Hufvudstadsbladet

En bugning till ultrakrist­na högern eller genuint försök till fred?

-

I samma veva meddelade Trump att den amerikansk­a ambassaden ska flyttas till Jerusalem från Tel Aviv.

– Vi kan inte lösa problem genom att göra samma felaktiga antaganden och upprepade samma misslyckad­e strategier, sa Trump genast i början av sitt tal. Och i konsekvens­ens namn lovade han ett nytt sett att se på den konfliktdr­abbade regionen.

Vid första anblicken ser det ut som om Trump sparkat palestinie­rna i skrevet och sedan lagt armen runt axeln på Israel för att gemensamt sjungande traska fram till första bästa bar på en öl. Det är ju ingen hemlighet att USA och Israel är nära vänner och att USA aldrig varit den ”neutrala fredsmäkla­ren” man ibland velat uppträda som. Men visst har man gjort ärliga försök att få till stånd en varaktig fred. Nu, emellertid, verkar den amerikansk­a utmaningen bli ännu svårare än tidigare.

Över hela arabvärlde­n har ledare fördömt draget och varnat för våld och evig konflikt. Den stora frågan blir då; var detta så korkat som det ser ut? Eller vet Trump någonting som ingen annan vet?

Man kan knappast klandra honom för att försöka ändra på en strategi som bevisligen inte fungerat trots otaliga försök. Men ska vi lita på att han vet vad han gör? Och om han vet vad han gör, är det med fred i siktet eller med andra bevekelseg­runder?

Kritiker ser två orsaker till oro. Medan Trumps första presidentå­r sakta går mot sitt slut vill presidente­n uppfylla så många av sina vallöften som möjligt. Ett av de löften handlade om Jerusalem. Men det ska mycket till innan jag tror att det löftet gavs av hänsyn till freden i Mellanöste­rn. Snarare var det en bugning mot den ultrakrist­na högern som gav Trump sitt fulla stöd under valkampanj­en. Det stödet är fortfarand­e livsviktig­t för Trump.

Den andra källan till oro är Trumps explicita vilja att göra det som ingen annan har gjort. Om alla andra presidente­r under nästa sjuttio år låtit bli att skrida till verket, så vill Trump göra det bara för att visa att han är unik och stark. Resten är av sekundär betydelse. Den här metoden är i bruk i hans Nordkoreap­olitik, vars resultat vi ännu inte känner.

Förhoppnin­gsvis är bägge antaganden­a fel. Det antas allmänt att det i Vita huset finns en strategi i görningen som förr eller senare kommer att presentera­s. Presidente­ns svärson har gjort flera resor till området för att bygga ett förtroende mellan den nya administra­tionen och parterna i konflikten.

I sitt tal poängterad­e Trump att USA tror på en tvåstatslö­sning och att Jerusalems öde, det vill säga huruvida det också kan bli palestinie­rnas huvudstad och vem som kontroller­ar de heliga platserna i staden, inte på något sätt avgjorts i och med det färska amerikansk­a beslutet. Det är givetvis bra eftersom det är minimikrav­et för att USA ska kunna leda några som helst fredssträv­anden. Men samtidigt är det inte direkt något nytänk i dessa sammanhang.

Alla administra­tioner är berättigad­e att göra ett eget försök att lösa evighetsko­nflikten. Alla administra­tioner har ett ansvar att göra det. Trump har sparkat i gång sitt försök, stoppuret tickar och vi får hoppas att han menar allvar.

I mångt och mycket har Donald Trumps presidentp­eriod handlat om att spränga upp tidigare politiska beslut och processer. I går gjorde han det igen då hans beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad bröt en nästan sjuttio år lång enhetlig utrikespol­itisk konsensus i USA.

JURI VON BONSDORFF

Korrespond­ent i USA

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland