Hufvudstadsbladet

Städpippi med otippade följder

Nadja Anderssons bilderboks­debut är både rolig och träffande. Här finns humor och dramatik för alla åldrar. Det bästa är ändå att historien är så genomgåend­e bilderboks­berättad.

- MARIA LASSéN-SEGER kultur@hbl.fi

Barnböcker Nadja Andersson Hönans kalas

Schildts & Söderström­s 2017.

I december kan en lätt drabbas av städiver inför alla festlighet­er. Det gör även hönan Henna som i Nadja Anderssons sprittande bilderbok Hönans kalas vill göra fint hemma innan vännerna kommer över på fest men inser att hon varit en total tidsoptimi­st. I stället för att sänka kraven på festförber­edelserna lägger hon i ännu en växel och städar så att svetten strittar. Rent blir det, men Hennas städpippi får otippade följder och när allt strulat till sig ställs vänskapen på prov.

Anderssons berättelse är både rolig och träffande. Här finns humor och dramatik för alla åldrar. Det bästa är ändå att historien är så genomgåend­e bilderboks­berättad. Texten är stramt hållen och berättande­t sköts till stor del av bilderna. Läckra blinkninga­r till vår bilderboks­historia finns, särskilt i den dramatiskt utdragna dammsugars­cenen som åberopar Mumintroll­ets och Mymlans hiskeliga färd genom Hemulens dammsugars­lang i Tove Janssons Hur gick det sen?

Andersson arbetar i en collagesti­l som just nu är väldigt trendig och därför inte precis sticker ut i bilderboks­floran. Ändå är det otvivelakt­igt finurligt att foga in fjädrar samt andra material i bilderna och stilen får väl i en finlandssv­ensk kontext närmast ses som en hommage till Linda Bondestams etablerade bilderboks­uttryck. Att utveckla en egen bildstil tar sin tid och detta är utan vidare en lovande början.

Bilderboke­n om hönan Henna kommer med ett budskap om vad som är viktigt på riktigt, men gör det med glimten i ögat. Mellan raderna kan en läsa att Henna gör en höna av en fjäder när hon kör på så att hon klappar ihop och tror att festen är förstörd på grund av att hon förlorat sin fjäderdräk­t. Gästerna begriper som tur är bättre. Vad spelar sådana småsaker för roll om man är vänner? Så här inför jul är Hönans kalas extra aktuell. Bäst att städa och pynta med måtta. Blir det ont om tid, släck lamporna och tänd några ljus. Då ser ingen dammråttor­na.

 ?? ILLUSTRATI­ON: NADJA ANDERSSON ?? Den dramatiskt utdragna dammsugars­cenen är en blinkning till Mumintroll­ets och Mymlans hiskeliga färd genom Hemulens dammsugars­lang i Tove Janssons Hur
gick det sen?
ILLUSTRATI­ON: NADJA ANDERSSON Den dramatiskt utdragna dammsugars­cenen är en blinkning till Mumintroll­ets och Mymlans hiskeliga färd genom Hemulens dammsugars­lang i Tove Janssons Hur gick det sen?
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nadja Anderssons bilderbok
■ påminner om att man ska städa med måtta.
FOTO: CATA PORTIN Nadja Anderssons bilderbok ■ påminner om att man ska städa med måtta.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland