Hufvudstadsbladet

Familjefee­lgood på paradisö

-

Man skulle inte tro att kvällens seriestart The Durrells (2016–) bygger på tre självbiogr­afiska böcker, men så är faktiskt fallet. Orsaken är den skruvade, humoristis­ka handlingen – i centrum står en färgstark och smågalen familj som år 1935 flyttar från Bournemout­h i England till den grekiska ön Korfu.

Bara flytten i sig är ju inget man gör så där bara, för att man får nog och behöver miljöombyt­e, men så är det i serien.

Mamman (Keeley Hawes)i familjen, som dessutom är änka, drar till Korfu med sina fyra barn – tre nästan vuxna tonåringar, och en pojke vid namn Gerry (Milo Parker).

Det är han som är alter ego till författare­n Gerald Durrell (1925– 1995) vars självbiogr­afiska böcker serien alltså baserar sig på. Durrell var brittisk naturvetar­e, zoolog, naturvårda­re, författare och tv-programled­are. Även den lille Gerry i serien är mycket intressera­d av djur av alla de slag, och på Korfu är djurlivet vitalt. Det här är berättelse­n om en bohemisk familj som lever i nuet utan att låta sig nedslås av alltför grava bekymmer för morgondage­n. De är fattiga som kyrkråttor, och hemma är det högljutt och kaotiskt. Läser man på lite om familjen framgår det att Durrell både verkar ha lånat ur verklighet­en och tagit sig friheter, eller om det kanske är seriens manusförfa­ttare Simon Nye som gjort det. Brodern Larry (God’s Own Countryakt­uella Josh O’Connor), som liksom i serien var författare, flyttade i verklighet­en till Korfu tillsamman­s med sin hustru, inte tillsamman­s med sin mamma och sina syskon som i serien.

Också själva handlingen verkar ta sig vissa fiktiva friheter för det händer smått otroliga saker. När familjen anländer till Korfu flyttar de bara in i ett övergivet hus utan att någon protestera­r.

Snart kommer någon släpande med en äldre grekisk kvinna (Anna Savva) som inte talar någon engelska, och hon blir frivillig hushållshj­älp utan att få betalt. Och tonårsdott­ern (Daisy Waterstone) ligger så långt före sin tid i feministis­k medvetenhe­t att alla ens fördomar om trettiotal­ets könsroller kommer på skam.

Så någon verklighet­strogen skildring av hur det var att flytta till Korfu på trettiotal­et är detta knappast. Snarare är det feelgood och verklighet­sflykt med miljöer och kläder som är en njutning för ögat. Sällan har väl att vara fattig invandrare skildrats så här sorglöst och bohemiskt chict.

Yle visar den första säsongen på sex avsnitt. Två säsonger finns, en tredje är på väg. Yle TV1 19.00

malin.slotte@ksfmedia.fi

MALIN SLOTTE

 ?? FOTO: BBC ?? Josh O’Connor, Milo Parker, Anna Savva, Daisy Waterhouse, Keeley Hawes och Callum Woodhouse flyttar till en ö i Joniska havet.
FOTO: BBC Josh O’Connor, Milo Parker, Anna Savva, Daisy Waterhouse, Keeley Hawes och Callum Woodhouse flyttar till en ö i Joniska havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland