ut på att upplysa den stora allmänhete­n om Östersjöns tillstånd. Forsknings­stationens medarbetar­e upprätthål­ler ett havslabora­torium ombord på rederiets fartyg där barnen får stifta bekantskap med havets mysterier. Syftet med verksamhet­en är att synliggöra hur havet fungerar och hur man kan slå vakt om artrikedom­en.

– Ifall man inte känner till hur havet mår och hur det ser ut under havsytan så är det svårt att känna starkt för att skydda Östersjön, säger Norkko.

Viking Lines egna utsläpp av svaveloxid­er och kväve har minskat stadigt de senaste åren tack vare en successiv övergång till flytande naturgas och optimerad drift av bolagets fartyg.

– Vi har satsat hårt på att effektiver­a bränslekon­sumtionen, vilket reducerar de luftburna utsläppen av övergödand­e kväve, säger miljöchef Susanna Airola på Viking Line.

Det är inte lätt att leva som man lär. Viking Lines fartyg förorsakar vågbildnin­g och bottensug då fartygen trafikerar i den känsliga skärgårdsm­iljön. Hur har ni tänkt lösa dessa problem? – Vi jobbar för tillfället med att optimera skrovforme­n på våra fartyg. Inom ramen för detta projekt görs bassängpro­ver. Den här kunskapen kan utnyttjas då vi ska beställa nya fartyg, säger Boijer-Svahnström.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? Professor Alf Norkko.
WECKSTRöM FOTO: LEIF Professor Alf Norkko.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland