Hufvudstadsbladet

Alla bedrägerie­r kan inte förhindras

-

BANKER I sin insändare skriver Jan Kåhre (HBL 24.11) om bankernas ansvar när det gäller cyberbrott­slighet. Bedrägerie­r av olika slag är väldigt tråkiga och bankerna försöker förhindra dem både med hjälp av sina egna datasystem och genom att dela informatio­n. Trots att Nordea kontinuerl­igt utvecklar automatik som bekämpar bedrägerie­r och övervakar transaktio­ner kan alla bedrägerie­r tyvärr ännu inte förhindras.

Bankerna har omfattande skyldighet­er i fråga om dataskydd, men de gäller inte situatione­r där kunden själv överlämnar uppgifter till utomståend­e. Det är mycket viktigt att kunderna också inser sitt eget ansvar.

Det är ytterst viktigt att alla kunder kommer ihåg att banken, myndighete­rna eller andra tjänstelev­erantörer aldrig frågar efter kundernas bankkoder per telefon, brev, e-post eller sms.

Vi försöker se till att alla våra kunder tryggt kan tillägna sig digitala sätt att sköta sina bankärende­n. Vi hjälper och handleder kunder i att börja använda tjänsterna i praktiken.

RIIKKA LAINE-TOLONEN affärschef, Nordea

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland