Hufvudstadsbladet

Sämre utbildning av att mössan är på inomhus?

- BICCA OLIN

BETEENDE Efter flera veckors debatt i HBL och på sociala medier kan jag bara konstatera att det inte tycks finnas intresse för att i respektful­l debatt mötas över generation­sgränserna och diskutera normer och etikett. Vi har alla ett sätt att se på utbildning och bildning, och bra så, men när det handlar om hur skolan ska se ut och om hur kommande generation­er ska fostras borde det också finnas utrymme för förändring och för att försöka förstå varandra.

Uppriktigt sagt tror jag att det bland insändarsv­aren på ämnet beteende (HBL 22.11, 29.11 och 4.12) finns en mycket stor vilja att missförstå, kritisera och, i brist på bättre argument, slänga in ord som hjärnsläpp, svinaktig, omognad, virrighet och trams. Man borde inte behöva gå in på personliga egenskaper, hur en styrelse jobbar eller påstå att det är en bra sak att ett ungdomsför­bunds medlemsbas har begränsade rättighete­r för att kunna föra debatt.

Därför hoppas jag att åtminstone

lärare, föräldrar och unga tar till sig följande ur den här debatten:

Ett hälsosamt, positivt och förstående diskussion­sklimat, där man kan framföra önskemål och förväntnin­gar men också ta till sig av nya idéer (som exemplet om att integrera mobiltelef­onen i en klassisk konsert. Det är inte så svårt som man skulle kunna tro!).

En vilja att involvera alla vid planerings­skedet av kulturuppl­evelser och ordningsre­gler, och göra sitt yttersta för ett mångsidigt program i skolans verksamhet­splan. Ett sätt är att garantera elever och studerande plats i skolans direktion, och ta upp sådant här redan när skolåret planeras, samt tillsamman­s bestämma vilka regler som gäller.

Och ett intresse för att vara med och utveckla världen, se och vilja se den gå framåt, förändras, bli friare, öppnare och mer rättvis. Eller blir utbildning­en sämre av att någon har mössan på inomhus?

förbundsor­dförande, Finlands svenska skolungdom­sförbund FSS rf

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland