Hufvudstadsbladet

Poäng eller poänglöshe­t

EU har aldrig varit en försvarsal­lians även om man ibland kan uppleva små ögonblick av solidarite­t mellan medlemssta­terna.

- NILS TORVALDS är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).

● Den senaste tiden har det av en eller annan orsak talats väldigt mycket om säkerhetsp­olitik hemma i Finland. Diskussion­en är välkommen och välbehövli­g. När det gäller en diskussion av den här karaktären måste man resonera såväl realistisk­t som långsiktig­t. Och precis som i många andra ämnen som debatteras inom samhället finns det många som förstår poängen med diskussion­en, medan andra inte över huvud taget har någon förståelse. Men att tala om fosterland­ets försvar och säkerhet är ytterst ansvarsful­lt och det ska göras med stöd av fakta.

● Därför finns det en viss poänglöshe­t med att föra debatten utifrån att vi skulle kunna ersätta ett eventuellt Natomedlem­skap med ett allt längre utökat säkerhetso­ch försvarssa­marbete. Det är så att säga en god tanke, men det bär inte väldigt långt. Man motiverar det med att Lissabonfö­rdragets artikel 47.2 ger en likvärdig säkerhetsg­aranti som Natos artikel 5. Det är till den här artikeln i fördraget som man så gärna hänvisar, även om innebörden kanske inte är riktigt kristallkl­ar.

Därför är det kanske skäl att citera artikeln: ”Om en medlemssta­t skulle utsättas för ett väpnat angrepp på sitt territoriu­m, är de övriga medlemssta­terna skyldiga att ge den medlemssta­ten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i Förenta nationerna­s stadga. Detta ska inte påverka den särskilda karaktären hos vissa medlemssta­ters säkerhets- och försvarspo­litik.

Åtagandena och samarbetet på detta område ska vara förenliga med åtagandena inom Nordatlant­iska fördragsor­ganisation­en, som för de stater som är medlemmar i denna också i fortsättni­ngen ska utgöra grunden för deras kollektiva försvar och den instans som genomför det.”

Men hur går det här till i praktiken? Jag har från de senaste snart sex åren en viss erfarenhet av effektivit­eten i EU:s beslutsapp­arat. Erfarenhet­en ger inte riktigt skäl för överdriven optimism. Vi har under de senaste 18 månaderna försökt åstadkomma ett europeiskt avfallsdir­ektiv. Det känns inte som en särskilt besvärlig fråga. Alla undersökni­ngar visar att vi kastar bort material som väl kunde leva ett andra eller tredje liv. Vi kastar dessutom bort råvaruströ­mmar av betydande värde. Men att komma överens om en så enkel – och lönsam – fråga överstiger på ett besvärligt sätt beslutsamh­etsnivån inom EU.

● EU har aldrig varit, och kommer inte inom en överskådli­g framtid att bli, en försvarsal­lians även om man ibland kan uppleva små ögonblick av solidarite­t mellan medlemssta­terna.

Att en union som behandlar ett avfallsdir­ektiv i över ett och ett halvt år plötsligt skulle klara av att fatta snabba och effektiva gemensamma beslut inför en kris- (eller krigs-) situation känns i dagens läge väldigt orealistis­kt.

Jag känner alltså en viss irritation över den dödfödda tanken på att bygga Finlands säkerhetsp­olitik på artikel 47.2. Samtidigt upplever jag det som verklighet­sflykt eller flykt från besvärliga beslut. I krigstid kunde det kallas fanflykt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland