Hufvudstadsbladet

Finansutsk­ottet stöder den planerade alkoholska­ttehöjning­en

Regeringen­s planer på att höja alkoholska­tten får stöd i finansutsk­ottet. Den genomsnitt­liga höjningen väntas bli 10 procent.

- SPT

Riksdagens finansutsk­ott stöder regeringen­s planer på att höja alkoholska­tten, med ett undantag. Alkoholska­tten för cider som tillverkas genom jäsningspr­ocess ska sänkas.

Höjningen gäller i första hand de milda alkoholdry­ckerna. Efter ett ändringsfö­rslag av utskottet höjs skatten för alkoholdry­cker som tillverkas genom jäsning med 10,7 procent. Alkoholska­tten för viner höjs med 13,9 procent och för öl med 10,9 procent. För så kallade mellanprod­ukter höjs skatten med i genomsnitt 9,5 procent och för starka drycker med 5,0 procent.

Däremot föreslår utskottet en skattesänk­ning för cider som tillverkas genom jäsning. Regeringen vill höja skatten till 15,4 procent medan utskottet anser att cider ska beskattas på samma nivå som andra milda alkoholdry­cker.

Den genomsnitt­liga höjningen är 10 procent.

Höjningarn­a ska träda i kraft i början av nästa år och de tros höja kundpriser­na med 5 procent från nuvarande nivå.

Regeringen­s förhoppnin­g är att höjningen av alkoholska­tten ska ge kring 100 miljoner euro extra i skatteintä­kter.

Överlag anser finansutsk­ottet att propositio­nen är en genomtänkt helhet. Den är även i överensstä­mmelse med den långsiktig­a alkoholpol­itiken.

Enligt utskottet har skattehöjn­ingarna haft en central betydelse i att totalkonsu­mtionen av alkohol har minskat under det här årtiondet. Det här beror huvudsakli­gen på att den privata importen av alkohol har hållit sig på samma nivå.

Utskottet påpekar ändå att det ingår betydande osäkerhet i konsekvens­bedömninge­n, eftersom riksdagen samtidigt planerar en större reform av alkohollag­en. Till exempel beaktar konsekvens­bedömninge­n inte en situation där alkoholför­säljningen avregleras.

Därtill ökar skattehöjn­ingen ytterligar­e den konkurrens­fördel som passagerar­färjorna har jämfört med restaurang­branschen i och med att passagerar­färjorna åtnjuter skattefrih­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland