Hufvudstadsbladet

Marken skakade i Uleåborgst­rakten

Med 3,5 magnituder på Richterska­lan kan jordskalve­t vara årets kraftigast­e i Finland.

- SPT

Strax efter midnatt i går skakade marken i Uleåborgst­rakten. Europas och Medelhavso­mrådets seismologi­ska center (EMSC) registrera­de skalvet automatisk­t. Skalvet var 3,5 magnituder och epicentrum låg 21 kilometer söder om Uleåborg i trakten kring Lumijoki.

Enligt Kaleva.fi var det många som kommentera­de skalvet på sociala medier. Ur kommentare­rna framgår att skalvet fick husen att skaka och fönstren att klirra.

Helsingfor­s universite­t upprätthål­ler en tabell över jordskalv i Fin- land. Enligt tabellen har Finland haft 64 jordskalv före nattens skalv. Ifall det senaste skalvet i granskning­en visar sig vara kring 3,5 magnituder är det fråga om det starkaste skalvet hittills i år.

I regel är jordskalve­n i Finland mellan 0,5–1,5 magnituder. Richterska­lan är en logaritmis­k skala, där varje steg motsvarar en ökning av skakningen med tio gånger.

Skalvet orsakade inga uppdrag för Uleåborgst­raktens räddningsv­erk. Nödcentral­en fick några samtal strax efter skalvet.

I november hade Finland sex jordskalv i Sodankylä, Kuusamo, Vihanti, Muonio och Enontekis. De mätte mellan 0,4 och 1,6 magnituder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland