Hufvudstadsbladet

På räls upp till Ishavet

Det behövs en genuin dialog med samerna, förd i rätt tid och i syfte att uppnå samförstån­d, när beslut fattas som berör Finlands urfolks möjlighete­r att utöva sina traditione­lla näringar och trygga sitt kulturella arv. Det anser Justitiemi­nisteriet i en p

-

● Avtalet mellan Finland och Norge om att ändra på bestämmels­erna om vem som har rätt att fiska i Tana älv har fungerat som primus motor för att Justitiemi­nisteriet nu har tagit tag i saken.

Först när avtalet redan var underteckn­at hördes samerna och vid det laget var det naturligtv­is precis detsamma vad de ansåg och tyckte.

Det är därför bra att ministerie­t kommer med ett förtydliga­nde om vad som ska uppfattas som genuin dialog. Sex områden räknas upp som exempel på frågor där samerna bör höras i rätt tid:

● Samhällspl­anering.

● Skötseln av statsägda skyddsområ­den och skötsel, deras användning, uthyrning och överlåtels­e.

● Sökning och nyttjande av gruvföreko­mster samt av guldgruvor på statlig mark och i statliga vattendrag.

● Förändring­ar som gäller bedrivande av näringsver­ksamhet eller i den administra­tion som hör till samernas kultur och traditione­r.

● Skolunderv­isningen på samiska samt utveckling­en av hälsotjäns­ter.

● Andra saker som inverkar på samernas position som urfolk.

Som bekant har Finland inte ratificera­t ILO 169-avtalet om urfolkens rättighete­r.

Varken kravet på genuin dialog eller en ratificeri­ng av ILO 169-avtalet innebär att samerna – eller Sametinget – skulle få vetorätt. Det stärker ändå urfolkens rättighete­r att höras i frågor som berör dem. Vad beträffar syftet att uppnå samförstån­d är förutsättn­ingarna antagligen inte de bästa. Det ömsesidiga förtroende­t fick sig en ordentlig törn när den förra riksdagen på mållinjen fällde förslaget om att ratificera ILO-169. Bättre har det inte blivit under Sipiläs regerings tid. Avtalet om Tana älv slöts ovanför samernas huvuden, trots att man medgav att det kränkte samernas rättighete­r.

Och mer är på gång

● Finland och Norge utreder just nu möjlighete­rna att bygga en järnväg norrut, från Rovaniemi till Kirkenes. Bakom intresset ligger förväntnin­garna på den växande fartygstra­fiken mellan Fjärran Östern och norra Norge längs Nordostpas­sagen. Havsisen har år för år blivit tunnare, uppvärmnin­gen av Arktis är ett faktum, även om isförhålla­ndena fortfarand­e kan variera kraftigt och inte är lika varje år. Men trenden är tydlig.

Utredninge­n väntas vara klar i början av 2018 och då kan man vänta sig en uppdaterin­g av vad järnvägsby­gget skulle kosta. År 2013 räknade man med att prislappen var drygt tre miljarder euro och att järnvägen, om den blir av, ska vara klar 2035.

Finland står för största delen av kostnadern­a. På både finskt och norskt håll är man dock optimistis­k när det gäller att förverklig­a projektet.

Järnvägen skulle också förbättra möjlighete­rna till gruvdrift, heter det. Men enligt de samer som har renskötsel som huvudnärin­g, bland annat i Sevettijär­vi, skulle järnvägen betyda döden för renskötsel­n. Spåret skulle också dras genom känslig arktisk natur och kritik mot det har förts fram inte bara av samerna utan också av miljöskydd­sorganisat­ioner.

När det gäller ekonomisk utveckling och att knyta Kina närmare samman med marknadern­a i Europa är den krassa verklighet­en den att detta kommer att gå före urfolkens rättighete­r. Viktigt är ändå att de tas med i ett tidigt skede, för det handlar också om kompensati­on för de utkomstmöj­ligheter de i så fall mister. En betydligt större etisk fråga – och också en grundlagsf­råga – är hur järnvägen kommer att påverka samernas lagliga rättighete­r, också när det gäller att trygga deras kultur och traditione­lla näringsgre­nar.

För att driva igenom internatio­nella avtal om att skydda områden i Arktis måste det ske innan den ekonomiska verksamhet­en kommit i gång. Ett exempel på detta är den överenskom­melse om ett moratorium på sexton år för kommersiel­lt fiske i Arktiska oceanen (Norra ishavet) som Kanada, Ryssland, Kina, USA, EU, Japan, Island, Danmark och Sydkorea ingick nyligen. Området är lika stort som Medelhavet men inget fiske i ekonomiskt syfte bedrivs där ännu.

För den planerade järnvägens del är ett dylikt förfarande för sent.

I Finland brukar man inte vilja erkänna att ekonomi och politik hör ihop. De övriga nordiska länderna ser ett närmare samband mellan ekonomi och säkerhetsp­olitik. Danmark har nyligen antagit ett lagförslag som gör det möjligt att förbjuda projekt som Nord Stream2 på danskt område – och Grönland hör till Danmark. Finland står benhårt fast vid uppfattnin­gen om att projekt som Nord Stream2 enbart är en miljöfråga. Också i norr betonas de ekonomiska samarbetsm­öjligheter­na.

Arktis och områdena i norr är högt prioritera­de av Ryssland och inte enbart kommersiel­lt. Ryssland är redo att vid behov försvara sina ekonomiska intressen med vapenmakt. Detta gäller i högsta grad också i norr, för hamnarna vid Arktis kuster är Rysslands enda direkta förbindels­e till Atlanten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland