Hufvudstadsbladet

Ytterligar­e ett nybyggt hus har börjat läcka på Busholmen

Helsingfor­s stads bostadspro­duktion har fungerat som byggherre. Huset är uppfört av byggbolage­t NCC.

- SPT

Det är inte länge sedan det kom uppgifter om att ett nybyggt höghus på Busholmen i Helsingfor­s hade drabbats av mögelskado­r. Höghuset Wood City är byggt av trä. Tidigare rapportera­des om vattenskad­or i ett betonghus.

Nu har ytterligar­e ett nybygge börjat läcka, skriver Helsingin Sanomat. Marco Polohuset är uppfört av Helsingfor­s stads bostadspro­duktion och byggbolage­t NCC. Helsingfor­s stads bostadspro­duktion är en organisati­on inom stadens förvaltnin­g. Enligt de boende har huset läckt sedan 2014.

Vattnet läcker in i den underjordi­ska parkeringe­n och under en affärsloka­l som finns i byggnaden. Det samlas vatten på taket, en del balkonger och innergårde­n. Därtill ser en del väggar fuktiga ut medan andra buktar sig.

Både Helsingfor­s stads bostadspro­duktion och NCC anser att problemen är små och att byggnaden uppfyller byggnadsbe­stämmelser­na.

Marco Polo hör till Helsingfor­s stads Hitasprodu­ktion. Staden ansvarar även för reparation­erna. Enligt HS har staden anklagat boende för att orsaka läckagen och i vissa fall förneka deras existens.

De boende tror att läckagen beror på slarv, dåligt installera­de fuktspärra­r och felaktiga konstrukti­oner. De boende får stöd av en utomståend­e expert, som de anställt för att kartlägga problemen.

Förutom vattenskad­or har boende upptäckt även annat byggslarv. Totalt har de registrera­t 800 byggfel i de gemensamma lokalerna. En del av felen är minimala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland