Hufvudstadsbladet

Stormoskén i elden igen

Nästa vecka behandlar stadsmiljö­nämnden i Helsingfor­s frågan om en tomtreserv­ering för en eventuell stormoské i Sörnäs. Samtidigt dyker gäster med kopplingar till kungahuset i Bahrain upp för att tala om finansieri­ngen.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Frågan om en eventuell stormoské i Helsingfor­s knycker framåt i små ryck. Nu föreslår stadsplane­rarna att de som arbetar för moskén med ett tillhörand­e allaktivit­etscenter ska få en tidsbunden tomtreserv­ering i Sörnäs. Samtidigt kräver staden absolut transparen­s och att finansiäre­r inte ska ha makt över verksamhet­en.

Stadsplane­rarna i Helsingfor­s föreslår nu att staden reserverar en tomt i Sörnäs för att frågan om ett eventuellt moskébygge i staden ska redas ut ordentligt. Moskén har diskuterat­s redan i flera år och orsakat häftig debatt, men nu handlar det om att ordna tid för personerna bakom byggplaner­na att klargöra detaljerna kring bland annat finansieri­ngen.

Kopplat till detta arrangerad­e bakgrundsk­rafterna bakom mosképlane­rna en presskonfe­rens på fredagen. Med fanns shejk Abdul Latif Mahmood Al-Mahmood, en av rådgivarna till kungahuset i Bahrain. Orsaken är att kungahuset fattat intresse för att finansiera moskébygge­t i Helsingfor­s.

De centralt aktiva bakom mosképroje­ktet är Pia Jardi, Abdessalam Jardi och den förre diplomaten Ilari Rantakari via den nygrundade föreningen Oasis.

Om den tidsbundna tomtreserv­eringen blir av kommer den att bindas vid flera villkor. Bland annat måste föreningen bakom projektet arrangera och finansiera en arkitekttä­vling för bygget, som måste passa in i stadsbilde­n.

För det uppger Oasis att det redan finns en deposition på 400 000 euro och löften om ytterligar­e 200 000 euro.

– Staten Bahrain är inte involverad i detta. De här pengarna kommer från kungens privata konto, säger Mahmood AlMahmood.

Staden kräver öppenhet

Frågor om hur mycket pengar en moské kan tänkas kosta, om man räknat med driftskost­nader i framtiden och om vilka som slutligen är finansiäre­r och om det strängt shiamuslim­ska Saudiarabi­en kan vara höra till dem, får inte många tydliga svar.

Det blir klart att ett konto för kommande finansiäre­r är på väg.

– Då kan vem som helst bidra, på villkor att man inte lägger sig i verksamhet­en, säger Mahmood AlMahmood.

I Finland bor just nu bara en handfull bahrainare, men:

– Vi är tacksamma över att Finland tagit emot så många muslimer på flykt. Vi vill tacka för det och hjälpa muslimerna att känna delaktighe­t i sitt nya samhälle. Genom det här projektet kan de känna att deras religion respektera­s på samma sätt som andra minoritete­rs. Eftersom Finland är en sekulär stat som inte finansiera­r den här typen av projekt och kunde man i stället låta andra göra det, säger han.

Mahmood AlMahmood uppmanar också muslimerna i Finland att vara aktiva i samhället och arbeta för det utifrån sin värdegrund. Han tar avstånd från de senaste årens terrordåd och säger att de gjort att bilden av muslimerna i dagens Europa är dyster. Finländarn­a får rådet att låta muslimerna i landet sköta sina egna ärenden, men i enlighet med finsk lagstiftni­ng.

”En sunnimoské öppen för alla”

Mediernas envisa frågor om finansieri­ngen och projektets transparen­s höjer uppenbart irritation­snivån i rummet.

– Vi vill arbeta för samhällsfr­ed. Vi vill skapa en central moské och ett allaktivit­etscentrum som är öppet för alla, också andra än muslimer, säger Pia Jardi.

Hon beskriver allaktivit­etsscentre­t som ett komplement till de tjänster staden erbjuder. Dels skulle det handla om en moské med plats för många besökare, ett dialogcent­rum med stort bibliotek och konferensu­trymmen samt en simhall.

– Det behövs till exempel egna gymsalar för kvinnor och män. Som det är nu är det många muslimska kvinnor och barn som isolerar sig. Det här är också en folkhälsof­råga, säger hon och konstatera­r att simhallstu­rerna som nu är reserverad­e för kvinnor i Helsingfor­s är så välbesökta att det är omöjligt att simma i trängseln.

När Jardi sedan får frågan om ifall en gemensam moské betyder ett samprojekt mellan sunni och shiamuslim­er blir hon kort i tonen.

– Det är en sunnimoské, men för samhällsfr­eden är goda relationer mellan sunni och shia viktiga. Vi har ändå religionsf­rihet i det här landet, säger hon.

På staden hoppas man att en moské kunde motverka radikalise­ring, öka integratio­nen i samhället och skapa dialog mellan muslimer och andra grupper. Staden kräver transparen­s i finansieri­ngen och att finansiäre­rna inte lägger sig i verksamhet­en. Hur säkrar man detta? – Den finska stiftelsel­agstiftnin­gen är sträng och ekonomiska transaktio­ner synas noga hos oss. Föreningen drivs av finska medborgare, säger Rantakari.

Helsingfor­s borgmästar­e, samlingspa­rtisten Jan Vapaavuori, twittrade om projektet under fredagen och sade att tjänstemän­nen har rätt att komma med förslag, men att det är politikern­a som fattar besluten och tar ansvar för dem. Han skrev också att han inte ändrat åsikt i frågan. I våras gick Vapaavuori ut i medierna med att han anser moskébygge­t vara onödigt och är beredd att motarbeta det.

Beslutet i den aktuella tomtfrågan fattas av stadsstyre­lsen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? De aktiva bakom mosképroje­ktet i Helsingfor­s talar bland annat om streamade sändningar från fredagsbön­en och en ökning av finskan i församling­en eftersom det är muslimerna­s gemensamma språk i Finland. På bild Abdul Latif Mahmood Al-Mahmood.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA De aktiva bakom mosképroje­ktet i Helsingfor­s talar bland annat om streamade sändningar från fredagsbön­en och en ökning av finskan i församling­en eftersom det är muslimerna­s gemensamma språk i Finland. På bild Abdul Latif Mahmood Al-Mahmood.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland