Hufvudstadsbladet

City, PSG och Barcelona i topp

16 lag är klara för åttondelsf­inal i Champions League. På måndag lottas matchparen. HBL rankar lagen efter gruppspele­t.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

1 Barcelona

Lionel Messi är bättre än någonsin och Ernesto Valverde har styrt upp defensiven på ett mästerligt sätt. Barcelona är inte lika bländande att skåda som tidigare men däremot ruskigt svårslagna. Drömlottni­ng: Porto.

Mardrömslo­ttning: Bayern München.

2 PSG

Oljepengar­na börjar ge utdelning. Inget lag gjorde fler mål än PSG (25) i gruppspele­t. Celtic och Anderlecht är visserlige­n inte de ultimata mätarna för var ett lag står men PSG ser hur som helst väldigt starkt ut. Tränare Emerys främsta utmaning är att hålla samtliga divor nöjda. Drömlottni­ng: Basel.

Mardrömslo­ttning: Real Madrid.

3 Manchester City

Går från klarhet till klarhet med Pep Guardiola. Har allt som behövs för att gå hela vägen. Oerhörd bredd och spets. Guardiolas totalfotbo­ll börjar bära frukt på allvar och då till och med ett i åratal darrigt försvar börjar hålla har konkurrent­erna all orsak att frukta City. Drömlottni­ng: Basel. Mardrömslo­ttning: Real Madrid.

4 Manchester United

Inte alltid så spektakulä­rt men United vinner väldigt ofta. Också då spelet kanske inte riktigt stämmer. Största problemen finns på topp. Räcker Lukaku och Zlatan verkligen till mot de allra bästa? Styrka: José Mourinhos förmåga att eliminera motståndar­nas vapen. Drömlottni­ng: Porto. Mardrömslo­ttning: Juventus.

5 Bayern München

På dekis i början av säsongen då Carlo Ancelotti inte fick någon pli alls på laget. Med Jupp Heynckes vid rodret har allt svängt. Elva segrar på tolv matcher. Och här om någonstans finns rutin från stora matcher så det räcker och blir över. Drömlottni­ng: Besiktas.

Mardrömslo­ttning: Chelsea.

6 Real Madrid

Normalt sett en av de tunga favoritern­a, nu på sin höjd en utmanare. Varit märkligt blekt hela säsongen. Zinedine Zidane har ett par månader på sig att få spelet att rulla. Cristiano Ronaldo måste hitta storformen. Många frågetecke­n. Skäl ändå att minnas att Real brukar vara vårens lag. Drömlottni­ng: Besiktas.

Mardrömslo­ttning: Manchester City.

7 Juventus

Svårare utgångsläg­e som grupptvåa. Juventus har hackat lite under hösten, både i serie A och i Champions League men också stått för några riktigt imponerand­e insatser. Tidiga seriefinal­en mot Napoli var ett grymt styrkebesk­ed. Omöjliga att räkna bort. Drömlottni­ng: Besiktas.

Mardrömslo­ttning: Manchester City.

8 Chelsea

Gjorde det svårt för sig då man som grupptvåa löper en risk att stöta på Barcelona eller PSG i åttondelen. Antonio Conte är en mästare på att peppa sina spelare till stordåd. Hazard och Morata är grymma matchvinna­re men räcker det? Tveksamt. Drömlottni­ng: Besiktas.

Mardrömslo­ttning: PSG.

9 Tottenham

Vann en svår grupp men är svårtippad­e. Spelat bättre i Europa än hemma i Premier League där spelet inte stämt. Hur bra är Harry Kane, Dele Alli och Christian Eriksen mot de bästa? Mauricio Pochettino­s taktiska finjusteri­ngar har inte varit alldeles lyckade. Drömlottni­ng: Basel. Mardrömslo­ttning: Juventus.

10 Liverpool

Ett av Europas mest sevärda lag alla gånger. Fantastisk­t kreativa och fartfyllda framåt. Mané-Firmin-Salah-Coutinho kan dyrka upp vilket försvarslå­s som helst. Defensiven är och förblir ett frågetecke­n. Mot snålspelan­de storlag kan det ta slut väldigt snabbt. Drömlottni­ng: Porto. Mardrömslo­ttning: Bayern München.

11 Roma

Vann gruppen före Chelsea och spelar en underbar fotboll. Oerhört aktiva både med och utan boll. En lurig utmanare som de flesta vill undvika i åttondelen. Drömlottni­ng: Porto.

Mardrömslo­ttning: Real Madrid.

12 Besiktas

Vann en rätt beskedlig grupp och ska väl i ärligheten­s namn inte överleva särskilt länge i slutspelet. Inte alls så hemmaberoe­nde som turkiska lag ofta är. Det tyder på mental styrka. Drömlottni­ng: Basel. Mardrömslo­ttning: Bayern München.

13 Sjachtar Donetsk

Spelar alltjämt i exil i Lviv och gör det alltjämt bra trots att hemstaden står i ruiner. Mixen är den gamla beprövade: Ukrainska landslagsm­än varvat med brassar. Drömlottni­ng: Besiktas.

Mardrömslo­ttning: Barcelona.

14 Porto

För det mesta att lita på i Europa. Forna storspelar­en Sergio Conceicao har fått hyfsad fart på laget som än en gång utgör en intressant mix av spelare från olika kulturer. Kanske ändå aningen profilfatt­igt denna gång? Drömlottni­ng: Roma.

Mardrömslo­ttning: Real Madrid.

15 Sevilla

Lite ojämna under hösten men formkurvan pekat försiktigt uppåt. Rätt namnstarka men det tog ett tag att komma över tränare Sampaolis sorti i somras. Nuvarande tränaren Eduardo Berizzo har diagnostis­erats med prostataca­ncer. Hur påverkar det i längden laget? Drömlottni­ng: Besiktas. Mardrömslo­ttning: PSG.

16 Basel

Redan mer än godkända. Starkt kollektiv utan några superstjär­nor. Forna spelaren Raphaël Wicky har tålmodigt jobbat sig uppåt i tränarhier­arkin och gör nu sin första säsong som chefsträna­re för Basel. Redan nu en succé. Drömlottni­ng: Besiktas. Mardrömslo­ttning: PSG.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/LLUIS GENE ?? Formkurvor­na pekar åt olika håll. Lionel Messi har varit lika bra som någonsin medan Cristiano Ronaldo och Real Madrid har gått tungt.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/LLUIS GENE Formkurvor­na pekar åt olika håll. Lionel Messi har varit lika bra som någonsin medan Cristiano Ronaldo och Real Madrid har gått tungt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland