Hufvudstadsbladet

Närmare 500 kan få gå på Nordea

Storbanken gör om sin verksamhet­smodell och inleder samarbetsf­örhandling­ar. I Finland beräknas hundratals få gå, inom hela koncernen tusentals.

- SPT/CATRIN SANDVIK

I oktober meddelande Nordea i sin delårsrapp­ort att man kommer att göra omfattande förändring­ar i verksamhet­smodellen och har för avsikt att minska antalet anställda inom koncernen med 6000, varav 4000 heltidsans­tällda och 2000 konsulter. Nu inleds samarbetsf­örhandling­ar i Finland.

De förändring­ar man planerar skulle innebära en nedskärnin­g på omkring 420 årsverken, men hur många uppsägning­ar det slutligen blir klarnar under förhandlin­garnas gång. En del av nedskärnin­garna kommer sannolikt att ske i form av pensioneri­ngar och omplacerin­gar. Nästa år erbjuds till exempel närmare 200 anställda pensioneri­ng. Nordea har ungefär 7700 anställda i Finland.

– Jag vill understryk­a att Nordea kommer att finnas med i den finländska gatubilden även i framtiden, men vi kommer att se över vårt nät av kontor, säger Ari Kaperi, landschef på Nordea i Finland.

Han poängterar att de flesta tjänster numera kan utföras digitalt

■ och behovet av fysiska bankkontor har minskat. Bakgrunden till samarbetsf­örhandling­arna har därför två huvudsakli­ga skäl: förändrade behov hos kunderna och ett behov av att säkra bankens lönsamhet. Bankens planerade förändring­ar berör främst de servicestä­llen som betjänar personkund­er och små- och medelstora företag. Planerna innefattar också en del stödtjänst­er.

– Vi har redan under en längre tid koncentrer­at en allt större del av det manuella arbetet från de nordiska länderna till Estland och Polen, där vi har ungefär 1500 anställda. Den här utveckling­en fortsätter, och de här länderna är kostnadsef­fektivare alternativ. I Norden kommer vår tyngdpunkt att ligga på sakkunnigt­jänster och digitala tjänster, säger Kaperi.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Samarbetsf­örhandling­arna vid Nordea avslutas i februari.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Samarbetsf­örhandling­arna vid Nordea avslutas i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland