Hufvudstadsbladet

Klaus Mäkelä

-

Yrke: Dirigent.

Ålder: 21 år.

● Bakgrund: Växte upp i ett musikalisk­t hem som son till pianisten Taru Myöhänen-Mäkelä och cellisten Sami Mäkelä. Hörde ofta föräldrarn­a musicera och lärde sig av dem. Studerade cello för bl.a. Marko Ylönen och Hannu Kiiski och dirigering för Jorma Panula.

● Aktiv som: Dirigent och cellist. Har under de senaste fyra åren stått framför alla finländska orkestrar förutom Lapplands kammarorke­ster och Seinäjoki stadsorkes­ter. Fick andra pris i cellotävli­ngen i Åbo 2014.

● Aktuell: Nyutnämnd förste gästdirige­nt för Sveriges Radios symfoniork­ester med säte i Berwaldhal­len. Utnämndes tidigare i höst till ny konstnärli­g partner för Tapiola sinfoniett­a som solist, dirigent och kammarmusi­ker från hösten 2018. Hämtade tidigare i höst en frisk ungdomlig fläkt till Nationalop­eran som dirigent i Trollflöjt­en. Dirigerar i kväll HSO på Musikhuset. Debuterar denna säsong i både Minnesota och Tokyo.

● Drömkonser­tprogram: Beror helt på orkestern. Men inte säger jag nej till Richard Strauss Alpsymfoni, som är oemotstånd­lig när allt fung-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland